Urheilu

Jokaiselle löytyy sopiva matka

Lyhyemmät kokeilumatkat tuovat triathlonin pariin koko ajan enemmän uusia harrastajia.

Triathlon saapui Suomeen 1980-luvulla, ja ensimmäiset kilpailut käytiin Joroisissa 1983. Heinolassa oltiin tässäkin lajissa eturintamassa, sillä Triathlon Club Heinolan ensimmäinen seurakisa Tosimies- ja Tosinainen -triathlon käytiin vuonna 1986. Perinne on jatkunut katkeamattomana, joten mahtipontiset tittelit jaetaan tänä syksynä jo 34. kerran. Paikallisessa klassikossa matkoina ovat uinti 400 metriä uima-altaassa, pyöräily 16 kilometriä ja juoksu 4 kilometriä.

Suomessa oli kova triathlonbuumi 80- ja 90-lukujen taitteessa, jolloin harrastajamäärät olivat melko suuria. Innostus lajia kohtaa hiipui 90-luvun puolivälissä, mutta ne lähtivät uuteen nousuun 2000-luvun alkupuolella.

Alusta saakka mukana ollut Triathlon Club Heinolan aktiivi Tero Ijäs muistelee, että hiljaisimpina aikoina seuraa pidettiin pystyssä parin henkilön voimin. Tällä hetkellä seurassa on pieni mutta aktiivinen ja kasvava joukko triathlonisteja.

Juuri nyt Suomessa ja muuallakin eletään triathlonin suhteen kulta-aikaa, kun harrastajamäärät kasvavat ja kilpailutarjonta on ennätyksellisen suurta.

– Ennen Joroisille piti ilmoittautua jo ennen joulua, jos halusi mukaan. Nyt tarjontaa on niin paljon, että lähes joka viikonloppu on parikin triathlon-kisaa tarjolla, mikä näkyy kilpailuiden osanottajamäärissä, vaikka harrastajia onkin enemmän, Ijäs sanoo.

Ijäksen mukaan kynnys lajikokeiluun on madaltunut, kun tarjolla on lähes kaikille sopivia lyhyitä kokeilumatkoja.

Lopulta triathlon on kuitenkin kestävyyslaji, joka koostuu uinnista, pyöräilystä ja juoksusta, ja nimenomaan aina tuossa järjestyksessä. Lajit suoritetaan peräkkäin ilman taukoja. Triathlonia markkinoidaan erittäin monipuolisena lajina, joka tarjoaa haasteita niin huippu-urheilijalle kuin kuntoilijallekin.

Mielikuva äärettömän pitkälle itseään kiduttavista triathlonisteista elää kuitenkin edelleen vahvana.

Viime viikonloppuna ikäluokkien kahdennentoista SM-mitalinsa ja kolmannen SM-kultansa voittanut Pirjo Tenhu korostaa kuitenkin, että triathlon on ihan tavallisille ihmisille soveltuva harrastus.

– Monet ihmiset pitävät tätä ihan hirveänä lajina, mutta jokainen tekee tätä omalla tasollaan ja itselleen sopivilla matkoilla.

Tenhu tutustui lajiin kuutisen vuotta sitten ystävien järjestämässä leikkimielisessä triathlon-tapahtumassa.

– Sen jälkeen lähdin opettelemaan uimaan. Kannattaa hyödyntää uinnin tekniikkakouluja tai valmennusta, niin opetteleminen on helpompaa.

Triathlonin uintiosuus suoritetaan aina luonnonvesillä. Tenhu myöntää, että homma hankaloituu, kun siirrytään altaasta järveen tai mereen.

– Siinä on monelle iso kynnys ylitettävänä, sillä on aivan eri asia uida aallokossa ja tuulessa kuin altaassa, mutta sen oppii kyllä, kun harjoittelee. Meillä on tiistaisin uintiharjoitukset Hevossaaren uimarannalla ja menemme uimaan, vaikka keli olisi lähes millainen hyvänsä, Tenhu vinkkaa kiinnostuneille.

Vaikka lyhyet matkat sopivat lähes kaikille, on triathlonissa tarjolla haasteita lähes loputtomiin. Kehitystä tapahtuu hyvin yksinkertaisella metodilla.

– Seurakaveri sanoi, että pitää harjoitella, jotta jaksaisi harjoitella, Tenhu tiivistää.

Täysmatkan 3,8 kilometrin uinti, 180 kilometrin pyöräily ja 42 kilometrin juoksu on yhdistelmänä kunnioitusta, pelkoa tai hämmennystä aiheuttava. Tenhu suoritti täyden matkan kisan kolme vuotta sitten Barcelonassa.

– Meillä on seurassa sanonta, että kun 50-vuotta on tulossa mittariin, niin pitää tehdä täysmatka. Ironman Barcelona oli hieno tapahtuma ja meillä oli kannustusjoukotkin mukana. Iho menee kananlihalle vieläkin, kun katson kisavideota. Aika ei ole kuitenkaan kullannut muistoja, sillä kisa oli erittäin rankka, Tenhu kertoo lähes 12 tunnin urakastaan.

Tenhun kauden päätavoite on syyskuun alussa Sveitsissä käytävät MM-kisat, missä hän osallistuu N50–54-sarjan perusmatkalle, jossa matkana on 1,5 kilometriä uintia, 40 kilometriä pyöräilyä ja kymmenen kilometriä juoksua.

– Perusmatka on hyvä, sillä se ei vie liikaa aikaa arjessa, kun harjoittelussa voi keskittyä määrän sijasta laatuun, Tenhu sanoo.

Janne Pussila
janne.pussila@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat