Urheilu

Urheilijat iskuun henkisellä valmennuksella

Markus Arvaja valmentaa positiivisella otteella. Kuva: Mirja Hussain

Vierumäellä lehtorina työskentelevä Markus Arvaja on oiva henkilö kertomaan mentaalivalmennuksen tilasta Suomessa. Hän on naisleijonien henkinen valmentaja jo kolmatta vuottaan.

- Suomessa mennään koko ajan eteenpäin tämän asian suhteen ja mielenkiinto mentaalivalmentajaopintoja kohtaan on kasvanut. Resurssipula jarruttaa vielä valmentajamäärän kasvua, mutta suunta on kokoajan ylöspäin. Hyöty on joka tapauksessa huomattu urheilijoiden keskuudessa, Arvaja kertoo.

Arvajan mukaan mentaalivalmentajan tärkeimmät tehtävät ovat auttaa urheilijoita henkilökohtaisten ongelmien kanssa ja yrittää avata henkisiä lukkoja, jotka hiertävät mieltä. Kun pää on kunnossa, niin suoritukset kentällä paranevat.

- Ilmapiiri joukkueissa ja urheilijoiden ympärillä pitää luoda sellaiseksi, että urheilijan on hyvä olla. Hyvä ja kannustava ilmapiiri vie eteenpäin

Arvaja on kokenut moniosaaja urheilun parista. Hän on kerinnyt nähdä ja kokea erilaisia asioita urheilun pyörteissä, joista hän on ammentanut omaan valmentamiseensa uusia elementtejä.

- Tietotaito on tärkeää. Pitää tietää mistä puhuu. Psyykkisen valmentajan hyviin ominaisuuksiin voidaan lukea myös se, että on aito halu auttaa ja ihmisten kanssa täytyy tulla toimeen, varsinkin kun puhutaan joukkueurheilusta.

Arvaja matkaa Pyeongchangiin naisleijonien mukana ja hän antaa oman panoksensa naisleijonien mitalin eteen.

- Hienoa lähteä, totta kai mitali on tavoitteena, Arvaja vinkkaa.

Lue lisää päivän lehdestä.

Nuutti Vihtilä
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat