Urheilu

Vierumäki vahvisti: kiikarissa on miljoonaluokan golfkisan isännöinti - "Katsojaluvut isommat kuin MM-hiihdoilla"

Vierumäki järjesti viime vuonna onnistuneesti Challenge Tourin golfkisan. Se antoi toimitusjohtaja Jan Ruoholle rohkeutta tavoitella isomman luokan kisoja. Kuva: Kai Sinervo

Vierumäki Golf vahvisti keskiviikkona tavoittelevansa tosissaan golfin miesten Euroopan-kiertueen kisaa järjestettäväkseen. Etelä-Suomen Sanomat uutisoi aiheesta maanantai-iltana, jolloin Vierumäki Golfin toimitusjohtaja Jan Ruoho ei vielä kommentoinut asiaa.

Nyt Ruoho vahvistaa, että tavoitteena on saada kisa Vierumäelle vuodeksi 2019. Palkintopotiksi on kaavailtu 1-2,5 miljoonaa euroa. Suomessa ei ole koskaan aiemmin järjestetty Euroopan-kiertueen kisaa.

- Lähdetään hakemaan niin suurta kuin mahdollista. Nyt selvitämme mahdollisuudet: miten elinkeinoelämä, yritysmaailma ja muut toimijat ovat halukkaita lähtemään tähän, Ruoho sanoo.

Ruoho korostaa, että elinkeinoelämän kanssa on jo käyty rahoitustunnusteluja.

Pelaajat kiertävät aika paljon samoja paikkoja. Uskon, että Suomi voisi uutena maana olla heille kiinnostava kohde. Vierumäki Golfin toimitusjohtaja Jan Ruoho

- Emme me olisi lähteneet tähän, jos siltä puolelta ei olisi ilmennyt innokkuutta.

Vierumäen brändin terästämisen ohella Ruoho näkee tässä ison tilaisuuden Päijät-Hämeelle ja koko Suomelle.

- Katsojaluvut ovat globaalisti suuria. Jos verrataan vaikkapa hiiihdon MM-kisoihin Lahdessa, luvut ovat selvästi isommat. Puhutaan kymmenistä miljoonista.

Kiertueen oman tilastoinnin mukaan kilpailujen tv-lähetykset ovat viikoittain yli 490 miljoonan kotitalouden ulottuvilla yli 150 eri maassa.

Ilosen managerifirma taustalla

Euroopan-kiertue eli European Tour (ET) on maanosan pääkiertue, jonka kilpailuja pelataan tosin muissakin maanosissa. Kesäkauden ulkopuolella kisat painottuvat Aasiaan. Turnausten palkintopotit lähtevät syyskuisen Portugal Mastersin puolesta miljoonasta eurosta loppukauden huipentaviin 6-9 miljoonan euron suurkisoihin.

Pohjoismaissa on ET:n nykykalenterissa kaksi kilpailua: Ruotsissa pelattava Nordea Masters (1,5 miljoonaa euroa) kesäkuussa ja Tanskan Made in Denmark -turnaus (1,8 miljoonaa) elokuussa.

Mahdollisen Suomen-kisan järjestelyt ja kumppanien haalinta eivät olisi yksinään Vierumäen harteilla. Suomen ykkösgolfarin Mikko Ilosen taustalla oleva manageritoimisto Sportyard toisi mukaan oman osaamisensa ja kontaktinsa kansainvälisiin brändeihin.

- Tämä on suuri mahdollisuus Suomelle ja suomalaiselle golfille, Ilosen manageri Robert Whitlock näkee.

Budjetti arviolta neljä miljoonaa

Viime vuonna Vierumäki isännöi ensimmäisen kerran Euroopan kakkoskiertueen Challenge Tourin kisaa.

- Challenge Tour oli niin onnistunut, että sitä kautta muukin porukka herännyt, josko Europan Touria olisi mahdollista saada tänne. Lähdin selvittelemään asiaa, Ruoho taustoittaa.

Challenge Tourin kilpailu pelataan Vierumäellä myös tänä ja ensi vuonna. ET-tasolle pitäisi ottaa jättiharppaus eteenpäin: tapahtuman nykyiseen noin 400 000 euron budjettiin pitäisi laittaa nolla perään, Ruoho kärjistää.

Vierumäen ET-kisan ajankohta olisi heinäkuun lopun ja syyskuun alun välillä.

Ruoho on keskustellut ET:n edustajien kanssa ja saanut hankkeelle vihreää valoa. Ratkaisevan rohkaisevat keskustelut käytiin toissa viikolla suurkilpailu BMW PGA Championshipin yhteydessä Englannin Wentworthissä.

- Uuden jalansijan saaminen on tärkeää golfin suosion ja näkyvyyden lisäämiseksi, minkä lisäksi Suomen golfhuiput ansaitsevat mahdollisuuden esiintyä kotiyleisön edessä. Annamme hankkeelle täyden tukemme ja teemme voitavamme tehdäksemme unelmasta totta, ET:n organisaatiossa Pohjoismaiden-kisoista vastaava Fredrik Lindgren sanoo tiedotteessa.

ET:n nimekkäimmät pelaajat eivät kierrä läheskään kaikkia kilpailuja, vaan valikoivat niitä palkintorahojen, arvostuksen ja omaan kalenteriinsa sopivuuden perusteella. Jos Vierumäki saa oman kilpailunsa, sen pitää vakuuttaa huippugolfarit siitä, miksi Euroopan perälle kannattaa tulla keskiraskaan kokoluokan kilpailuun.

- Pelaajat kiertävät aika paljon samoja paikkoja. Uskon, että Suomi voisi uutena maana olla heille kiinnostava kohde, Ruoho näkee.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat