Urheilu

Luovan työn asiantuntija

Urheilupalkinnot: Heinolan Vuoden valmentaja 2018 on HVS:n Minna Palviainen.

Heinolan kaupunki palkitsi tiistaina WPK-talolla vuonna 2018 urheilussa ansioituneita kaupunkilaisia. Vuoden valmentajaksi valittiin Heinolan Voimisteluseurassa valmentava Minna Palviainen, 35. HVS:n joukkuevoimisteluryhmä Valkyria saavutti viime keväänä kolme palkintosijaa. Joukkuevoimisteluryhmät perustettiin seuraan alkuvuodesta 2015.

Yllätyitkö valinnasta Heinolan Vuoden valmentajaksi?

– Täytyy sanoa, että en sitä ihan odottanutkaan. Tiesin, että [seuran puheenjohtaja] Teija [Naakka] ehdotti minua, mutta ajattelin, että sille on varmasti aika paljon potentiaalisia saajia.

Vuoden 2018 aikana HVS:n joukkuevoimisteluryhmät saavuttivat heinolalaisittain uraauurtavaa kilpailumenestystä. Miltä tilanne näyttää nyt?

– Tänä vuonna kausi on lähtenyt hyvin käyntiin lukuun ottamatta joitakin sairastumisia. Joukkueet ovat ehkä vielä tasalaatuisemmat kuin viime vuonna, jolloin erot Valkyriassa ja Valkyria junioreissa olivat selvemmät. Tänä vuonna seurasta kilpailee muidenkin valmentajien joukkueita, yhteensä luultavasti viisi.

Millaiset mahdollisuudet Heinolassa on harrastaa joukkuevoimistelua? Onko voimistelijoita riittävästi?

– Syntyvyys on matalalla tasolla. Heinolaan syntyy sata lasta vuosittain ja karkeasti ajatellen heistä puolet on tyttöjä. Täällä on paljon mahdollisuuksia harrastaa, joten on meille haastavaa saada mukaan sellaisia lapsia ja nuoria, jotka jaksavat ja innostuvat nimenomaan voimistelusta.

– Toisaalta meillä käy tyttöjä lähikunnista, Lahdesta saakka. Lähimmät ammattimaista valmennusta tarjoavat seurat ovat Mäntsälässä ja Mikkelissä.

Millainen tausta sinulla on joukkuevoimistelun parissa?

Olen kilpaillut SM-tasolla. Siihen aikaan ei ollut vielä olemassa MM-kisoja. Valmentamaan aloin hyvin nuorena, 13-vuotiaana olin apuvalmentaja. 15-vuotiaana minulla oli kaksi SM-tasolla kilpailevaa joukkuetta vastuullani.

Millaisia erityispiirteitä on joukkuevoimisteluvalmennuksessa?

– Siinä on paljon yhtäläisyyksiä muihin voimistelulajeihin teknisessä mielessä. Joukkuevoimistelussa on lisäksi mukana sosiaalinen puoli, jonka vuoksi voi tulla haastavia tilanteita esimerkiksi murrosikäisten kanssa. Ryhmäyttäminen on tärkeämpää kuin monessa muussa lajissa.

– Kun tytöt tulevat keskenään tutuiksi, niin heidän liikekielensä muuttuu samanlaiseksi. Se kestää useita vuosia, ja nyt olemme päässeet sille tasolle joukkueidemme kanssa. Tämä on paitsi urheilulaji myös taiteellinen laji, jossa pitää pystyä hallitsemaan monta osa-aluetta samaan aikaan.

– Lopputulokseen vaikuttaa paljon ilmaisu verrattuna vaikkapa rytmisen voimistelun joukkueisiin, joiden ohjelmat ovat niin teknisiä, ettei yhteinen liikekieli vaikuta niissä yhtä paljon. Joukkuevoimistelun koreografioissa valmentajien pitää olla luovia keksimään uusia liikkeitä, joita ei ehkä koskaan aikaisemmin ole nähty.

Millaista on joukkuevoimisteluvalmentajan työskentely?

– Jos valmentamista on kuusi tuntia viikossa, niin siihen menee helposti aikaa kolminkertaisesti, 18 tuntia.

– Valmentaja tekee aina luovan työn. Pitää myös siirtää voimistelijoille tieto siitä, kuinka liikkeet suoritetaan. Alkukaudesta on paljon luomistyötä koreografioiden kanssa. Välikausilla, esimerkiksi syksyllä, painottuu teknisen puolen harjoittelu.

Urheilupalkinnot

Heinolan kaupungin palkittuja 2018

Vuoden urheilija: Wilho Hautala, Lahden Ahkera, yleisurheilu. (Mm. alle 20-vuotiaiden MM-kisaedustus, alle 20-vuotiaiden Pohjoismaiden mestaruus, kaksi 19-vuotiaiden henkilökohtaista ja yksi viestin Suomen mestaruus, SM-hopea viestissä yleisessä sarjassa. Keräsi eniten Kalevan Malja -pisteitä kuin kukaan muu yleisurheilija vuonna 2018.)

Vuoden nuori urheilija: Tomi Leppänen, Pelicans, jääkiekko. (Alle 16-vuotiaiden maajoukkue-edustus.)

Vuoden valmentaja: Minna Palviainen, Heinolan Voimisteluseura, voimistelu. (Aloitti seurassa hyvin määrätietoisella otteella syksyllä 2014. Valmensi aluksi temppukoululaisia ja telinevoimistelijoita, mutta jo keväällä aloittivat ensimmäiset joukkuevoimisteluryhmät.)

Tunnustuspalkinto: Petter Vilenius, Heinolan Isku. (Monipuolinen työ seuran painijaostossa. Pitänyt pystyssä painiharrastusta Heinolassa. Pitkälti hänen ansiostaan Veikko Rantanen -painicup järjestetään edelleen Heinolassa).

Kunniamaininta: Tero Kettu, Päijät-Hämeen Paintball.

Kunnon kuntalainen: Kirsi Ruohtula.

Lisäksi palkittiin lajien parhaat.

Risto Pohjanen
risto.pohjanen@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat