Urheilu

Ville Kiiskinen palaa Heinolaan Jani Keinäsen aisapariksi

Ville Kiiskinen muistetaan Heinolassa räväkkänä ja tehokkaana hyökkääjänä. Nyt hän palaa Versowood-areenalle valmentajana. Kuva: Salonen Armi

Heinolan Peliittojen uusi valmentaja Ville Kiiskinen sopii joukkueen rouheaan imagoon, sillä hän piti pitkään hallussaan I-divisioonan ja Mestiksen kaikkien aikojen jäähytilaston ykkössijaa 726 jäähyminuutillaan. Antti Uitto ja juuri uransa päättänyt Mestis-ikoni Aki Keinänen kiilasivat kuitenkin Kiiskisen ohi tässä tilastossa, mistä Kiiskinen vaikuttaa helpottuneelta.

– Onneksi sieltä pyyhkäistiin ohi.

40-vuotias Kiiskinen sanoo, että valmentaja Kiiskinen on toinen mies kuin pelaaja Kiiskinen.

– Valmentajan rooli on aivan erilainen, ja kyllähän ihmisestä hioutuu tiettyjä särmiä vuosien varrella.

Päävalmentaja Jani Keinäsen aisapariksi nimetty Kiiskinen on heinolaiselle jääkiekkoyleisölle tuttu mies, sillä hän pelasi HeKissä vuosina 2006–2009. Kiiskinen oli mukana joukkueessa, joka nosti heinolalaisen jääkiekkoilun uudelle tasolle Mestikseen. Nämä kaudet Heinolassa ovat jääneet erityisinä Kiiskisen mieleen.

– Nousu oli hienoa aikaa, ja menimme heti ensimmäisellä Mestis-kaudella playoffeihin saakka, mikä saattoi olla monille yllätys. Peli kulki ja henki oli hyvä. Pidimme itse asiassa pari vuotta sitten sen joukkueen kanssa nousun 10-vuotisjuhlat, Kiiskinen sanoo.

Kiiskisen pelinumero merkattiin usein ottelupöytäkirjoihin myös muihin sarakkeisiin kuin vain rangaistusten kohdalle, sillä esimerkiksi HeKin ensimmäisellä Mestis-kaudella 2006–2007 hän oli joukkueensa paras pistemies tehoilla 18+24.

Muun muassa akillesjännevammasta kärsinyt Kiiskinen muistelee, että viimeinen kausi HeKissä meni ”yhdellä jalalla pelatessa”.

Peliittojen miehistö on luonnollisesti vaihtunut vuosien varrella, mutta nykyisessä joukkueessa on vielä Kiiskiselle tuttuja miehiä.

– Johtoportaan puolella on silloisesta joukkueesta Mielosen Josse (toimitusjohtaja) ja Saittakarin Pekka (pelaajakoordinaattori). Nykyisistä pelaajista Koposen Ville-Matti oli jo silloin mukana ihan nuorena poikana.

Kiiskinen pelasi valtaosan urastaan I-divarissa ja Mestiksessä. Yhteensä otteluita kertyi näissä sarjoissa 538 ottelua.

Viimeisen ”jäähyttelykautensa” hän pelasi lahtelaisessa Panthersissa III-divisioonassa 2011–2012 komeilla tehopisteillä 33+32.

Lahtelainen Kiiskinen on valmentanut poikansa juniorijoukkuetta ja hän on odottanut sopivaa tilaisuutta siirtyä valmentamisessa seuraavalle tasolle.

– Tällainen asia on muhinut mielessä kymmenen vuotta ja nyt tuli sitten oikea hetki tarttua tilaisuuteen. Täytyy arvostaa ja olla kiitollinen Peliitoille tästä mahdollisuudesta.

Kiiskinen on seurannut tiiviisti Mestistä, missä peli on muuttunut vuosikymmenessä merkittävästi.

– Vauhtia on tullut reilusti lisää ja taktinen puolikin on kehittynyt. Silloin kun vielä pelasin Mestiksessä niin joka joukkueessa oli kokeneempiakin pelaajia, mutta nykyään Mestis on ennen kaikkea nuorten pelaajien sarja. Mestiksessä on pitkälti kyse yksilöistä ja heidän kehittymisestään.

Kiiskinen ja päävalmentaja Keinänen ovat jo olleet yhteydessä, mutta Mestiksen valmentajilla on yleensä tähän aikaan vuodesta myös muita velvoitteita.

– Molemmat meistä painaa nyt kovasti muita töitä, mutta ensi viikolla pidämme keskenämme aivoriihen. Toki olemme olleet puhelimitse yhteydessä ja olemme käyneet sellaista isompaa kuvaa läpi. Joukkueen rakentaminenkin on vielä kesken ja tietyt asiat määrittyvät vasta sitten, kun joukkue on kasassa. Lopulta pelillisiin asioihin päästään sitten kiinni, kun jääharjoitukset alkavat.

Peliitoilla on nyt kasassa valmentajakaksikon lisäksi kymmenen pelaajasopimusta. Mestiksen sääntöjen mukaan joukkueen yhteiset jääharjoitukset voivat alkaa vasta elokuussa.

Janne Pussila
janne.pussila@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat