Urheilu

Puistojuoksu palaa alkuperäiselle reitille

Heinolan Kaupunkipuistojuoksun neljännesmaratonin ylivoimaisesti nopein juoksija oli viime vuonna Toni Valido, lähti omille teilleen heti kilpailun alussa. Kuva: Tuomo Seppänen

Heinolan kaupunkipuistojuoksu juostiin vuosina 2017 ja 2018 poikkeusreitillä Jyrängön sillan remontin vuoksi. Kuluvana vuonna kymmenennen kerran järjestettävä kaupunkipuistojuoksu palaa lauantaina alkuperäiselle, vuosien 2010–2016 reitille.

Muutos on kaupunkipuistojuoksun aikanaan ideoineen Risto Kalermon mukaan toivottu.

– Osallistujilta tuli palautetta, että Tähtihovin mäki on kovin raskas juostava. Se näkyi osanottajien määrässäkin, Kalermo sanoo.

Sää vaikuttaa osanottoon

Kaupunkipuistojuoksun ennakkoilmoittautuminen päättyi maanantaina. Ilmoittautuneita oli siihen mennessä noin 170.

– Se on reilusti enemmän kuin kahtena edellisenä vuonna. Juoksuun voi ilmoittautua vielä paikan päällä, mutta lopullinen osanottajamäärä riippuu hyvin paljon säästä.

– Jos lämpötila olisi 25 astetta, niin varmasti voisimme päästäkin samaan määrään kuin enimmillään on ollut. Mutta jos on 30, niin siinä taitaa mennä kipuraja. Moni varmasti panttaa mukaan tuloaan viimeiseen asti, Kalermo arvelee.

Vuonna 2016 Heinolan kaupunkipuistojuoksuun osallistui noin 300 kuntoilijaa.

Vuosi sitten Kalermo kertoi, että vuoden 2019 tapahtumaan satsataan aikaisempia vuosia enemmän. Miten se näkyy tänä vuonna?

– Meiltä on toivottu kilpasarjoja. Nyt kokeilemme niitä.

Puolimaratonilla on neljä kilpasarjaa: miehet, naiset, 40-vuotiaat miehet ja 40-vuotiaat naiset. Neljännesmaratonilla (10,55 kilometriä) kilpasarjat ovat 60-vuotiaille miehille ja naisille sekä 16-vuotiaille pojille ja tytöille.

Mukana Kalevan kisa -urheilija

Ennakkoon ilmoittautuneiden joukossa on ainakin yksi kansallisen huipputason juoksija. Lahden Ahkeran Antti-Pekka Niinistö on kuluvan vuoden miesten 10 000 metrin Suomen tilastossa viidentenä ajalla 30.53,51.

Niinistö tähtää Kalevan kisoihin, jotka ovat reilun viikon kuluttua Lappeenrannassa. Heinolassa hän ei kuitenkaan osallistu kilpasarjaan vaan kuntosarjaan. Syynä on kisoihin valmistautuminen.

– Neljännesmaratonilla ei ole miehille kilpasarjaa. Kuntosarjassa palkinnot arvotaan, joten muiden kuntosarjalaisten ei tarvitse olla huolissaan siitä, että Niinistö veisi automaattisesti voittopalkinnon mukanaan, Kalermo naurahtaa.

Kaupunkipuistojuoksuja vuoron perään voittaneet Kimmo Ahonen (vas.) ja Ilkka Riihijärvi kävivät voittokamppailun keskenään myös vuosi sitten. Kuva: Tuomo Seppänen

Tänä vuonna voi myös kävellä

Toinen kaupunkipuistojuoksun uutuus tänä vuonna on kävely. Kun juoksusarjat alkavat kello 12, niin kävely- ja sauvakävely on tarjolla hitaasti kiiruhtaville kello 10 alkaen.

Kävelyn alkamisaika on liukuva, joten reitille voi lähteä kello 10–12 välillä.

– Meiltä on toivottu helppoa kävelyreittiä omaan tahtiin. Matkan pituus on noin 3,6 kilometriä. Kävelijät saavat mukaansa kartan, johon on merkitty paikkoja. Paikoista voi kysellä, olisiko kävelijöille tarjolla siellä pieniä palkintoja.

Kävelyyn osallistuminen maksaa 20 euroa, ja kaikki osallistujat saavat juoksusarjojen tapaan mitalin.

Mukaan pääsee vielä

Kaupunkipuistojuoksuun voi ilmoittautua vielä lauantaina kilpailukansliassa kello 11:een saakka. Kilpailukanslia sekä maali- ja lähtöalue ovat Heinolan kylpylän uimarannan alueella osoitteessa Maaherrankatu 1. Kilpailukanslia aukeaa kello 9. Puolimaratonin huoltopisteet ovat maalin lisäksi 4:n, 6,5:n, 10:n, 14:n ja 16,5 kilometrin kohdalla. Reitti on pinnanmuodoiltaan melko tasainen. Alusta on pääasiassa hiekkatietä. Juoksusarjojen ajanotto tapahtuu kilpailunumerossa kiinni olevan tunnistenauhan avulla.

Juoksu myös lapsille

Ennen varsinaista kaupunkipuistojuoksua kello 10 alkaen on kuudetta kertaa järjestettävä lasten kaupunkipuistojuoksu, johon voivat osallistua kaikki 12-vuotiaat ja sitä nuoremmat lapset. Eri-ikäisille lapsille on neljä sarjaa. Matkat ovat sarjasta riippuen 0,3 kilometristä yhteen kilometriin pitkiä.

Rantapuiston alueella juostavan lasten kaupunkipuistojuoksun lähtö ja maali ovat kylpylän uimarannan lähellä.

Lasten kaupunkipuistojuoksuun voi ilmoittautua paikan päällä kello 9.30. Lasten juoksussa ei ole osanottomaksua, ja kaikki juoksijat saavat palkinnon. Aikoja ei oteta.

Risto Pohjanen
risto.pohjanen@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat