Urheilu

Cupin pisteet tähtäimessä

Ampumahiihto: Suvi Minkkinen kokee edistyneensä viime kaudesta. Mielessä ovat maailmancup-pisteet.

Suvi Minkkinen on kuluvalla kaudella ollut mukana kauden kolmessa viimeisimmässä maailmancup-tapahtumassa. Kuva: SAHL / Andrei Ivanov

Joutsan Pommin ampumahiihtäjä Suvi Minkkinen aloitti kuluvan talven kansainvälisen kilpailukautensa lajin kakkostason kilpailukiertueelta IBU-cupista marras-joulukuun vaihteessa. Viime viikot hän on kiertänyt Suomen joukkueessa maailmancupia.

Huomenna torstaina ohjelmassa on maailmancupin pikakilpailu Saksan Ruhpoldingissa. Minkkinen saapui Ruhpoldingiin Suomen joukkueen mukana maanantaina edelliseltä maailmancup-paikkakunnalta Oberhofista. Tiistaina hän vastasi kysymyksiin puhelimitse ennen lähtöään lounaalle.

Mitä ohjelmassasi on nyt alkuviikosta ennen torstaista kilpailua?

IBU-cupissa pystyin ottamaan yhdeksännen sijan. Ampumahiihtäjä Suvi Minkkinen

– Täällä on tullut nyt tosi paljon lunta. Järjestäjillä on ilmeisesti paljon haasteita siinä, että saavat kisat järjestettyä. Miehillä piti olla startti jo huomenna [keskiviikkona], mutta se on jouduttu siirtämään. Stadion ei ole vielä siinä kunnossa, että siellä voitaisiin kisat järjestää ja ottaa yleisöä sisään.

– Meillä on nyt kahdelta harjoitukset ja sitten näkee sen, missä kunnossa paikat ovat. Tänään olisi ohjelmassa perusharjoitus ja huomenna kisaan valmistava, jos suunnitelmien mukaan mennään.

Millä tavalla tilanne hankaloittaa omaa valmistautumistasi, jos se ei mene suunnitelmien mukaan?

– En usko, että sellainen vaikuttaa mitenkään. Tällä viikolla minulla on todennäköisesti vain kaksi kisaa. Oman tason pitäisi nousta aika paljon, jotta pääsisi mukaan yhteislähtöön. Kaksi kilpailua on aika perussettiä, eikä silloin haittaisi, vaikka ne tulisivatkin peräkkäisille päiville, jos siirtämään joudutaan. Uskon kuitenkin, että paikat saadaan ajoissa kuntoon.

Alkukaudesta kilpailit kauden kahdessa ensimmäisessä IBU-cup-tapahtumassa, minkä jälkeen olet ollut mukana kolmessa viimeisimmässä maailmancup-tapahtumassa Hochfilzenissä, Nové Mestossa ja Oberhofissa. Mitä mieltä olet alkukaudestasi?

– Olin lumileirillä Muoniossa marraskuun alussa. Siellä meillä oli tarkkailukisat, joista toisessa kaaduin ja loukkasin peukaloa sekä päätäni. Siellä vauhti tuntui jo tosi hyvältä ja ajattelin, että kausi lähtee varmasti hyvin käyntiin. Sen kaatumisen jälkeen meni kuitenkin jonkin aikaa, ennen kuin alkoi tuntua samalta kuin leirillä. Kaatuminen jonkin verran sekoitti kroppaa ja aiheutti taukoa harjoitteluun, muuten kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan.

– IBU-cupissa varsinkin ensimmäisen viikon aikana tuntui koko ajan siltä, että kunto nousee kun kilpailee ja kuluu aikaa kaatumisesta. Vasta joulukuun viimeisillä kisaviikoilla alkoi tuntua samalta kuin Muonion lumileirillä. Oli varmasti hyvä, että olin ensin IBU-cupin puolella, koska kunto ei ollut sellainen, että olisin maailmancupin puolella pystynyt itseäni tyydyttäviä sijoituksia hiihtämään.

Sijoituksesi maailmancupissa ovat olleet suurin piirtein sellaisia kuin viime kauden lopulla. Mihin suuntaan olet edennyt siitä?

– Mielestäni kehitystä on tapahtunut. IBU-cupissa pystyin ottamaan yhdeksännen sijan. Nové Mestossa oli puolihyvä hiihtopäivä, ja se näytti, että hyvänä päivänä, kun hiihto ja ammunta kulkee, pystyn tavoittelemaan pistesijoja. Viime kaudella pikakilpailussa en olisi välttämättä nolla-ammunnallakaan pystynyt nousemaan pisteille, vaan huippusuorituksella pystyin pääsemään mukaan takaa-ajoon.

Kuinka valmistautumisesi tähän kauteen sujui?

– Harjoituskausi meni niiden suunnitelmien mukaan, mitä oli tehty. Ainoa, mikä sekoitti suunnitelmia, oli juuri lumileirin kaatuminen. En ole nähnyt mitään estettä, miksi taso ei olisi noussut tälle kaudelle.

Oliko sinulla sijoituksellisia tavoitteita tälle kaudelle?

– Sellaisia oli, että haluaisin pistesijoille top 40:een päästä ja tietenkin viime vuoden parhaat sijoitukset lyödä, mutta sen tarkempia sijoitustavoitteita minulla ei ole.

Kuinka pitkään olet tällä erää poissa Suomesta?

– Olemme nyt kolme viikkoa reissussa. Tämä viikko ollaan Ruhpoldingissa ja ensi viikolla mennään Italiaan, Anterselvaan ja sen jälkeen tullaan Suomeen.

Risto Pohjanen
risto.pohjanen@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat