Urheilu

Oikea suksi ja oikea voitelu pelastaa hiihtolenkin

Pitokarvasuksi toimii varmimmin haastavissakin olosuhteissa, mutta voideltu suksi on usein nopeampi.

Nollakeli, lumisade ja perinteinen hiihtotyyli -yhdistelmä saa monen hiihtäjän mietteliääksi tai jopa jättämään hiihtolenkin väliin. Lusin valoladulla hiihdettiin tiistai-iltana Lusin Lukon, Heinolan Iskun ja Kirkonkylän Kisan yhteisen Heinola cupin neljäs osakilpailu juuri tällaisissa olosuhteissa. Sakea pyry piti huolen, että vain sitkeimmät saapuivat paikalle ja laittoivat numerolapun rintaansa.

Ylivoimaisesti suosituin lääke haastaviin olosuhteisiin oli paikallisen suksitehtaan Peltosen karvapohjasuksi.

Heinola cupin miesten sarjaa ennen Lusin osakilpailua johtanut Juho Mylläri on eräs heistä, joka luottaa karvapohjiin.

– Vähän raskas tällainen keli on, mutta olen mennyt karvapohjilla lähes kelillä kuin kelillä ja hyvin on toiminut, Mylläri kertoi ennen starttia.

Myllärin suksi toimi tälläkin kertaa, mutta ongelmia aiheutti sauvan katkeaminen. Kilpailun jury oli kuitenkin lempeä ja antoi Myllärille uuden mahdollisuuden väliaikalähtönä käydyssä kisassa. Mylläri onnistui uusintayrityksessään ja voitti lopulta miesten sarjan viiden sekunnin marginaalilla Tomi Silvoseen.

Useampikin hiihtäjä testasi ennen starttia liisterisuksea, sillä parhaimmillaan se on nopein vaihtoehto. Testit päättyivät kuitenkin samaan lopputulokseen, kun lumi paakkuuntui nopeasti liisteriin kiinni, joten ladulle lähdettiinkin joko karvapohjilla tai sen edeltäjällä zero-pitopohjasuksella.

Huoltojoukoissa mukana ollut Osmo Silvonen laittoi huolella lastenlastensa suksia kisakuntoon. Kokenut hiihtomies tietää, että ikkunasta ulos katsominen ja lämpömittarin tarkistaminen ei riitä, sillä lumi on aina erilaista.

– Karvapohjat ovat sellaiset helpot luottosukset, joilla pärjää lähes aina. Tällaisella ongelmakelillä täytyy kuitenkin kokeilla eri vaihtoehtoja, sillä voideltu suksi on aina nopeampi. Kun pakkasta alkaa olla 10–15 astetta, niin voideltujen suksien kanssa ei ole mitään ongelmia, Silvonen sanoi.

Pelkkä toimiva suksi ei riitä hiihtoilon saavuttamiseen, sillä suksen alla on syytä olla myös latu. Lusin laduilla on hiihdetty kilpaa vuosikymmeniä. Pekka Ojanen oli tälläkin kertaa kisajärjestelyissä mukana. Ojanen on toiminut Lusissa ”epävirallisena” latumestarina yli 40 vuoden ajan.

– Aluksi teimme latua ihan vain hiihtämällä, mutta sitten hankin moottorikelkan, millä sai hyvää latua. Myöhemmin saimme myös seuralle kelkan, Ojanen kertoo.

Tiistai-illan kisaa varten Lusin ladut ajettiin kilpailukuntoon kaupungin toimesta, mutta talkoohenki elää Lusissa edelleen vahvana.

– Peltolenkki tehdään edelleen ihan oman kylän porukalla.

Maailman parhaat hiihtäjät lykkivät tänä viikonloppuna Salpausselällä esimerkiksi Intiaanikukkulalla. Myös Lusin laduilta löytyy erikseen nimetty kohta. Hyrsylän mutkan tuntevat monet, mutta siitä, miksi Hyrsylän mutka löytyy myös Lusin ladulta, Ojanen ei ole täysin varma.

– Jostain syystä sitä vain alettiin kutsua Aira Samulinin kotipaikan mukaan ja se jäi elämään, Ojanen sanoo, eikä apua arvoitukseen tule muiltakaan Lusin laduilla viihtyviltä.

Runsasluminen talvi on luonut mahtavat olosuhteet hiihtäjille, mutta järvilatujen suhteen talvesta uhkaa tulla katastrofi. Ojanen ei ole päässyt ajamaan normaaliin tapaansa latua järven jäälle, sillä paksun lumikerroksen alla on sulaa.

– Alkutalvesta pääsin sinne ladun vetämään, mutta ei sinne sen jälkeen ole päässyt, kun vesi tuli jäälle ja sen päälle satoi nämä lumet. Nyt näyttää siltä, että lunta on niin paljon, että ei sinne välttämättä enää tänä talvena ole asiaa, Ojanen sanoo.

Seuraava kaikille avoin Heinola cupin osakilpailu hiihdetään ensi tiistaina Heinolan raviradalla.

Janne Pussila
janne.pussila@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat