Urheilu

Rakettimainen nousu huipulle

”En olisi tässä ilman Peliittojen tarjoamaa mahdollisuutta.”

Emil Larmi esiintyi viimeisen kerran Peliittojen paidassa HeKin kauden päättäjäisissä kolme vuotta sitten. Nyt hän juhlii Suomen mestaruutta HPK:n kanssa. Kuva: Tuomo Seppänen

HPK:n mestarijoukkueen ehkä tärkein yksittäinen pelaaja oli maalivahti Emil Larmi, joka torjui pudotuspeleissä lähes kaiken mahdollisen. Ratkaisevassa seitsemännessä finaalissa Kärpät yllätti Larmin vain kerran. Pudotuspeleissä Larmin torjuntaprosentiksi muodostui 93,17.

22-vuotias Larmi on oiva esimerkki siitä, miten nopeasti nuoren pelaajan ura voi lähteä uusille urille. Pelicansin kasvatti joutui kovaan paikkaan kaudella 2014–2015, kun hän kärsi polven nivelsidevammasta ja kausi Pelsujen A-nuorissa jäi torsoksi. Sitten alkoi nousukiito, mikä jatkuu yhä edelleen.

Pelicansin ja Peliittojen maalivahtien loukkaantumissuma kauden 2015–2016 kynnyksellä johti tilanteeseen, että Pelicansin A-junioreiden kolmosmaalivahti Larmi nostettiin Peliittojen maalille Mestis-kauden avaukseen. Larmi torjui Lempäälässä 40 laukausta ja pelasi nollapelin. Syyskuussa hänet valittiin jo Mestiksen kuukauden pelaajaksi ja vuodenvaihteessa Larmin kaulaan ripustettiin alle 20-vuotiaiden MM-kultaa.

Seuraavaksi kaudeksi Larmi siirtyi HPK:n riveihin, missä hän juhlii parhaillaan Suomen mestaruutta. Mestaruusjuhlista tavoitettu Larmi kertoo, että Hämeenlinnassa mestaruus on otettu vastaan riehakkaasti. Lauantain ratkaisevan finaalin jälkeen juhlat ovat vain jatkuneet.

– Olemme edelleen joukkueena yhdessä ja seuraavaksi lähdemme etsimään ruokaa. Juhlissa on riittänyt väkeä ja riemua on riittänyt, mutta nyt meno on vähän rauhoittunut. Saa kuitenkin nähdä, mitä porukka vielä keksii, Larmi kertoo varsin hyvävoimaisena maanantaiaamupäivänä puhelimitse.

Tuhannet ihmiset juhlivat Hämeenlinnan torilla mestaruusjuhlissa. Ennen kauden alkua HPK:n mestaruuteen uskoi vain harva, mistä kertoo esimerkiksi Veikkauksen voittajavedon kerroin 47,49.

– Kukaan ei varmaan osannut odottaa kauden alussa mestaruusjuhlia, vaikka joukkue on tietyllä tavalla uskonut siihen, että mikä tahansa on mahdollista. Torijuhlassa joutui vähän miettimään, että mitä ihmettä oikein on tapahtunut. Lapsuuden unelmia tässä nyt eletään todeksi, Larmi sanoo.

Vaikka tarkemman analyysin aika on vasta hieman myöhemmin, osaa Larmi jo kertoa mestaruuteen johtaneen reseptin tärkeimmät ainesosat.

– Meillä oli erittäin sitoutunut ja yhtenäinen nippu kasassa. Siihen kun vielä lisättiin toimiva pelikirja niin se oli kova paketti. Tuolla yhdistelmällä pystyimme kaatamaan isoja yksi kerrallaan ihan loppuun saakka.

Vaatimaton ja mutkaton Larmi ei ole koskaan tehnyt itsestään numeroa, vaikka menestystä on tullutkin. Nuoresta iästään huolimatta jo paljon kokenut maalivahti ei kerää itselleen paineita, eikä esimerkiksi yhdistelmä Raksilan hornankattila ja seiskafinaali aiheuttanut ongelmia.

– Oli vain hienoa pelata siellä ja pystyin nauttimaan poikkeuksellisesta tilanteesta. Sen verran olen jo oppinut, että pystyn pelaamaan tietyllä tasolla riippumatta tunnetilasta. Kun joutuu kovaan paikkaan, niin tärkeintä on vain antaa mennä ja nauttia pelaamisesta.

Kolme vuotta sitten keväällä Larmi jakoi palkintoja ja torjui kiekkoja Heinolan Kiekon junnujen kauden päätöstilaisuudessa tuore liigasopimus taskussaan. Larmilla on hyvät muistot Heinolasta ja hän pitää kautta Peliitoissa ratkaisevana urallaan.

– En olisi tässä ilman Peliittojen tarjoamaa mahdollisuutta. Se oli useamman sattuman summa, että sain pelipaikan ja onnistuin näyttämään taitoni heti alusta lähtien. Minulla on vain hyvää sanottavaa siitä joukkueesta ja se kausi on erittäin suuressa roolissa urallani. Haluan kiittää kaikesta tuesta, mitä Heinolasta sain. Pienessä kaupungissa kytee suuri kiekkosydän, joten tsemppiä ja kiitoksia sinne vain, Larmi sanoo.

Larmi ei ollut koskaan mikään junioritähti, mutta hän jaksoi uskoa itseensä, tehdä töitä ja tarttua tilaisuuteen, kun sellainen tuli vastaan.

Larmi julkaisi mestaruuden jälkeen somessa vuonna 2012 saamansa hylkäysviestin HPK:n B-junioreiden tryout-leirille. Larmi kannustaakin vastaavassa tilanteessa olevia junioreita jatkamaan harjoittelua, vaikka kaikki ovet eivät heti aukeaisikaan.

– Nuorten pelaajien kehitys menee hyvin eri tahtiin, kun tulee murrosikää ja muuta. Itseään ei kannata vertailla muihin, sillä jokainen kulkee kehityskäyrällä omaa tahtiaan. Olin vähän jäljessä muita monessa asiassa, mutta tein pitkäjänteisesti omaa hommaani ja jossain kohtaa pääsin muista ohi. Vaikka joskus oli vaikeitakin hetkiä, niin tässä sitä nyt ollaan.

Larmi on tosiaan juuri nyt mestaruusjuhlissa HPK:n lippis päässään. Lähes pomminvarmat kiekkohuhut ovat viemässä Larmia ensi kaudeksi Tapparan maalin suulle, mutta mies itse ei ainakaan vielä myönnä siirtoa todeksi.

– Kaikki on vähän auki, mitä tässä tapahtuu. Aika näyttää mennäänkö tässä Tampereelle, Lappeenrantaan vai jonnekin muualle.

Janne Pussila
janne.pussila@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat