Urheilu

Sata ottelua täyteen

Kapteeni Mikko Halla on ollut Plaanin mukana ensihetkistä saakka.

Kapteeni Mikko Halla saavuttaa ensimmäisenä Union Plaanin pelaajana sadan ottelun rajapyykin seurassa. Kuva: Janne Pussila

Mikko Halla, Tuomas Jäntti ja Marko Liukkonen ovat ainoita pelaajia, jotka ovat pelanneet heinolalaisessa Union Plaanissa seuran koko historian ajan kaudesta 2014 saakka. Halla saavuttaa kolmikosta ensimmäisenä sadan ottelun rajapyykin Plaanin paidassa, mitä juhlitaan perjantaina kotiottelussa Kultsua vastaan.

Halla on myös Plaanin maalipörssin ykkönen, sillä hän on tehnyt sarja- ja cup-otteluissa 58 maalia. Hattutemppuja miehen tilillä on kuusi, ja tilastoista löytyy sellainenkin kummajainen kuin kuusi maalia samassa ottelussa, mikä laskettaneen kahdeksi hattutempuksi.

Plaani aloitti sarjataipaleensa viisi vuotta sitten Kaupiaisten Kajastuksen vieraana. Tuloksena oli 6–0-voitto ja kapteeni Halla maalasi kahdesti.

– Se oli huono peli minulta ja meiltä, mutta huono oli vastustajakin, Halla muistelee.

Plaani aloitti matkansa kuutosdivarista, mutta nousi sarjaportaita ylemmäs kahdella ensimmäisellä kaudella. Halla korostaakin, että suurin osa maaleista syntyi alemmilla sarjatasoilla. Tällä kaudella Hallalla on vielä maalitili avaamatta, mikä johtunee roolin muuttumisesta puolustavammaksi.

– Olemme suhteellisen kapealla materiaalilla liikenteessä, joten pelaan puolustavaa keskikenttää. Se maistuu minulle oikein hyvin, sillä jos vain jollekin paikalle mahdun pelaamaan, niin siellä pelaan, kapteeni Halla sanoo.

28-vuotias Halla on HP-47:n kasvatti, joka lähti Lahden Reippaan juniorimyllyyn 14-vuotiaana. Peliura jatkui Lahdessa miesten peleihin saakka, kunnes koitti vuosi 2013 ja Union Plaani perustettiin.

– Soitto tuli ja aika oli hyvä palata Heinolaan. Ihmiset olivat tuttuja ja oli hienoa päästä johonkin uuteen mukaan.

Halla ei ole valintaansa katunut, sillä hän on päässyt kokemaan Plaanin mukana hienoja hetkiä, vaikka myös haastavampiakin aikoja on ollut.

– Kaikki toimii loistavasti. Tämä on parhaiten toimiva seura, missä olen ikinä pelannut. Täällä tarvitsee huolehtia vain pelaamisesta, sillä taustat on hoidettu alusta saakka ammattimaisesti, vaikka pienestä lähdettiinkin liikkeelle, Halla kiittelee seuran perustajia Antti Heikkistä ja Juha Silvennoista.

Kun taustat ovat kunnossa, niin se velvoittaa pelaajia, jotka osaavat arvostaa työmäärää.

– Ainakin minuun se vaikuttaa siten, että ei kehtaa luistaa asioista tai olla pois treeneistä, kun taustalla tehdään niin kovasti töitä. Minun tarvitsee keskittyä vain pelaamiseen ja hoitaa se hyvin.

Halla viihtyy nurmella niin töissä kuin vapaa-ajallakin, sillä hän on Vierumäen golfkentällä kenttämestarina. Kumpi on pallotaiturille vaikeampi peli?

– Golf, noin 11 tasoituksella pelaava Halla vastaa epäröimättä.

Tällä hetkellä Plaani ja Halla pelaavat toista kautta perätysten Kaakkois-Suomen Kolmosta. Sarjataulukko näyttää siltä, että ainakaan tällä kaudella nousu tai kärkikahinat eivät ole ajankohtaisia. Halla näkee, että Heinolassa voisi olla mahdollisuus vielä yhteen sarjanousuun.

– Realistisesti ajateltuna kakkosdivari olisi Heinolassa tosi kova juttu, mikä olisi ainakin lähitulevaisuudessa ihan maksimi. Siitä ylöspäin nouseminen vaatisi todella paljon isommat resurssit. Kakkoseen nousu voisi olla kuitenkin mahdollista lähivuosina, jos tänne saataisiin houkuteltua sopivia pelaajia, Halla sanoo.

Palataan takaisin tähän päivään ja kolmosdivariin, sillä syyskierroksen ensimmäisessä ottelussa Heinolan Urheilupuistoon saapuu vieraaksi sarjakärki Kultsu, joka on voittanut yhdestätoista ottelusta yhdeksän ja pelannut yhden tasan. Kultsun terävin syömähammas on Abah Samson Akoh, joka on tehnyt tällä kaudella jo 15 maalia. Plaani on 12 joukkueen lohkossa kahdeksantena yhdellätoista pisteellä.

– Kävimme ottamassa kauden avauksessa Kultsulta kuokkaan, mutta tulos ei kertonut koko totuutta. Sarja on tasainen ja kuka tahansa voi voittaa kenet tahansa. Luvassa on varmasti tiukka peli, Halla sanoo.

Halla nauttii Plaanin kannattajien keskuudessa tietynlaista kulttisuosiota, mistä kertoo esimerkiksi miehen kasvoilla koristellut #InHallaWeTrust-fanipaidat.

– Hieno ja hauska juttuhan tuollainen on, mutta itseäni se vähän naurattaa, sillä ei tuollaista pidä kovin vakavasti ottaa, heinolalaista jalkapalloyleisöä kiittelevä Halla sanoo.

– Ottelutapahtumat ovat hienoja ja katsojamäärät ovat isoja tälle tasolle. Ilmeisesti taustat ovat tehneet siinäkin jotain oikein, kun ihmiset viihtyvät. Lisäksi meillä on uusia nuoria heinolalaisia pelaajia, jotka varmasti houkuttelevat katsojia peleihin.

Janne Pussila
janne.pussila@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat