Urheilu

Vierumäellä ollaan valmiina urheilijoiden saapumiseen - kisakylässä majoitusta on tarjolla monessa hintaluokassa

"Kisakylän rakentaminen on poikkeuksellinen ja ylivoimaisesti suurin projektimme", sanoo Vierumäen kisakyläpäällikkö Tuomo Järvinen. Kuva: Armi Salonen

Vierumäellä ollaan valmiina. MM-hiihtojen kisakylään on tulossa peräti 700 urheilijaa ja 700 joukkueen jäsentä kuudestakymmenestä maasta. Lisäksi Vierumäen ottaa asemapaikakseen kansainvälisen median edustajia.

Vierumäen kisakyläpäällikkö Tuomo Järvinen kertoo, että kyseessä on kolmen vuoden projekti, joka huipentuu siihen, kun MM-kisoihin osallistuvat urheilijat saapuvat Vierumäelle.

- Meillä on täällä jatkuvasti huippu-urheilijoita, joten kokemusta löytyy. Tämä on kuitenkin poikkeuksellinen ja ylivoimaisesti suurin projektimme.

Harkinnan tulos

Vierumäelle majoittuvat urheilijat valmistautuvat kisasuorituksiinsa erilaisissa olosuhteissa. Tarjolla on majoitusta opiston opiskelija-asunnoissa, hotellissa, mökeissä tai huoneistoissa.

Kaikkien suurimpien joukkueiden johtajat ja valmentajat kävivät Vierumäellä tutustumassa majoitusvaihtoehtoihin ja valitsivat itselleen sopivan tasoisen ja hintaisen ratkaisun. Myös Kansainvälisen hiihtoliiton pääsihteeri Sarah Lewis vieraili Vierumäellä useampaan kertaan testaamassa olosuhteita.

- Jotkut halusivat hotelliin, kun taas esimerkiksi pitkään reissussa olevat ja paljon hotelleissa majoittuvat USA:n ja Kanadan joukkueet halusivat ehdottomasti kodinomaisiin huoneistoihin, mistä he olivat myös valmiita maksamaan, Järvinen sanoo.

Suurin ryhmä saapuu Norjasta, jonka lähes koko 80-henkinen joukkue majoittuu samoihin tiloihin. Lisäksi Vierumäelle asettuu norjalaisia median edustajia, jotka tekevät esimerkiksi päivittäin tv-lähetyksiä Vierumäeltä.

Maajoukkueiden tarkempia koordinaatteja ei paljasteta turvallisuussyistä. Järvisen mukaan turvallisuus otetaan Vierumäellä vakavasti, mutta se ei aiheuta ylimääräisiä toimenpiteitä.

- Meillä on kisojen aikaan normaali vartiointi, ja yhteydet viranomaisiin ovat kunnossa. Eräs joukkue kyseli ekstravartioinnin perään, mutta sellainen jää sitä haluavien joukkueiden itsensä hoidettavaksi, Järvinen sanoo.

Palaute otettu huomioon

Vierumäellä on kuunneltu tarkasti urheilijoiden toiveita ja palautteita. Esimerkiksi viime vuonna Salpausselän kisojen aikaan eräs ruotsalainen urheilija valitteli, ettei löytänyt Vierumäeltä kahvilaa. Järvisen mukaan urheilijoille jaetaan opaskirja, missä kaikki alueen palvelut ovat esillä.

Kisakylän ydin sijaitsee Scandic-hotellin aulassa, missä on joitakin vain urheilijoille ja medialle rajattuja alueita, mutta muuten palvelut ovat kaikkien käytettävissä.

- Teatrossa järjestetään kisojen aikana 5-6 iltana viikossa partynight, joten Lahteen saakka ei välttämättä tarvitse lähteä juhlimaan. Teatrossa on myös mahdollisuus esimerkiksi keilailuun ja biljardiin. Siitä tulee muutenkin urheilijoiden olohuone, minne kaikilla on pääsy. Urheilijat ovat Vierumäellä keskimäärin kymmenen päivää ja haluamme heidän viihtyvän.

Vierumäen ja kisapaikan välillä kulkee kisojen ajan normaaleiden paikallisvuorojen lisäksi ylimääräinen bussivuoro puolen tunnin välein. Lisäksi Scandicin edessä on kisojen ajan taksitolppa.

Urheilijoille ja muillekin Vierumäen vieraille on tarjolla ruokaa buffet-pöydästä aamukuudesta iltakymmeneen vain parilla lyhyellä siistimistauolla.

Järvinen sanoo, että ruokalistaa on mietitty huolella ja siihen on pyritty saamaan vaihtelua.

- Kävimme Falunissa edellisissä MM-kisoissa ottamassa oppia ja siellä kaikki olivat jo toisella viikolla aika kypsiä kanapastaan. Tämä on otettu meillä huomioon. Urheilijat toivoivat aika hiilaripitoista ruokaa, minkä tiesimme jo omasta kokemuksesta.

Janne Pussila
janne.pussila@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat