Urheilu

Vierumäellä puntaroitiin urheilijan polkua – visioinnin kohteena esimerkiksi koulujen välituntien hyödyntäminen

Päijät-Hämeessä visioitiin koulupäiviä uusiksi. Omia näkemyksiään olivat jakamassa muun muassa näyttelijä Ritva Sorvali ja muusikko Sipe Santapukki.

Keväällä kilpauransa päättänyt hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen käytti aikoinaan luovia ratkaisuja lukion ja harjoittelun yhdistämiseksi. Kuva: Sami Kuusivirta

Risto Pohjanen

Kun Aino-Kaisa Saarinen oli lukiossa, hän talvisin usein hiihti siskonsa kanssa kouluun. Kyse ei ollut menneiden vuosikymmenten tapaan pakosta, vaan ajan hyödyntämisestä kilpa-urheilun hyväksi.

– Piti olla luova. Se oli työmatkaurheilua urheilulukiossa. Ja myös niin päin, että isä vei koulun jälkeen reput kotiin ja me tulimme hiihtäen, hiihtäjän uransa keväällä päättänyt Saarinen sanoo.

Urheilijan polku

Jos kaikki menee suunnitellusti ja toiveiden mukaan, pitäisi koulunkäynnin ja opiskelun nivoutua jatkossa joustavammin yhteen Päijät-Hämeessä. Puhutaan urheilijan polusta.

Sport Päijät-Häme on kaksi vuotta sitten käynnistetty maakunnallinen strategia, jolla tähdätään maakunnan vetovoisimmaksi maakunnaksi urheilla ja liikkua. Hankkeen koordinoinnista päävastuun kantavat Vierumäen ja Pajulahden urheiluopistot, Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu sekä Päijät-Hämeen Urheiluakatemia.

Mahtavaa on myös se mieletön kilvoittelu, joka synnyttää tunteita. Näyttelijä Ritva Sorvali

Keskiviikkona Sport Päijät-Hämeen ohjausryhmän muodostama hankkeen visiointityöryhmä puntaroi Suomen urheiluopistolla Vierumäellä muun muassa koulupäivien muokkaamista otollisemmaksi urheileville lapsille ja nuorille.

– Se voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että päivän aikana olisi vaikkapa kaksi tavanomaista pitempää välituntia. Sen voisi käyttää vaikkapa pihapeleihin, muuhun liikuntaan tai muuhun toimintaan, joka ei olisi tavanomaista koulunkäyntiä, kertoo Sport Päijät-Hämeen ohjausryhmän puheenjohtaja, jalkapallovalmentaja Harri Kampman.

"Tämä oli hieno päivä"

Koska keskiviikkona kokoontuneen ryhmän tehtävänä oli visioida, oli paikalla muun muassa kulttuurielämän edustajia. Aamupäivän työryhmissä mukana olivat muusikko Sipe Santapukki ja näyttelijä Ritva Sorvali.

Sorvali kertoi iltapäivän yhteenvedon jälkeen panneensa päivän aikana merkille, että esimerkiksi näyttelijällä ja urheilijalla on hyvin paljon yhteisiä tavoitteita.

– Tämä oli hieno päivä. Aivan erityistä oli kuulla esimerkiksi se, mitä Aino-Kaisa sanoi: pelkkä mitali ei ole tärkeää. En minäkään mene näyttelijänä näyttämölle esittämään teknisiä taitojani, mitä olen jossakin, vaikka Teatterikorkeakoulussa oppinut. Minun tehtäväni on olla siellä siksi, että katsojan sydämessä liikahtaisi joku esityksen aikana.

– Kun olen itse urheilua katsonut, niin minusta mahtavaa on myös se mieletön kilvoittelu, joka synnyttää tunteita, Sorvali sanoo.

Vaikeaa, muttei mahdotonta

Koulupäivien uudenlaisessa rytmittämisessä ei tarvitse olla kyse vain urheilun pussiin pelaamisesta. Siitä mainitsi myös Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön pestin jättävä Mika Kojonkoski aamupäivän alustuksessaan. Kojonkoski kävi aamupäivällä paikalla sparraamassa visiointiryhmää.

– Tämä antaisi samanlaisen mahdollisuuden myös muiden alojen ihmisille kehittää itseään, Kojonkoski.

Lue myös: Kristiina Mäkelän säästöt menevät valmentajaan, mutta se ei haittaa – "Tämän valmentajan kanssa päästään huipulle"
 

Sport Päijät-Hämeen strategiaan on kirjattu, että maakunnan peruskouluissa olisi keskenään synkronoidut koulupäivät. Se tarkoittaisi sitä, että koulut alkaisivat ja päättyisivät samaan aikaan. Koulun alkamista ennen voisi järjestää esimerkiksi ohjattua liikuntaa.

– Tämä on todella vaikea tehtävä, mutta jalkapallovalmentajana olen aina sanonut, että ottelu voi olla vaikea muttei mahdoton voittaa, Kampman naurahtaa.

Sport Päijät-Hämeen strategiaan kuuluu hankkeesta päävastuun kantavien tahojen ohella muun muassa koulujen ja seurojen yhteistyö. Tämä voisi käytännössä tarkoittaa muun muassa sitä, että seurat voisivat antaa valmennusosaamista koulujen käyttöön.

Risto Pohjanen
risto.pohjanen@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat