Urheilu

Pesäpallo on koko kansan peli

Mukavat muistot koulun peleistä saavat palaamaan pesiksen pariin.

Peetu Sinkkonen kaivoi muutama vuosi sitten vanhan luottoräpylänsä esiin ja palasi kotikentälleen 50 vuoden tauon jälkeen. Vuonna 1964 hankittu räpylä toimii edelleen yhtä hyvin kuin puoli vuosisataa aikaisemminkin, jolloin Sinkkonen pelasi keskikoululaisena pesäpalloa Heinolan Urheilupuiston pesäpallokentällä.

– Lähdin vain kylmästi mukaan, sillä rakastan pesäpalloa. 50 vuoden tauko ei tuntunut missään. Samalla tavalla peli kulki, vaikka juokseminen on tietysti iän puolesta vähän vaikeampaa, Sinkkonen sanoo Heinolan Koko kansan pesiksen alkulämmittelyn aikana.

Vaikka mies, kenttä, räpylä ja peli ovatkin pysyneet suunnilleen samanlaisina, on vuosikymmenten aikana tapahtunut joitain pieniä muutoksia.

Kun vain näenkin pesäpalloa, niin tunnen kevään tuoksun. Mielikin pysyy nuorempana, kun pääsee pelaamaan. Peetu Sinkkonen

– Säännöt ovat vähän muuttuneet, mutta annan muiden huolehtia niistä. Keskityn vain pelaamiseen, Sinkkonen kertoo.

Keskikoulun pesäpallopelit jättivät Sinkkoseen niin vahvan muistijäljen, että se sai hänet palaamaan takaisin kansallispelin pariin.

– Kun vain näenkin pesäpalloa, niin tunnen kevään tuoksun. Mielikin pysyy nuorempana, kun pääsee pelaamaan, Sinkkonen sanoo ja kiiruhtaa etukentälle ykköspesävahdiksi.

Kesäloman kynnyksellä pelatut koulun pelit ovat tehneet muihinkin samanlaisen vaikutuksen, sillä monet kertovat pesäpallokentälle palaamisen liittyvän mukaviin muistoihin koulun liikuntatunneista.

– Kouluajoista tämä on jäänyt mieleen. Nyt kun olen töissä koulussa niin olen huomannut, että pesäpallo on monelle oppilaalle mieluinen peli, vaikka muuten ei liikunnasta tykkäisikään, Jasmin Pasin kertoo.

Pasin innostui pesäpallosta kolme vuotta sitten niin paljon, että Heinolan harrastepelien lisäksi hän käy pelaamassa myös Lahdessa, joten pelikertoja tulee jopa kolmesti viikossa.

Pasin on kamppailut saman asian kanssa, niin kuin moni muukin liikunnan ja urheilun parissa, kun tuntuma on kadonnut ja huonommuuden tunne hiipii takaraivoon.

– Onhan se turhauttavaa, jos ei saa mitään kiinni ja tulee huteja, jolloin voi olla tosi pettynyt itseensä. Se vaikuttaa fiilikseen, millainen porukka on pelaamassa, että tuleeko muilta silloin huokauksia vai tsemppausta, kun ei kulje. Täällä on todella kannustava porukka, mikä auttaa paljon, Pasin kiittelee Heinolan peliporukkaa.

Hyvän ryhmän lisäksi myös treenaaminen auttaa pelistä nauttimiseen.

– Olen käynyt pelaamassa jo kymmenen kertaa tänä keväänä. Nyt pelaaminen alkaa olla tosi kivaa ja loppukesästä pelataan jo ihan ammattilaisten tasolla, Pasin vakuuttaa.

Heinolan Koko kansan pesis kokoaa nimensä mukaisesti kaikenlaisia ihmisiä pesäpallon pariin kerran viikossa. Urheilupuiston kentälle kokoontuu tiistaisin parisenkymmentä innokasta, joten pelit saadaan mukavasti käyntiin.

Heinolan Koko kansan pesistä vetää liikunnanohjaaja Riikka Pyyhtiä, joka kannustaa kaikkia mukaan pelaamaan, sillä kynnys on matala tai jopa olematon, eikä aikaisempi kokemus pelistä ole tarpeellista. Räpylöitä, mailoja ja palloja löytyy talon puolesta.

Koko kansan pesistä on tarjolla tiistaisin Heinolan Urheilupuiston pesäpallokentällä kello 17.30–19.00. Pelit jatkuvat ohjatusti aina juhannusviikolle 18. kesäkuuta asti.

– Aikaisempina vuosina pelit eivät ole päättyneet, vaikka ohjattu toiminta loppuukin juhannusviikolla, sillä välineet ovat käytettävissä myös loppukesän ajan omatoimisiin peleihin, Pyyhtiä sanoo.

Myös Heinolan nuorisopalvelut järjestää pesäpallopelejä nuorille toukokuun ajan keskiviikkoisin kello 17.00–19.00, joten niitä pelejä on vielä yksi jäljellä.

Janne Pussila
janne.pussila@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme