Urheilu

Peliittoja herätellään valmentajanvaihdoksella

Vesa Petäjä aloitti Peliittojen päävalmentajana sovittua aikaisemmin.

Peliittojen uusi päävalmentaja Vesa Petäjä tutustui sunnuntaina uuteen työpaikkaansa. Maanantaiaamuna alkaa uusi arki, kun Peliitat luistelee harjoituksiin Petäjän johdolla. Kuva: Janne Pussila

Jääkiekossa voi tapahtua isojakin asioita hyvin lyhyessä ajassa niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin.

Kovin odotuksin Mestis-kauteen lähtenyt, mutta vain juuri karsintaviivan yläpuolella majaileva, Peliitat päätyi samaan ratkaisuun kuin viime keväänäkin erottamalla päävalmentajansa hieman ennen runkosarjan loppua. Jani Keinänen korvasi viime keväänä Santeri Heiskasen, ja nyt oli Keinäsen vuoro väistyä, kun Vesa Petäjä otti Peliitat komentoonsa.

Peliitat ja Petäjä olivat jo tehneet julkistamattoman kaksi seuraavaa kautta kattavan päävalmentajasopimuksen, mutta Petäjän pesti alkoikin ennakoitua aikaisemmin.

Uskon perusteltuun ja loogiseen valmennusprosessiin, missä on paljon keskustelua ja asioiden läpikäymistä pelaajien kanssa. Peliittojen päävalmentaja Vesa Petäjä

33-vuotias Petäjä asteli ensimmäistä kertaa uuteen työhuoneeseensa Peliittojen pukukopin perukoille sunnuntaina, jolloin hän aloitti keskustelukierroksen pelaajien kanssa.

Maanantaiaamuna on luvassa ensimmäinen jääharjoitus ja keskiviikkona pelataan jo kotikaukalossa SaPKoa vastaan.

– Pientä jännitystä tässä tietenkin on, sillä taso on uusi ja töitä on paljon edessä. Suurin haaste on uusien asioiden käsitteleminen käytettävissä olevassa ajassa, Petäjä sanoo uuteen työjakkaraansa totutellessaan.

Peliittojen valmennuskopissa tullaan käymään valmennuksen ja pelaajien välisiä keskusteluja runsaasti jatkossakin, sillä Vierumäellä valmentajaksi opiskellut Petäjä uskoo uuden koulukunnan urheilijakeskeiseen valmennusfilosofiaan, missä kaikki tekeminen perustuu tutkittuun tietoon niin harjoittelussa kuin pelaamisessakin.

– Olen kulkenut omalla valmentajaurallani autoritäärisestä joukkojen hallinnasta huomattavasti lähemmäs urheilijaa. Minua kiehtoo yksittäisen pelaajan kokonaisvaltainen auttaminen, jotta voisimme saada heidän kaikki voimavaransa käyttöön. Uskon perusteltuun ja loogiseen valmennusprosessiin, missä on paljon keskustelua ja asioiden läpikäymistä pelaajien kanssa.

Myös pelillisellä puolella Petäjä luottaa hyväksi havaittuun tapaan.

– Jääkiekkopelejä hallitaan hyökkäyspelin kautta. Uskon nykypäivän perisuomalaiseen pelitapaan, missä hyökätään tiiviillä viisikolla. Tämä on ensimmäinen asia, minkä kanssa alamme painia. Osalle pelaajista tämä on jo tuttua, mikä helpottaa työtä.

Maalivahtina A-junioreihin saakka pelannut Petäjä on valmentanut päijäthämäläisiä juniorijoukkueita 13 vuotta, joten myös Peliittojen pelaajat ovat hänelle osittain tuttuja.

Heinolan jäähallikin löytyi helposti, sillä hän valmensi HeKin C-junioreita kaudella 2007–2008. Lisäksi Ville Kiiskinen jatkaa apuvalmentajana, mikä auttaa uutta päävalmentajaa hyppäämään liikkuvaan junaan.

– Junioriorganisaatiot ovat yhdistyneet ja päijäthämäläinen pelaajapolku on vahvistunut. Nyt on lähdetty tekemään myös valmentajapolkua. Olen ollut A-nuorten valmentajana aika hyvin sisällä myös Peliittojen tekemisessä ja tunnen pelaajia hyvin.

Petäjä luotsasi Pelicansin A-nuoria, jotka ovat nuorten SM-liigassa toisena. Pikainen vaihdos tiesi sitä, että A-nuorten mestaruuden sijaan Petäjä kamppailee nyt Mestiksen putoamiskarsintaa vastaan tai parhaimmillaan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

– Kun johtoportaassa tehtiin päätös, että valmentaja olisi syytä vaihtaa jo nyt, eikä siihen haluttu palkata ketään ulkopuolista pariksi kuukaudeksi, niin ei minun varsinaisesti tarvinnut tehdä päätöstä, vaan asia oli sillä selvä. Ei se arkinen työ ole kovinkaan erilaista olivatpa aikaisemmat tulokset olleet hyviä tai huonoja. Toki se ilmapiiriin vaikuttaa tuleeko voittoja vai tappioita, mutta lopulta kyse on aina siitä, että saadaan ryhmä nuoria miehiä tekemään töitä yhteisen suunnitelman mukaan kohti yhteistä tavoitetta.

Kun jäljellä on 11 runkosarjaottelua, on Peliitoilla matkaa karsintaviivan alle yksi piste ja pudotuspeliviivan päälle 11 pistettä.

Pudotuspelipaikka vaatisi kunnon voittoputkea ja täysiä pistepotteja.

– Kyllähän näitä on laskeskeltu, mutta minulla sellainen yksinkertainen lähestymiskulma, että lähdemme vain voittamaan jokaista peliä yksi kerrallaan, Petäjä muistuttaa perustotuudesta.

Janne Pussila
janne.pussila@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat