Urheilu

Rastien perässä maailmalla

Suunnistus: Matti Railimo voitti Itä-Häme Cupin.

Matti Railimo nauttii nyt juoksemisesta kartan kanssa tai ilman, sillä loukkaantumisista kärsineelle urheilijalle se ei ole mikään itsestäänselvyys. Kuva: Janne Pussila

Heinolalainen Matti Railimo voitti reilulla piste-erolla suunnistuksen Itä-Häme Cupin. Itä-Hämeen Rastin iltarastien yhteydessä järjestettyyn Cupiin kuului viisi osakilpailua, joista Cupin kokonaispisteisiin laskettiin neljä parasta sijoitusta.

– Pahimmat kilpakumppanini kävivät vain kolmessa Cupin kisassa, joten sen takia kävi miten kävi. Toinen syy on siinä, että Cupissa sai ikähyvityspisteitä ja minulla on ikää jo 70 vuotta, joten siinäkin tuli eroa, Railimo sanoo.

Cupin voitto ei kuitenkaan irronnut pelkästään noista syistä, sillä Railimo on pitkän linjan suunnistaja, joka on kerännyt menestystä muualtakin kuin kotiympäristöstä.

Jo pienenä poikana isänsä esimerkin kannustamana suunnistamisen aloittanut Railimo on voittanut muun muassa kaksi ikämiesten maailmanmestaruutta.

Tällä kaudella Railimo osallistui sprinttisuunnistuksen MM-kisoihin Kööpenhaminassa, missä hän sijoittui H70-sarjan 370 osallistujan joukossa sijalle neljä. Pronssimitali livahti sormien läpi pienen virheen seurauksena vasta viimeisen rastin jälkeen. Siinäpä sitä riittikin jossiteltavaa, mikä on Railimolle eräs lajiin olennaisesti kuuluva osa-alue.

– Nykyään, kun on sähköinen leimausjärjestelmä ja täydelliset väliajat saatavilla, niin jälkipeli ja spekulointi kavereiden kanssa on todella mielenkiintoista, Railimo sanoo.

Pummit ja virheet kuuluvat suunnistukseen eikä kukaan välty niiltä.

Railimon mukaan juuri se tekee lajista niin mielenkiintoisen, että palo rastien perässä juoksemiseen pysyy yllä. Joskus kaikki menee kuitenkin nappiin ja syntyy hallinnan tunne, mikä ei kuitenkaan kestä kauaa.

– Suunnistusta ei koskaan opi täydellisesti, mutta joskus pääsee sellaiseen flow-tilaan, jolloin kaikki menee putkeen. Silloin tuntuu hyvältä ja menestystäkin tulee.

Suunnistukseen liittyy vahvasti mielikuva ”fiksujen ihmisten lajista”. Niin fiksua ihmistä ei kuitenkaan olekaan, joka menestyisi suunnistuskisoissa ilman rautaista juoksukuntoa. Toisaalta sama pätee myös toisin päin.

– Olen jäävi sanomaan mitään fiksuudesta, mutta kyllä siinä yläpäätäkin tarvitaan. Loppupeleissä kisoissa ratkaisee kuitenkin juoksukunto, vaikka hyväkään juoksija ei pärjää ilman terävää ajattelua.

Railimo edustaa SOC Asikkalaa, sillä siellä hän pääsee mukaan myös ikäluokkansa viesteihin. Joukkue voitti muun muassa neljä kertaa peräkkäin SM-kultaa.

Samaan aikaan, kun kokemusta kertyy, tulee väistämättä eteen myös vaivoja, jotka hidastavat tai jopa keskeyttävät harjoittelun. Railimokaan ei ole säästynyt vammoilta.

– Olisihan se hienoa, jos mihinkään paikkaan ei koskisi harjoitellessa, mutta viime vuosina on ollut sellaista, että kun yksi paikka paranee niin joku toinen repsahtaa, viime vuoden jälkimmäisen puolen juoksematta ollut Railimo sanoo.

Railimon vammojen lista on pitkä, mutta tällä hetkellä hän pystyy osallistumaan kisoihin.

– Ensin meni polvikierukka, sitten silmän verkkokalvo ja sen jälkeen vielä toisenkin. Kun sain ne kuntoon, niin viime kesänä meni pakarasta kaksi jännettä poikki. Tänä kesänä pääsin taas hyvään kuntoon, mutta sitten sama vaiva palasi. Sain kuitenkin kortisonipiikin ja pystyn taas juoksemaan, ensi viikonlopun sprintin SM-kisoihin Oulussa osallistuva Railimo sanoo.

Suunnistus on Railimollekin muutakin kuin vain luonnossa liikkumista, sillä hän on kiertänyt suunnistusmatkoilla ympäri maailmaa Australiaa ja Japania myöten. Hänen suosikkipaikkansa suunnistukseen ovat Sveitsin Alpit, Portugalin Atlantin puoleinen rannikko ja Venetsia.

– Tänä vuonna olen jo käynyt Portugalissa, kaksi kertaa Tanskassa, Latviassa ja Unkarista. Kuukauden päästä on edessä suunnistusmatka Moldovaan, Railimo kertoo.

Suunnistus

Itä-Häme Cupin kärki 2018

1. Matti Railimo, 3384

2. Heimo Pulkkinen, 2668

3. Eero Leppäkorpi, 2540

4. Ilkka Peltola, 2491

5. Jari Liukkonen, 2253

6. Markku Salo, 2031

7. Aimo Kvick, 2024

8. Toimi Koskinen, 1881

9. Teuvo Laatunen, 1666

Janne Pussila
janne.pussila@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat