Urheilu

TeamGymissä laihuus joutaa romukoppaan – "Ei keskitytä mihinkään pikku mahamakkaroihin"

TeamGym on joukkuelaji, jossa voimistelijat tsemppaavat toisiaan voimaa, nopeutta ja liikkuvuutta vaativiin suorituksiin.

TeamGym on vauhdikas ja näyttävä laji, jossa tarvitaan rohkeutta. Viikonloppuna voltteja nähdään TeamGym Cupin 2. osakilpailussa Vierumäellä. Kuva: Mirja Hussain

Viipurin Reipas järjestää ensimmäisen ison TeamGym-kilpailunsa viikonloppuna Vierumäellä. Siellä nähdään voimistelun iloiset kasvot. Voimistelijan painolla tai muilla ulkoisilla seikoilla ei ole TeamGymissä merkitystä. Lajissa voimistelijoiden tahto ja motivaatio ratkaisevat, korostaa lahtelaisvalmentaja ja viikonloppuna kilpailunjohtajana toimiva Noora Sipilä.

Syksyllä joukkuevoimistelun ankarat valmennusmetodit nousivat julkisuuteen. Samalla käsiteltiin muun muassa voimistelijoiden syömishäiriöitä. TeamGymissäkin voimistelevat joukkueet, mutta laji vaikuttaa joukkuevoimisteluun verrattuna paljon armollisemmalta. Ulkopuolisenkin silmin TeamGym-voimistelijat ovat esimerkiksi terveen ja urheilullisen näköisiä.

– TeamGym vaatii niin paljon voimaa ja nopeusvoimaa, ja myös liikkuvuutta, että se on myös kropalle terveellistä. Ei keskitytä mihinkään pikku mahamakkaroihin, Sipilä kuvailee.

Kova työ silti huipulle

Lajin aloittavalta vaaditaan vain, että hän tykkää monipuolisesta urheilusta, Noora Sipilä sanoo. Lajia voi myös harrastaa monella tasolla, vain harrastaen, kilpaillen tai harrastemielessä kilpaillen.

– Siinä on huomioitu hyvin kaikkien tarpeita, Noora Sipilä sanoo.

Huipulle ei silti pääse helposti tai vähäisellä harjoittelulla. ViRen TeamGym-ryhmien päävalmentaja Suvi Laulainen muistuttaa, kuinka lajissa tarvitaan fyysisten ominaisuuksien, voiman, nopeuden ja liikkuvuuden lisäksi henkisiä ominaisuuksia, erityisesti rohkeutta.

– Ulkoisilla piirteillä ei ole merkitystä, hän sanoo.

Harjoittelun tulee olla pitkäjänteistä ja monipuolista ja siihen täytyy sitoutua. Esimerkiksi Viipurin Reippaan viitosluokassa kilpaileva joukkue Stelle harjoittelee viikossa kymmenen tuntia ohjatusti laji- ja voimaharjoituksissa. Lisäksi voimistelijat huolehtivat itse urheilullisista elämäntavoista ja omatoimisesta kehonhuollosta, Sipilä kertoo.

Kohu sai valmentajan mietteisiin

Joukkuevoimistelun kohu sai Noora Sipilän miettimään voimistelijan ja valmentajan välistä suhdetta, vaikka kyseessä on eri laji ja vieläpä laji, jota kohu ei koskettanut.

– Siitä alkoi oma hämmennys ja mietintä, olenko itse tasa-arvoinen ja tasapuolinen kaikille voimistelijoille ja miten paljon voin vaatia, Noora Sipilä sanoo.

– On tosi hyvä, että asia on otettu vakavasti ja on tehty kunnon tutkimus siitä, mikä voimistelukulttuuri on tällä hetkellä ja miten sitä pitäisi kehittää, hän jatkaa.

Kohu ei vaikuttanut seuran toimintaan. Voimisteluliiton teettämää kyselyä valmennuskulttuurista mainostettiin toki kotisalin seinällä, mutta esimerkiksi voimistelijoiden vanhemmilta ei tullut yhteydenottoja lahtelaisseuraan valmentajien tietojen mukaan.

Sipilä on itse kokenut TeamGymin voimistelijana erittäin positiivisena lajina. Hän harrasti itse pienenä telinevoimistelua, josta siirtyi sittemmin TeamGymiin. Valmentajana hän on toiminut nyt viisi vuotta. Jos Sipilä vertaa näitä kahta lajia omalla kohdallaan, niin TeamGym voittaa telinevoimistelun ryhmähengessä ja luottamuksessa valmentajan ja voimistelijan välillä.

– Onhan ajassakin menty eteenpäin, mutta TeamGymin tsemppihenki on vahva.

Joukkuelaji

TeamGym

Teamgym on Tanskassa 1980-luvulla syntynyt voimistelun joukkuelaji.

Suomessa laji tunnettiin aluksi nimellä näytösvoimistelu.

Kilpailusuoritukseen kuuluu kolme osaa: tanssillinen vapaaohjelma, volttisarjat volttiradalla ja korkeat voltit trampetilla. Voimistelijat tekevät voltit tasaiseen virtaan toinen toisensa perään.

Lajissa järjestetään PM- ja EM-kilpailuja. Pohjoismaat hallitsevat arvokisoja.

Kaikkein suosituin voimistelulaji Ruotsissa ja Tanskassa. Suomessa lajin harrastajamäärä on kasvanut jo vuosia.

Joukkueessa on 6–12 voimistelijaa.

Suvi Lempinen
suvi.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat