Urheilu

Sukset päätyvät lähes uunituoreina laduille

Peltosella ennustetaan tälle kaudelle jopa 25 prosentin kasvua liikevaihtoon.

Seppo Rellman viimeistelee Seefeldin MM-kisoihin lähteviä suksipareja kymmenesosamillin tarkkuudella. Kuva: Janne Pussila

Peltosen suksitehtaalla Heinolassa tehdään nyt töitä kahdessa vuorossa, sillä varastot on myyty jo tovi sitten loppuun ja kauppa käy edelleen kuumana. Käytännössä kaikki Heinolassa tällä hetkellä valmistettavat sukset ovat suunnilleen viikon päästä urheilukauppojen hyllyillä, mistä ne päätyvät lähes välittömästi laduille.

– Varastot myytiin loppuun heti loppiaisen jälkeen, kun urheilukauppoihin ja laduille tuli ryntäys. Sen jälkeen ollaan eletty kädestä suuhun, Peltosen Heinolan tehtaan tuotantopäällikkö Jarmo Pilli sanoo.

Heinolan tehtaalle on palkattu uusia työntekijöitä ja lisää työvoimaa tarvitaan. Tällä hetkellä tehtaalla työskentelee noin 35 ihmistä.

– Vielä muutamaa uuttaa työntekijää haetaan. Ihan mukava tilanne tällainen on, Pilli sanoo.

Lumi on meidän paras markkinamies. Peltosen Heinolan suksitehtaan tuotantopäällikkö Jarmo Pilli

Syy vilkkaaseen suksikauppaan on hyvin yksinkertainen.

– Lumi on meidän paras markkinamies, Pilli kiteyttää.

Pelkkä hyvä lumitilanne ei kuitenkaan myy suksia, sillä jo muutaman vuoden markkinoilla olleet karvapohjasukset ovat lämmittäneet suksimarkkinat nykyiseen miellyttävään paljulämpötilaan.

– Vaikka tuossa oli heikompiakin lumitalvia, niin tästä tulee jo neljäs kausi perätysten, ettei meidän ole tarvinnut tehdä tehtaalla sopeutuksia työvoimaan. Karvapohja meidät pelasti, Pilli sanoo.

Muutamana heikkona lumitalvena Suomessa tehtiin todella kehnoja tuloksia suksien myynnissä, jolloin kaikki valmistajat mukaan lukien Suomessa myytiin vain 65 000 paria suksia kaudessa. Asko Lahdelma markkinointi- ja maahantuontiyhtiö Normarkista arvioi, että tällä kaudella kokonaismyynti yltää noin 170 000 – 180 000 suksipariin. Määrällisesti se ei olisi vielä ennätyslukema, sillä esimerkiksi kaudella 2012–2013 Suomessa myytiin 220 000 suksiparia. Lahdelman mukaan silloin lukemaa nosti markkinoilla olleet hyvin edulliset venäläiset ”halpasukset”, joita ei enää kauppojen hyllyillä juuri näe.

– Uskon, että nyt päästään suurempaan liikevaihtoon vähemmällä määrällä, sillä karvapohjasuksi nosti myyntihintoja. Liikevaihdollisesti tästä tulee ennätysvuosi, se on saletti, Lahdelma myhäilee.

– Kaudelle 2019–2020 kasvua tulee noin 25 prosenttia, Pilli arvioi.

Lahdelman arvion mukaan Suomessa tällä kaudella myytävistä kaikkien suksivalmistajien suksista noin 80 prosenttia on karvapohjasuksia. Klassisen voideltavan perinteisen suksen osuus on tippunut marginaaliseksi 1–2 prosentin luokkaan. Nano-suksen osuus on vielä noin kolme prosenttia. Luistelusuksille jää 15 prosentin markkinaosuus.

Peltosen hittituote on tälläkin kaudella noin 250–300 euron hintainen Skin Pro -karvapohjasuksi, jota Lahdelma pitää selkeästi Suomen myydyimpänä suksena.

Normarkin tuotevalikoimiin kuuluu Peltosen suksien lisäksi muun muassa Rexin suksivoiteet ja -sauvat sekä Alpinan hiihtomonot. Lahdelma sanoo, että monoissa on jo puutteita tietyissä kokoluokissa. Numerot kertovat Lahdelman mukaan siitä, että varsinkin naiset ovat löytäneet lähes huoltovapaat karvapohjasukset.

– Viimeisen parin–kolmen kauden aikana naisten osuus suksien ostajina on kasvanut merkittävästi. Ilmeisesti helppohoitoiset karvapohjat ovat innostaneet naisia yhä enemmän laduille, sillä ne toimivat aina kelillä kuin kelillä, Lahdelma sanoo.

Karvapohjasukset mullistivat täysin myös voidemarkkinat. Perinteisiä pitovoiteita ei osta enää juuri kukaan, mutta esimerkiksi uudet nestemäiset puhdistus- ja voitelutuotteet käyvät kaupaksi. Luistopuolellakaan ei tarvita enää kuumarautoja tai siklaamista, sillä parafiiniä saa nyt myös spray-purkissa.

– Voidemarkkinat ovat kääntyneet kuntohiihtäjien osalta täysin päälaelleen karvapohjien ja nestemäisten voiteiden myötä. Voitelustakin on tullut helppoa, Pilli sanoo.

Janne Pussila
janne.pussila@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat