Urheilu

Pommin naisille luvassa kiintoisa hiihtokausi

Riikka-Liisa Räsänen palasi tuttuun seuraan.

Riikka-Liisa Räsänen palasi edustamaan kasvattajaseuraansa Joutsan Pommia. Hän avasi kilpailukautensa Suomen Cupissa Vuokatissa. Kuva: Pirjo-Liisa Räsänen

Alkaneesta hiihtokaudesta on tulossa Joutsan Pommin kannalta mielenkiintoisempi kuin pitkiin aikoihin, kiitos seuran naisten. Riikka-Liisa Räsänen on palannut kasvattajaseuraansa. Tuuli Liukkonen ottaa seuraavaa kehitysaskeltaan sarjassa N20. Ampumahiihtäjä Suvi Minkkinen on vakiinnuttamassa paikkaansa Suomen maajoukkueessa. Yhdessä he muodostavat Pommin viestijoukkueen.

Miesten puolella on hiljaisempaa.

– Yleisessä sarjassa Pommilla ei ole yhtään lisenssihiihtäjää. Sen sijaan ikämiehissä on kovia hiihtäjiä, seuran puheenjohtaja Marko Hartonen toteaa.

Hiihtäjien määrä kaiken kaikkiaan on hänen mukaansa noussut Joutsassa.

– Hiihtokoulussa on parikymmentä nuorta hiihtäjää, ja kuntohiihto on erittäin suosittua, kun olosuhteet ovat kunnossa. Tälläkin kaudella Pommi huolehtii latujen ajamisesta. Kun vain tulisi sitä lunta tai edes pakkasta, että pääsäisiin tekemään lunta. Harkinnassa on myös lumen varastoiminen, Marko Hartonen sanoo.

Kuutisen vuotta sitten Riikka-Liisa Räsänen vaihtoi Pommin Nastolan Nasevaan.

– Siinä vaiheessa oli aika etsiä uusia kuvioita. Halusin myös päästä mukaan viesteihin, mikä ei Pommissa ollut mahdollista.

Kolme kautta myöhemmin hän siirtyi Jämin Jänteeseen.

– Oli taas aika ottaa seuraava askel. Jämi oli vahvasti kehittyvä seura ja joukkueessa oli hyvä ystäväni.

Jämin viestijoukkue menestyikin hyvin Suomen Cupissa viime kaudella. Täksi kaudeksi Räsänen palasi kuitenkin kasvattajaseuraansa.

– En enää hiihdä kovin monta vuotta tällä tasolla, joten tuntui luontevalta palata sinne, mistä kaikki alkoi. Nyt voin edustaa Pommia myös viesteissä. Vanhempana hiihtäjänä suon mielelläni sen mahdollisuuden myös Suville ja Tuulille. Viestin hiihtäminen on kehittävää, koska siinä pääsee hiihtämään porukassa itseään parempia hiihtäjiä vastaan ja ottamaan itsestään kaiken irti.

Paluu kasvattajaseuraan ei tarkoita sitä, että Räsänen olisi jäähdyttelyvaiheessa.

– Painotan harjoittelussa sitä, minkä olen kokenut parhaiten sopivan minulle. Olen valmistunut fysioterapeutiksi ja hiljattain muutin Rovaniemelle, missä harjoitusmahdollisuudet ovat viimeisen päälle. Ehdin hiihtää lumella aika paljon ennen seuraavaa Suomen Cupin osakilpailua, joka hiihdetään täällä Rovaniemellä.

Ensimmäinen Suomen Cupin osakilpailu hiihdettiin Vuokatissa. Sprintissä Räsänen ei päässyt jatkoon.

– Valmistautumiseni oli sellainen, että otin kilpailun vain kauden avauksena.

Joutsan Pommin viestijoukkue ei päässyt tositoimiin Vuokatissa, koska Tuuli Liukkosella on ollut terveysongelmia.

– Kesän ja alkusyksyn harjoittelut menivät hyvin, mutta sitten sain vamman, jonka takia pystyin tekemään korvaavina harjoitteina lähinnä vain vesijuoksua ja uintia. Nyt voin jo harjoitella tehokkaasti. Tunsin kuitenkin, että en ollut valmis viivalle vielä Vuokatissa, Liukkonen kertoo.

Viime talvena Liukkonen saavutti SM-pronssia sarjassa N18.

– SM-mitali on tavoitteena myös tänä talvena, mutta vastus on kova, koska siirryin sarjaan N20.

Harjoittelussa Tuuli Liukkonen luottaa sysmäläisen Tuomo Toivosen neuvoihin ja jättää omaan arvoonsa puheet nuorten hiihtäjien liiallisesta peruskuntoharjoittelusta nopeusharjoittelun kustannuksella.

– Kyllä nuorena pitää rakentaa vahva peruskunto, jonka pohjalta voi kehittää omia vahvuuksiaan, Tuuli Liukkonen sanoo.

Hän opiskelee kolmatta vuotta lukiossa Lahdessa. Hän käy lukion neljässä vuodessa, mikä helpottaa opiskelun ja urheilun yhteensovittamista.

Loppujen lopuksi Pommin viestijoukkueen esiintymiset ovat kiinni ampumahiihtäjä Suvi Minkkisen muista kiireistä.

– Viestin hiihtäminen Pommin joukkueessa kiinnostaa minua todella paljon. Ampumahiihto on kuitenkin päälajini, joten kun siellä on tehtäviä, en voi tulla hiihtämään viestiä. Vielä en pysty sanomaan, miten kisakalenterit sopivat yhteen, Suvi Minkkinen toteaa.

Minkkinen on parhaillaan leirillä Oloksella, missä käydään tällä viikolla ensimmäiset katsastuskilpailut. Seuraavaksi Maailman Cup -paikoista karsitaan Kontiolahden GP-kisassa.

– Jo viime kaudella pääsin kiertämään Maailman Cupia, mutta tällä kaudella haluan saada enemmän lähtöjä. Uskon, että olen mennyt eteenpäin, sillä kesän harjoitukset ja kilpailut sujuivat hyvin, Suvi Minkkinen sanoo.

Hyvät harjoitusmahdollisuudet turvatakseen Suvi Minkkinen asuu Joensuussa, lähellä Kontiolahden ampumahiihtokeskusta.

Osmo Kuisma
osmo.kuisma@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat