Urheilu

Nuorten mestarivalmentaja

Jääkiekko: Jukka Varmanen valmensi MM-otteluita piippuhyllyltä.

Jukka Varmasen työhön kuuluu muun muassa raportoida maajoukkueiden toiminnasta Jääkiekkoliitolle. Kuva: Janne Pussila

Loppiaisena heinolalaisesta jääkiekkovalmentajasta Jukka Varmasesta tuli kaksinkertainen maailmanmestari. Keväällä 2016 saavutettu alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruus sai seurakseen toisen mestaruuden, kun Suomen alle 20-vuotiaiden miesten maajoukkue voitti MM-kisojen loppuottelussa Vancouverissa, Kanadassa Yhdysvallat 3–2.

Kun joukkueen muiden valmentajien asemapaikka otteluissa oli vaihtopenkin takana, Varmanen istui katsomon yläpuolella piippuhyllyllä.

– Sieltä näkee pelin hyvin. Olin radiopuhelinyhteydessä penkille ja annoin kommentteja, miltä peli näyttää ylhäältä katsottuna. Keskityin sekä ennen turnausta että turnauksen aikana paljon vastustajien pelaamisen analysointiin oman pelin kehittämistä silmällä pitäen. Vastustajien scouttaaminen oli yksi iso kokonaisuus, joka onnistui hyvin. Meillä oli hyvä pelisuunnitelma jokaista joukkuetta vastaan, Varmanen sanoo.

Muilta osin hän kertoo olleensa joukkueessa ”ihan tavanomainen valmentaja”.

Kävimme läpi harjoitusottelua ennen puolivälierää. Jääkiekkovalmentaja Jukka Varmanen

Aivan kokonaan Varmasen MM-kisat eivät ole vielä ohi. Hengähdystauko kisojen jälkeen jäi viime viikolla parin päivän pituiseksi. Huomenna keskiviikkona hän osallistuu palaveriin, jossa hän raportoi Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtajalle kisoista.

– Yksi osa työtäni Vierumäellä on kaikkien maajoukkueiden pelien analysointi, seuranta ja raportointi. Sinne pitää nyt saada materiaalia valmiiksi, Varmanen kertoi maanantaina puhelimitse.

Varmasen MM-kisareissu kesti kolmisen viikkoa, sillä lento Suomesta Kanadaan lähti 15. joulukuuta. Ennen MM-kisoja Suomi pelasi kaksi harjoitusmaaottelua: ensimmäisen Tanskaa, toisen Kanadaa vastaan. Ottelut päättyivät Suomen voittoon. Kanada kaatui maalein 5–2.

Kanadaa vastaan pelattu harjoitusottelu osoittautui myöhemmin kokonaisuuden kannalta tärkeäksi peliksi. Varmasen mukaan joukkue sai siitä ”hyvän tiedon, missä pelimme parhaimmillaan menee”. Ottelusta saatiin hyvää materiaalia jatkoa ajatellen.

– Kun sitten siirryttiin Victoriaan, jossa pelasimme alkulohkon, niin ne pelit eivät menneet täysin suunnitelmien mukaan. Puolivälieriin pääsimme Kanadaa vastaan ja onnistuimme hyvin, vaikka maaleja piti odottaa ottelun loppuun asti. Lopussa oli onnellakin osuutensa, rankkarikin jatkoajalla Kanadalle.

– Toisaalta tiesimme harjoitusottelun ja aikaisempien turnausotteluiden perusteella, että parhaimmillaan pystymme voittamaan minkä tahansa maan. Kävimme joukkueen kanssa läpi asioita Kanadaaö-harjoitusottelusta ennen puolivälierää. Siitä tuli uskoa, että kun näin tehdään, niin voidaan pärjätä.

Varmasen mielestä puolivälierä oli joukkueelle kova paikka.

– Halli oli täynnä. Toisaalta oli helppo lähteä pelaamaan altavastaajana, Kanadalla ei ollut siinä pelissä kuin hävittävää. Pojat pelasivat erinomaisesti. Sen jälkeen toiminta vapautui. Välieräottelun aloitimme vahvasti ja saatiin se tulos, mikä haluttiin.

– Finaali oli tiukka peli. Alkusarjapelin perusteella tiedettiin, mitä meidän pitää ottaa huomioon ja mitä haluamme oman pelin kautta pyrkiä tekemään.

Varmasen nykyinen työpaikka on Vierumäen urheiluopistolla Kansainvälisessä jääkiekon kehityskeskuksessa. Voimassa oleva työsopimus päättyy keväällä.

– Kun saadaan keskiviikon palaveri pois alta, niin sen jälkeen on aika hengähtää. Valmentaminen kiinnostaa, ja nälkää on paljon. Katsotaan, milloin mitäkin tapahtuu, antaa niiden tapahtua omalla painollaan, Varmanen sanoo.

Risto Pohjanen
risto.pohjanen@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat