Urheilu

Vielä 10 vuotta peliaikaa

Karri Rämön polvi on kunnossa ja pelihaluja riittää.

Karri Rämön uran seuraavaa käännettä on hankala arvata. Joka tapauksessa nyt on edessä täysipainoinen harjoittelukesä, sillä polvivamma on vain ikävä muisto. Kuva: Juha Peurala

Heinolassa nuoruutensa eläneen ja menestyksekkään jääkiekkouransa aloittaneen Karri Rämön kausi oli kummallinen.

Maalivahti siirtyi Jokereista Avantgard Omskiin, missä hän pelasi kaudet 2009–2013. Viimeiset kolme kautta enemmän ja vähemmän vaivannut polvivamma palasi kummittelemaan jo ennen kauden alkua ja seura ilmoitti, että Rämön kausi oli käytännössä paketissa.

Kuntoutus sujui kuitenkin mainiosti ja mies olisi ollut valmis askiin jo hyvä tovi sitten, mutta seura ei kuitenkaan asiasta pihahtanutkaan ja odotti samaa tiedotuslinjaa myös maalivahdiltaan.

– Olin pelikunnossa jo helmikuussa, mutta en päässyt joukkueen treeneihin mukaan. Ulkomaalaiskiintiö oli täynnä ja jos seura olisi kertonut, että olin kunnossa, niin tilanne olisi ollut hankala, kun fanitkin olisivat varmaan vähän kyselleet tilanteesta. Toisaalta nyt minun ei tarvinnut ottaa mitään riskejä ja sain kuntouttaa polvea rauhassa. Välillä oli toki vaikeaa, kun menin joka päivä hallille, mutta en päässyt joukkueen mukana treenaamaan.

Kesällä 33-vuotta täyttävä maalivahti puhkuu välikauden jälkeen pelihaluja. Kokeneena pelimiehenä hän tiedostaa, että vaikka pelikunto onkin hyvä, niin seuraa voi olla vaikea löytää, sillä polvivamma on varjostanut viime kausia. Tilanne lienee kuitenkin toinen, kun pelikausi pyörähtää syksyllä käyntiin ja seuroissa havahdutaan tilanteisiin, missä kaivataan kokenutta ja voittavaa maalivahtia.

– En minä tästä ole lannistunut, sillä näen, että minulla on vielä ainakin kymmenen vuotta peliuraa jäljellä. Juuri nyt voi tosin olla vaikeaa löytää pelipaikkaa. Saattaa olla, että pelit ehtivät alkaa ennen kuin seura löytyy. Polvi on nyt kunnossa, joten edessä ei ole mikään kuntoutuskesä vaan pääsen täysillä eteenpäin.

Rämö ei ole luovuttanut missään vaiheessa, vaikka vastoinkäymisiä on tullut eteen. Hän aikoo jatkaa samalla linjalla.

– En ole antanut periksi, vaan olen jaksanut tehdä töitä säntillisesti. Uskon, että se on ollut iso tekijä urallani.

Rämöllä oli viime kaudella aikaa seurata peliä hieman uudenlaisesta näkökulmasta, kun torjuntavastuuta ei ollut.

– Jääkiekko on pelinä hyvin erilainen muihin verrattuna. Yksinkertaisesti sanottuna se on hauskaa.

Ensimmäinen SM-liigapeli yli 16 vuotta sitten. Kuusi kautta NHL:ssä ja viisi KHL:ssä. Rämö on ehtinyt kirjoittaa sopimuksen jos toisenkin, joten rahan takia hänen ei tarvitse pelata. Pitkä ura ja suuri laji on maalivahtien eliittiin kuuluvalle pelaajalle yhdistelmä, mikä takaa taloudellisen riippumattomuuden.

Rämön viime kauden joukkueen Avantagard Omskin pelaajabudjetti oli 21,4 miljoonaa euroa, mikä kertoo palkkatasosta paljon. NHL:n pelaajakohtaiset palkat ovat julkista tietoa toisin kuin KHL:ssä. Rämön palkka esimerkiksi kaudella 2015–2016 Calgaryssa oli 3,8 miljoonaa dollaria.

Jääkiekko on urheilun lisäksi viihdebisnestä, missä pääosan esittäjille lohkeaa osa tuotoista.

– Ei se raha niin hirveästi merkitse, mutta tuohan se turvaa, eikä raha-asioista ole tarvinnut hirveästi murehtia. Raha on iso osa tätä lajia ja se tuo mukanaan kiinnostusta sekä paineitakin. Olemme isoissa liigoissa pelinappuloita ja kaikki lajin ympärillä olevat yrittävät ottaa oman osansa. Sekin täytyy muistaa, että kroppa on tässä hommassa aika kovalla koetuksella, Rämö sanoo.

Rämön taloudellinen tilanne ei ole ollut aina samanlainen. Karrin äiti Hannele Rämö kertoi Ilta-Sanomille perheen taloudellisesta ahdingosta hometalokiistan aikana, jolloin Karri pelasi Heinolan Kiekon junioreissa risoissa suojissa, kun raha oli tiukassa tai sitä ei vain ollut. Karrin ensimmäiset maalivahdin varusteet olivat äidin tekemät. Patjat olivat tyynyistä ja rintapanssari sunnuntain Hesarista. Hanskana toimi isän pesäpalloräpylä ja kilpi syntyi aaltopahvista.

– Aika moni on ollut samanlaisessa tilanteessa. Vanhemmat tekivät todella ison duunin, että pystyin pelaamaan jääkiekkoa ja he uhrasivat sen eteen paljon.

Vaikka ammattimies saisi nykyään uudet varusteet vaikka joka kuukausi, niin luottokamat ovat Rämölle luottokamoja.

– Tykkään vieläkin pelata vanhoilla varusteilla. Räpylä on 15 vuotta vanha ja haluaisin pelata sellaisilla patjoilla, mitä ei enää edes tehdä.

Janne Pussila
janne.pussila@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat