Urheilu

Hieman erilaista jääkiekkoa

Kelkkajääkiekko: Suomi voitti avausottelussa Australian maalein 6–1.

Vierumäen jäähallissa kuulostaa hyvin tutulta, kun Suomi ja Australia kohtaavat kelkkajääkiekon C-sarjan MM-kisojen avausottelussa. Vaikka äänimaailma on jääkiekosta tuttu, on näky kuitenkin kaikkea muuta kuin tavanomainen, kun pelaajat lykkivät kelkkoihinsa vauhtia kahta lyhyttä mailaa apunaan käyttäen.

Lisäksi vaihto- ja jäähyaitioista on kannettu penkit pois ja laita on korvattu läpinäkyvällä pleksillä, jotta pelaajat näkisivät kentälle. Muuten peli on aika pitkälti tavallisen jääkiekon kaltaista.

Pelaajien varusteet ovat jääkiekosta tutut, mutta luistinten sijaan alla on terien päällä oleva kelkka. Maalivahdeilla on vain yksi patja ja pelaajien mailojen päissä on teräspiikit, jotta ne purisivat jäähän sauvojen lailla. Eteneminen vaikuttaakin hyvin samankaltaiselta kuin tasatyöntöhiihto, mutta tässä lajissa vastustaja voi taklata vauhdin ja tasapainon pois. Joillain pelaajilla on jalat tai sitten niitä on yksi tai ei lainkaan.

Olen pelannut myös pyörätuolirugbya, mutta kovempi laji tämä on. Maalivahti Geoff Cook

Australian maalivahti Geoff Cook kertoo, että kelkkajääkiekko on kova laji, missä ylävartalon hallinta nousee ratkaisevaan rooliin.

– Tässä lajissa täytyy tehdä todella paljon töitä. Olen pelannut myös pyörätuolirugbya, mutta kovempi laji tämä on, Cook sanoo.

Australian maajoukkueella on vain kolme vaihtopelaajaa, joten vaihdot ovat pitkiä ja kädet makaronina, kun kolme kertaa viidentoista minuutin mittainen ottelu on ohi.

– Meillä ei ole montaa pelaajaa, mutta laatua löytyy. Pelaajamme ovat kovassa kunnossa, Cook sanoo.

Suomi voitti Australian maalein 6–1, mutta Cookin puheet vaikuttivat pitävän paikkaansa, sillä kaukaiset vieraat jaksoivat loppuun saakka ja avasivat maalitilinsäkin kolmannessa erässä. Maalivahtien torjunnat 26–4 kertovat kuitenkin, missä päässä peli pyöri.

Hollolalainen Aki Alestalo naputteli Australiaa vastaan tehot 1+2.

Alestalolla on menossa yhdestoista kausi kelkkajääkiekkoilijana. Hän joutui tilanteeseen, missä käytännössä kaikki meni uusiksi harrastuksia myöten, kun moottoripyöräkolarin seurauksena toinen jalka meni irtipoikki ja selkänikama vaurioitui aiheuttaen osittaisen alaraajahalvauksen.

– En oikeastaan edes hakenut mitään uutta liikuntaharrastusta, mutta kokeilin pyörätuolikoripalloa, mikä ei kuitenkaan ollut minun juttuni. Sen jälkeen pari kaveria tuli kyselemään kelkkajääkiekon pariin, ja sille tielle jäin, sillä jääkiekko oli muutenkin ollut aina lähellä sydäntä, Alestalo sanoo.

Suomi pelasi edellisen kerran noususta B-sarjaan vuoden 2016 C-sarjan MM-kilpailuissa Serbiassa. Tuolloin Itävalta nappasi B-sarjapaikan Suomen nenän edestä rangaistuslaukauskilpailun kautta.

Kiina ja Australia kohtaavat tänään keskiviikkona. Turnauksen voitto ja nousu B-sarjaan ratkaistaneen torstaina, kun Suomi ja Kiina pelaavat kello 15.00 alkavassa ottelussa.

Kiina on ensimmäistä kertaa mukana kelkkajääkiekon virallisessa kansainvälissä turnauksessa, mutta lajiin panostetaan siellä kunnolla, sillä talviparalympialaiset järjestetään Kiinassa vuonna 2022.

Alestalo näki Kiinan joukkueen harjoituksissa ja hän vaikuttui kiinalaisten nopeasta kehityksestä.

– Kiinan peli näytti ihan A-sarja -tasoiselta. Heillä on kolme täyttä kentällistä pelaajia, ja vaikka he ovat treenanneet vasta vähän aikaa, kaikki ovat nopeita.

Suomen nousu B-sarjaan torstaina vaatisikin jopa pientä ihmettä.

– Vähän heikolta näyttää, mutta aina on olemassa pieni mahdollisuus, Alestalo sanoo.

Janne Pussila
janne.pussila@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat