Urheilu

Tietoa on runsaasti ja sitä jaetaan avoimesti

Suomalainen jääkiekko voi hyvin ja tulevaisuuskin näyttää valoisalta.

Juha Vuori (vas.) on Kansainvälisen jääkiekon kehityskeskuksen uusi johtaja ja Janne Pekkarinen uusi maalivahtivalmentaja. Kuva: Janne Pussila

Suomalainen jääkiekko menestyy ehkä paremmin kuin koskaan. Sitkeimmät huutelevat kylillä vieläkin Mörköä, naisilta ryöstettiin tuomariratkaisulla pokaali hyppysistä, mutta hopeakin oli historiallisen hieno saavutus, alle 20-vuotiaat pojat voittivat kultaa ja alle 18-vuotiaat tytöt saavuttivat MM-pronssia. Myös yksilötasolla suomalaiset pelaajat ovat hyvin näkyvissä rooleissa maailmalla.

Kaikki tuo ei voi olla sattumaa. Eräs osatekijä suomalaisen jääkiekon menestystarinassa on paikka, missä peli palastellaan hyvin pieniksi osiksi, kootaan nätiksi paketiksi ja lopputulos esitellään avoimesti.

Vierumäen Kansainvälisessä jääkiekon kehityskeskuksessa, tuttavallisemmin Kekessä, on tehty noin 15 vuoden ajan töitä sen eteen, että suomalaisella jääkiekolla olisi kilpailuetu muita vastaan.

– Keräämme tietoa ja puristamme sitä yhteen päätösten tueksi, jotta laji voisi hyvin, Kehityskeskuksen johtajana juuri aloittanut Juha Vuori tiivistää.

Johtui se sitten kerätyn tiedon hyödyntämisestä tai jostain muusta, niin suomalaisessa jääkiekossa on tehty hyviä päätöksiä jo pitkään, joten laji voi oikein hyvin.

– Rakenteiden puolesta olemme aika hyvässä tilanteessa. Lajin ympärille on rakennettu avoin ja luottamuksellinen ilmapiiri, mitä on vaikea saada aikaan nopeasti, Vuori sanoo.

Suomi-kiekon ydinajatus kiteytyy siihen, että taitavat yksilöt pelaavat joukkueena hyvin yhteen. Nuoret pelaajat ovat kasvaneet tällaisen kulttuurin ympäröiminä.

– Menestys on pelikurin, taitavien yksilöiden ja yhteishengen tulos. Yhteistyön jääkiekon perusteet opitaan Suomessa jo pienenä juniorina. Meidän täytyy kuitenkin olla koko ajan hereillä, että keksisimme uusia kilpailuetuja, kehityskeskuksen uusi maalivahtivalmentaja Janne Pekkarinen sanoo.

Suomalaisessa jääkiekossa on puhuttu pitkään yhteisöllisyydestä ja tiedon avoimesta jakamisesta. Kaikki merkit viittaavat siihen, että nuo eivät ole vain kauniita sanoja strategia-kalvolta.

– Meidän ei tarvitse maalailla tai valehdella avoimuuden kulttuurista, sillä tietoa jaetaan kaikkien kesken suoraan ja aidosti. Suomalaisessa jääkiekossa on selkeät ja samanlaiset toimintamallit, menipä minne hyvänsä, Pekkarinen sanoo.

Jääkiekkoa pelinä on analysoitu ympäri maailmaa jo pitkään, mutta sen voi tehdä aina paremmin ja syvällisemmin.

– Olemassa olevat tavat pelin analysointiin ovat ihan riittävät, mutta meidän tehtävänämme on miettiä, onko olemassa joku seuraava taso, Vuori sanoo.

Vuoren mukaan seuraava taso on teknologian parempi hyödyntäminen.

– Vierumäellä on digitaalinen pelinseurantajärjestelmä, mikä mahdollistaa välittömän palautteen niin pelaajille kuin valmentajillekin. Näin harjoitustapahtumista voidaan saada entistäkin enemmän irti.

Positiivinen kierre on johtanut siihen, että myös käytettävissä olevat resurssit ovat kasvaneet, mikä näkyy ympäri Suomea esimerkiksi taitovalmentajien palkkaamisena, mistä seuraa entistä taitavampina yksilöinä, jotka pelaavat Suomi-kiekon hengessä hyvin yhteen.

Vaikka juuri nyt mahat ovatkin mitalikahveilla nautittuja kermakakkuja täynnä, niin tilanteeseen ei voi tuudittautua. Vuori muistuttaa, että yksittäisten otteluiden tai turnausten tulokset eivät kerro koko totuutta, mikä pyritään kaivamaan esiin Vierumäellä.

– Meidän tehtävänämme on suhtautua kriittisesti kaikkeen, sillä jääkiekossa onni on välillä puolella ja välillä vastaan, joten myös tulosten taakse on katsottava. Nostamme joka vuosi esiin uusia painopistealueita.

Vuori näkee eräänä seuraavana kehityskohteena pelaajien henkisten ominaisuuksien vahvistamisen. Eräs Suomi-kiekon tukipylväistä onkin ollut pelaajien vastuun kasvattaminen omasta kehityksestään.

Niin Vuori kuin Pekkarinenkin ovat tehneet pitkään töitä jääkiekkovalmentajina ja he ovat yhä edelleen maajoukkueiden valmennuksessa mukana. Pelkkiä data-analyytikkoja heistä ei saa tekemälläkään, sillä molemmat haluavat laittaa luistimet jalkaan ja olla siellä missä tapahtuu.

– On tärkeää nähdä se oikea arki ja auttaa ihan ruohonjuuritasolla. Suora palaute kentältä on meille äärimmäisen tärkeää, Pekkarinen korostaa.

Mikä?

Jääkiekon kehityskeskus

Kansainvälinen jääkiekon kehityskeskus on Suomen Urheiluopiston, Suomen Jääkiekkoliiton ja Kansainvälisen Jääkiekkoliiton yhteistyön tulos.

Edistää suomalaisen jääkiekon kehitystä koulutuksen ja tutkimuksen avulla.

Keskittyy ensisijaisesti järjestämään erilaisia koulutustapahtumia sekä leirejä, valmistamaan koulutusmateriaalia ja keräämään tutkimustietoa.

Janne Pussila
janne.pussila@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme