Urheilu

Nuoruuden voimalla kohti uusia ennätyksiä

Heinolan Iskun nuoret kilpauimarit jatkoivat siitä, mihin viime kaudella jäivät, kun syksyn kilpailukausi alkoi Kouvolan Ajankello -uinneissa.

Eemeli Nylund, Santeri Salonen ja Casper Häll uivat kaikki uusia omia ennätyksiään, joten kilparyhmän uusi vastuuvalmentaja Jenny Myllynen ei voi olla kuin tyytyväinen suojattiensa suorituksiin.

Myllynen aloitti Iskun kilparyhmän vastuuvalmentajana tänä syksynä, mutta uudesta hahmosta altaan reunalla ei voida puhua, sillä häntä voidaan pitää hyvällä syyllä henkeen ja vereen iskulaisena.

18-vuotias Myllynen on ollut Iskun uintitoiminnassa mukana lähes koko ikänsä ja hän on edennyt valmentajana määrätietoisesti askel kerrallaan kohti vastuullisempia tehtäviä.

Hän ui kilpaa yläasteikäiseksi saakka, jolloin mukaan tulivat valmennustyöt.

– Aloitin uimakoulun apuohjaajana, minkä jälkeen olin mukana uimakouluissa. Sitten mukaan tuli lasten uintiryhmien ohjaukset ja siitä etenin sitten kilpauinnin puolelle. Minulle on itsestäänselvyys, että haluan edetä valmentajana niin pitkälle kuin rahkeet riittävät ja tavoitteena on aina seuraava taso.

Viimeistä lukiovuottaan käyvä Myllynen pitää uintivalmentamista jopa potentiaalisena ammattina itselleen.

– Allasympäristö on minulle todella luonnollinen työympäristö, joten ole harkinnut urheiluun liittyvää tulevaisuutta. Tarkoitus olisi kuitenkin lähteä ensin armeijaan ensi heinäkuussa, minkä ajaksi uintihommat jäisivät varmaan pois kuvioista, Myllynen sanoo.

Myllynen sai vastuulleen ryhmän lupaavia uimareita, joiden motivaatio on kohdallaan. Heinolan Iskun kilpauintiryhmä on pieni, noin 5–7 uimarin kokoinen, mutta yksilölajissa ryhmän koko ei ole merkittävässä roolissa.

– Meidän uimarit näyttivät jo kauden ensimmäisissä kisoissa, että kehitystä on tapahtunut, sillä he pystyivät todella vahvoihin ja vakuuttaviin suorituksiin. Niin uimarit, valmentajat kuin vanhemmatkin ovat olleet tyytyväisiä kehitykseen, joten tästä on hyvä jatkaa.

Syyskauden kohokohta on marraskuun alkupuolella Hämeenlinnassa järjestettävät ikäkausimestaruusuinnit.

Uusi vastuuvalmentaja odottaa esimerkiksi Santeri Salosen kovan työn tuottavan hedelmää nopeallakin aikataululla.

– Santerista on huomannut jo muutaman viime viikon aikana, että kehitystä tapahtuu koko ajan, sillä hän treenaa todella kovalla motivaatiolla. Santeri on ikäluokassaan ehkä siinä kahdenkymmenen parhaan tuntumassa, mutta hän on kiipeämässä hyvää vauhtia kohti huippua, Myllynen sanoo.

Valmentaja Myllysen mukaan kilpauinnin valmennusmetodit ovat muuttuneet viime vuosina yhä monipuolisempaan suuntaan, mutta sitä faktaa ei ole unohdettu, että menestyäkseen uinnissa on uitava. Iskun kilpauimarit harjoittelevat ohjatusti allastreeneissä neljästi viikossa, minkä lisäksi ohjelmassa on myös kuivatreenejä, kuntosalia ja juoksua.

– Harjoittelu on monipuolistunut ja mukana on paljon tehokkaita kuivaharjoitteita sekä muitakin uintia tukevia lajeja. Harjoitusmäärät ovat uinnissa suuria ja treenit voivat olla pitkiä sekä kuormittavia. Tietyllä tavalla kilpauinti voi olla aika yksitoikkoinen laji, missä joutuu puurtamaan todella paljon yksin, joten motivaatiota ja omaa halua tekemiseen on löydyttävä, Myllynen sanoo.

Kisakauden avauksessa Kouvolassa kohta 15-vuotias Eemeli Nylund ui 50 metrin rintauinnissa uuden ennätyksen ja pysäytti kellon aikaan 39.73 sijoittuen miesten sarjassa seitsemänneksi. 50 metrin vapaauinnissa syntyi myös uusi ennätys aikaan 28.74 ja tuloksena oli kuudes sija.

P14-sarjassa kisanneet Santeri Salonen ja Casper Häll uivat itselleen uudet ennätykset 50 metrin rintauinnissa. Salonen tuli päätyyn ajassa 39.78 ja nappasi itselleen toisen sijan. Häll sijoittui samassa sarjassa yhdeksänneksi ajalla 47.89.

50 metrin vapaauinnissa Salonen sijoittui neljänneksi ajalla 29.44 ja Häll 10. sijalle ajalla 37.25.

Janne Pussila
janne.pussila@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat