Urheilu

SM-hallikulta välipalana

Yleisurheilu: Miia Makkonen heitti ensimmäisen yleisen sarjan mitalinsa.

Miia Makkonen on saavuttanut ulkoradoilla muun muassa kaksi alle 23-vuotiaiden SM-pronssia vuosina 2015 ja 2016. Kuva: heikki_helin

Sysmän Sisun Miia Makkonen, 24, voitti maaliskuussa keihäänheiton sisäratojen Suomen mestaruuden Tampereella. Voittotulos 49,23 on hänen halliennätyksensä. Ulkona hän on heittänyt 52,43 vuonna 2017. Sisäratojen SM-kulta on hänen ensimmäinen yleisen sarjan SM-mitalinsa.

Kuinka kilpailu mielestäsi sujui?

– Se meni oikeastaan niin kuin ajattelinkin, ennen kuin sinne lähdin. Lähdin sinne mitalitavoitteella. Toinen tavoite oli, että halusin heittää halliennätykseni, joka oli kahden vuoden takaa 44 metriä. Siten kilpailu meni aivan suunnitelmien mukaan.

Olen pystynyt heittämään lokakuusta asti joka viikko. Keihäänheittäjä Miia Makkonen

Miltä SM-kilpailujen tulos kuulostaa sinun korvaasi?

– Se on aika lailla sama, mitä heitin viime vuonna Kalevan kisoissa. Viime kesä oli rikkonainen talvisen kyynärpääleikkauksen takia. Ensi kesää odottelen sillä mielellä, että ennätys paranisi ja yleinen taso nousisi korkeammalle.

Missä vaiheessa päätit osallistua halli-SM-kilpailuun? Kaikille heittäjille ei ole läheskään itsestään selvää osallistua siihen. Millainen tavoite tämä oli sinulle?

– Mietin sitä vähän niin, että menen kokeilemaan, kun heitto tuntui harjoituksissa kulkevan. Ajattelin sitä harjoituksenomaisena kisana. Kun hallissa kuitenkin muuten heitetään pressuun, niin oli mukava nähdä, kuinka se lentää muuten.

Millä tavalla valmistauduit kilpailuun? Herkistelitkö ollenkaan?

– En. Edellisen viikonlopun olin leirillä.

Kuinka paljon heitto sinulla on talvikaudella tehtynä?

– Yllättävänkin paljon, olen päässyt heittämään viikoittain. Vuosi sitten pystyin heittämään vain kaksi kuukautta talven aikana. Nyt olen pystynyt heittämään lokakuusta asti joka viikko.

Onko kyynärpäässäsi enää vikaa?

– Se on nyt kunnossa, eikä haittaa treenaamista enää millään tavalla.

Kuinka harjoituskautesi on mennyt kokonaisuutena tähän asti?

– Tosi hyvin siinä mielessä, että ei ole ollut mitään terveysongelmia. Olen pystynyt treenaamaan aivan suunnitelmien mukaan.

Kesä lähestyy hiljalleen. Millaisia tavoitteita sinulla on ensi kesäksi?

– (Henkilökohtaisen) ennätyksen parantaminen, mieluiten lähelle 55:tä metriä tai jopa yli. Toisaalta myös 50 metrin taso pitäisi tasaantua niin, että pystyisin heittämään sen useammassa kilpailussa.

Onko harjoittelussasi ollut tiettyjä painopisteitä tänä talvena?

– Tekniikka on aina sellainen painopiste, jota pitää parantaa. Fyysisissä ominaisuuksissa on pyritty (kehittämään) irtiottokykyä. Nopeusominaisuuteni ovat OK-tasolla, nyt ne pitäisi pystyä siirtämään heittoon.

Mitä muuta teet kuin urheilet? Kuinka hyvin se sopii yhteen kilpaurheilun kanssa?

– Ei se tähän astikaan ole helppoa ollut. Opiskelen vielä, mutta valmistun tänä keväänä maalariksi. Ohessa olen joutunut tekemään töitä kaupan kassalla.

Miltä valmistumisesi jälkeinen tilanne näyttää? Kuinka urheileminen sopii siihen tilanteeseen?

– En ole vielä miettinyt sitä tarkemmin. Nyt olen ajatellut vain ensi kesää. Tarkoitus olisi kuitenkin järjestää oma elämä niin, että pystyisin treenaamaan täysipainoisesti, ettei tarvitsisi miettiä toimeentuloa.

Kuka?

Miia Makkonen

Laji: Keihäänheitto

Seura: Sysmän Sisu

Syntynyt: 25.9.1994 Sysmässä

Valmentajat: Matti Uusi-Uitto vuoteen 2011, Riku Valleala vuodesta 2014

Ennätykset: ulkona 52,43 vuonna 2017, hallissa 49,23 vuonna 2019

Kehitystä ulkoradoilla: 46,62 (2015), 49,42 (2016), 52,43 (2017), 51,08 (2018) 

Saavutuksia: sisäratojen Suomen mestaruus 2019, alle 23-vuotiaiden SM-pronssi 2015 ja 2016, alle 20-vuotiaiden SM-pronssi 2013, alle 18-vuotiaiden halli-SM-pronssi 2010, 17-vuotiaiden Suomen mestaruus 2011, 16-vuotiaiden SM-hopea 2010, nuorten SM-mitaleita myös kuulantyönnössä ja kiekonheitossa

Risto Pohjanen
risto.pohjanen@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme