Itä-Häme

Päijät-Hämeessä heräsi huoli: Unohtuivatko vähäväkisimmät sote-hehkutuksessa?

Vakavasti horjuva mielenterveys voi olla yksi syy, ettei kansalainen pysty itsenäisesti päättämään tarvitsemistaan palveluista. Tehtävä voi silloin jäädä esimerkiksi omaisille. Kuva: Antti Sepponen

Sote-uudistuksen lupaama valinnanvapaus kuntalaisille ei koidu kaikkien riemuksi. Heinolassa toimivan Jyränkölän Setlementin toimitusjohtaja Kari Hahl muistuttaa, etteivät huonokuntoisimmat asiakkaat pysty päättämään, hoitaako heitä yksityinen yritys, julkinen toimija, säätiö vai järjestö.

- Tämä on huolestuttava asia.

Avainkysymykseksi nousee, kuka uudessa järjestelmässä päättää, mikä on asiakkaalle parasta missäkin tapauksessa. Vastausta ei vielä tiedetä. Tosin sitä ei tiedetä moneen muuhunkaan kysymykseen.

- Kaikki on auki ja prosesseja on miettimättä. Pelkoja on, mutta on mahdollisuuksiakin, luonnehtii Hahl.

Jyränkölän Setlementti tarjoaa tehostettua palveluasumista ikäihmisille. Ostopalvelupaikat ovat tällä hetkellä kaikki täynnä, joten sote-muutos ei Hahlin mukaan heti näkyisi asiakasmäärissä. Pitkällä tähtäimellä tilanne voisi muuttua.

- Jos ihmiset itse saisivat valita, niin en ihmettelisi, jos he edelleen haluaisivat tulla tänne asumaan. Kun vain laatu on täällä kunnossa.

Päijät-Hämeen sosiaalipsykiatrisen säätiön toiminnanjohtaja Eija Koivuniemi viittaa samoin siihen, ettei kaikista ole omien asioidensa päätöksentekijöiksi. Päättämisen velvollisuus saattaisi jopa heikentää mielenterveyspotilaan vointia.

- Ihmisen kapasiteetti ei riitä, jos hän on syvästi masentunut ja niin huonossa kunnossa, ettei selviä omasta arjestaan.

Asia on toinen, kun puhutaan päivätoimintaan tai kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvista henkilöistä. He ovat Koivuniemen mukaan jo sen verran paremmassa kunnossa, että kykenisivät vertaamaan tarjolla olevia vaihtoehtoja.

Sosiaalipsykiatrinen säätiö tarjoaa mielenterveyspotilaille kuntouttavaa toimintaa ja asumispalveluita. Vastaavanlaista tarjontaa ei ole juuri muualta saatavissa, joten kilpailu jäisi soten voimaantulon jälkeenkin varsin vähiin.

- Julkisen sektorin pitäisi itse tuottaa palveluita, jotta voisi olla valintatilanteita, huomauttaa Koivuniemi.

Lahden Diakoniasäätiön johtaja Tiina Mäkelä pidättäytyy ottamasta kantaa, miten valinnanvapaus näkyisi palveluiden käytössä. Hän muistuttaa, ettei vielä ole määritelty, mitä kaikkea valitsemisen mahdollisuus koskisi sosiaali- ja terveysalalla.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat