Urheilu

Kiinalaisdelegaatio vaikuttui Vierumäen palveluista

Vierailu pohjusti valmennus- ja kolutusyhteistyötä.

Suomessa viikonloppuna vieraillut merkittävä kiinalaisdelegaatio avaa päätä Lahden ja Heinolan seudun talviurheiluyhteistyölle sekä matkailulle.

Kiinassa paineita aiheuttavat Pekingin 2020 talviolympialaiset, joihin mennessä talviurheilupaikat sekä Kiinan joukkueiden valmennus tulisi olla kunnossa.

– Olen vaikuttunut Vierumäen ja Lahden mahdollisuuksista olla kumppaneina Kiinan kehittäessä talviurheilua, muun muassa jääkiekkoa ja sen vaatimia suorituspaikkoja, totesi valtuuskuntaa johtanut liikunta- ja kulttuuriministeri Long Yuxiang.

Kiinnostus ei rajoittunut yksin urheiluun.

– Olemme varautuneet siihen, että erityisesti Changden alue Kiinassa ja Lahden-Heinolan seutu Suomessa voisivat olla laajemminkin yhteistyössä talouden, matkailun ja liikuntainfran alalla. Olette nyt ykkösprioriteettimme tällaisessa yhteistyössä, Yuxiang julisti.

Kiinalaisdelegaation vierailun yhteydessä tuli ilmi, että Kiinassa on jo tehty päätös suuren jääkiekkokeskuksen Ice Hockey Parkin rakentamisesta Changde Cityn keskustaan.

Yhteistyö Changden kanssa on merkittävä harppaus Kiina-suhteissa, sillä alueella on yli kuusi miljoonaa asukasta.

Vierumäen tarjoamat palvelut saivat vahvaa vastakaikua.

– Meillä on paljon yhteisiä hankemahdollisuuksia. Valmennus- ja koulutuskeskuksen palvelut sekä leiritoiminta kiinnostaa meitä, totesi jääkiekkojoukkue Kunlun Red Starin toimitusjohtaja Wang Mintwell.

Mintwell totesi, että Vierumäki sopisi mainiosti junioripelaajien harjoitusleiripaikaksi.

– Paikka näyttää niin monipuoliselta, että se kiinnostaa laajemminkin kiinalaisia. Suosittelen olemaan yhteyksissä myös kansallisiin matkailuorganisaatioihimme, hän sanoi.

Mintwell käytti myös termiä jääkiekkomatkailu.

– Tarkoitan ilmiötä, jossa kiinalaisperheet panostavat lasten jääkiekkoharrastukseen niin, että oppia lähdetään hakemaan myös ulkomailta. Vierumäki olisi erinomainen jääkiekkomatkailu- ja perheretkikohde näille perheille. Haluamme olla edistämässä tällaista toimintaa, Mintwell totesi.

Delegaation mukana ollut Lahti Regionin johtaja Raija Forsman painotti myös urheilumatkailun merkitystä. Hän piti tärkeänä, että delegaatiossa oli jääkiekkoväen ohella Changden alueen hallinnon ja elinkeinoelämän edustajia.

– Maiden presidenttien sopima kiinalais-suomalainen talviurheiluvuosi 2019 antaa Lahdelle ja Vierumäelle suuria mahdollisuuksia. Tämä delegaatio on yksi päänavaus sille, että voimme esitellä kiinalaisille osaamistamme niin liikuntapaikkojen, välineiden kuin valmennuksen osalta, Forsman sanoi.

Lahdessa delegaatiolle esiteltiin muun muassa talviurheilukeskusta.

Tärkeä suhteiden rakentaja on pitkään ollut jääkiekkojoukkue Jokerit, joilla on yhteistyösopimus KHL:ssa pelaavan Kunlun Red Starin kanssa.

– Sopimuksen on vienyt asioita suuntaan, että suomalaisilla on yhä suurempi rooli kiinalaisjoukkueessa valmennus- ja pelaajatasolla. Sopimus käsittää paitsi organisaation rakentamista, myös valmentajien rekrytoimista ja kouluttamista sekä pelaajien virkistystoimintaa, sanoi Jokereiden toimitusjohtaja Jukka Kohonen.

Alkaneella kaudella kiinalaisjoukkuetta valmentaa suomalainen Jussi Tapola. Vuoden mittaisen pelaajasopimuksen ovat tehneet maajoukkuepelaajat Veli-Matti Savinainen, Olli Palola ja Ville Lajunen.

Sopimuspapereita valmistellaan myös Vierumäellä.

– Olemme jo lähettäneet kiinalaisosapuolelle tarjouksen. Se koskee muun muassa valmennus ja koulutusosaamisen myyntiä sekä kansainvälisen jääkiekon kehittämiskeskuksen palveluja, toteaa Vierumäki Country Clubin toimitusjohtaja Heikki Hietanen.

Hietanen ei halua arvioida hankkeen aikataulua.

– Varovaisuus johtuu siitä, että Kiinassa on tunnetusti monta porrasta, joten asioiden toteutumisjärjestystä on vaikea ennakoida.

Hietanen korosti kiinalaisille myös liikuntapaikkojen hoidon merkitystä.

– Rakennatte nyt merkittävän infran, joten rakennusten kunnossapito on huomattava tehtävä tulevaisuudessa. Meillä on erillinen koulutusohjelma liikuntapaikkojen hoitoa varten. Ja muistutan, että myös valmentajat tarvitsevat valmennusta.

Esa Arvekari
esa.arvekari@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat