Urheilu

Seppänen teki esikoisteoksen moottoripyöräilijöiden MM-uroteosta

Pekka Päivärinnan ja Kirsi Kainulaisen saavuttama sivuvaunumoottoripyörien rata-ajon maailmanmestaruus on poikinut kirjan.

Torstaina Lahdessa julkistetun kirjan Rakkaudesta lajiin on kirjoittanut heinolalainen freelancer-toimittaja Tuomo Seppänen.

- Päivärinta on viisinkertainen maailmanmestari ja jokainen voitoista olisi kirjan arvoinen. Tämä viides MM-titteli on sikäli omaa luokkaansa, että sivuvaunussa tasapainoileva Kainulainen on ensimmäinen ratamoottoripyöräilyssä maailmanmestaruuden voittanut nainen.

Seppäsen esikoiskirja on katsaus parivaljakon kolmivuotiseen projektiin, jota hän seurasi aitiopaikalta tiedottajana.

- Työ Päivärinnan ja Kainulaisen tiimissä vei minut ympäri Eurooppaa. Tallensin sekä virallisen tiedon, että taustatapahtumat. Aineistosta syntyi kirja, joka kuvaa kilpaparia myös kulissien takana, Seppänen toteaa.

Kirja on kertomus ihmisistä, jotka tekevät kaiken rakkaudesta lajiin.

- Varmastikin se iso asia, joka hahmottuu kirjan sivuilta, on näiden kahden ihmisen omistautuminen harrastukselleen. He tekevät asiat loppuun asti säästämättä itseään ja rahapussiaan.

Seppäsen kirja asetetaan ehdolle Vuoden urheilukirja -kilpailuun.

- Suuri innoittajani ja esikuvani on edesmenneen ystäväni Lexi Lehtosen 90-luvulla kirjoittama Otto Brandtin tie -moottoripyöräkirja, joka sai aikanaan myös Vuoden urheilukirja -tittelin.

Seppänen luopui kilpamoottoripyörästään pari vuotta sitten. Vaikka pyörät eivät pyöri yhtä tiheään, kynä käy.

- Toimin edelleen lehtiavustajana. Viimeiset 10 vuotta olen tehnyt muun muassa Moto GP-sarjaa moottorilehdille. Juttujen teko alkoi vuonna 1989. Kirjoitustyö on vienyt ja vie edelleen minua ympäri maailmaa 10-12 kertaa vuodessa.

Viime vuosikymmeninä Seppänen on laajentanut muuhunkin urheilukirjoittamiseen.

- Erityisesti näin on käynyt paikallisesti täällä Heinolassa Itä-Häme -lehden avustajana 90-luvulta lähtien.

Lue lisää perjantain Itä-Hämeestä.

Esa Arvekari
esa.arvekari@itahame.fi

Suosittelemme