Urheilu

Liikunta-alan vetovoima ei notkahtele

Opiskelu: Vierumäen liikunnan ja vapaa-ajan AMK-koulutusohjelman 80:tä paikkaa havittelee tänäkin vuonna yli 1 000 hakijaa.

Vierumäellä liikunnanohjaajaksi opiskelevat Elias Tuomela, Ossian Lanne Petteri Huikko, Sampo Yrjölä, Lauri Berg ja Ilkka Heikkinen järjestävät osana opintojaan ultimaten, frisbeegolfin ja salibandyn opiskelijoiden SM-kisat ensi viikonloppuna. Kuva: Janne Pussila

Heinolaan saapuu viikonloppuna yli 400 korkeakouluopiskelijaa kilpailemaan frisbeegolfin, ultimaten ja salibandyn opiskelijoiden SM-titteleistä.

Kisatapahtuman järjestäminen on luonnollisesti osa Haaga-Helian ammattikorkeakoulun liikunnan ja vapaa-ajan -koulutusohjelman opiskelijoiden opintoja.

Vierumäen koulutusohjelma on edelleen erittäin haluttu, sillä 80 aloituspaikasta kisaa tänä keväänä 1 094 hakijaa, joista kyseisen koulutusohjelman ykkösvaihtoehdokseen valitsi 465 hakijaa. Kahtena edellisenä keväänä lukema oli 455 ja 450.

Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Elämys- ja hyvinvointitalouden yksikön johtaja Matti Kauppinen on tyytyväinen hakijamäärään.

– Ensisijaisten hakijoiden määrä on noussut ja määrä on erittäin hyvä, sillä tärkeintä on, että saamme hyviä opiskelijoita. Olen ollut alalla 80-luvulta lähtien ja liikunta-ala on koko ajan vetovoimainen ilman notkahduksia.

Viikonlopun kisatapahtumaa osana opintojaan tekevä toisen vuoden opiskelija Sampo Yrjölä vahvistaa, että kova kilpailu näkyy hyvänä motivaationa.

– Opiskelijat ovat aidosti liikunnasta kiinnostuneita, vaikka kaikki eivät tietenkään ole mitään superurheilijoita. Koulunpenkki ei välttämättä kiinnosta aina niin paljoa liikunnallisia ihmisiä tai urheilijoita, mutta täällä opintoihin kuuluu aika paljon erilaisia projekteja, mitkä suuntautuvat vahvasti suoraan työelämään.

Liikunnan ja urheilun tehtävissä työskentelevien lukumäärän selvittäminen on vaikeaa, koska alan työpaikat ovat yksityisellä puolella eri toimialoilla, kunnissa ja järjestöissä.

Alalla työskennellään paljon myös sivutoimisesti sekä osa-aikaisesti tuntityöntekijöinä. Liikunnan arvioidaan työllistävän tulevaisuudessa nykyistä enemmän liikuntayrityksissä.

– Käsityksemme mukaan opiskelupaikkojen ja alan työpaikkojen määrät kohtaavat hyvin. Liikuntaan, ja vahvemmin hyvinvointiin, liittyvä vahva positiivinen trendi näkyy erityisesti siinä, että varsinkin yksityisen sektorin palveluntarjonta on kasvanut hurjasti. Samaan aikaan urheilujärjestöjen ja -seurojen toiminta ammattimaistuu, mikä näkyy alan työpaikkoina. Myös julkishallinnon toimenpiteet, kuten esimerkiksi seuratuet ja erilaiset hankkeet, edistävät työllistymistä. Kasvu tapahtuu tällä hetkellä nimen omaan yksityisellä sektorilla ja järjestöissä. Tällä hetkellä lähes puolet työllistyy yksityiselle sektorille, Kauppinen sanoo.

Yrjölä näkee liikunta-alan työmarkkinat valoisina, vaikka kilpailu onkin kovaa. Liikunnanohjaaja voi työllistyä esimerkiksi julkishallinnossa, kansalaisjärjestöissä tai yksityissektorilla.

– Koen, että liikunta-alalla on hyvät työmahdollisuudet, mutta niistä on kova kilpailu, sillä erilaisia liikunta-alan koulutuksiakin on niin paljon. Täältä on työllistynyt ihmisiä esimerkiksi videotuotantofirmaan, urheilun lajiliittoihin, kuntosaleille tai urheiluseuroihin, joten skaala on aika laaja. Itse aion vielä jatkokouluttautua tämän jälkeen, Yrjölä sanoo.

Viikonloppuna Vierumäellä ja Heinolan Kippasuolla järjestettävä Super-OSM -tapahtuma starttaa lauantaiaamuna ja sijoituksista pelataan sunnuntaina. Salibandyä ja ultimatea pelataan Vierumäellä. Frisbeegolf järjestetään Kippasuolla.

Janne Pussila
janne.pussila@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat