Urheilu

Heinolassa on kasvettu kiinni kaksipyöräisten arvokisojen järjestämiseen

"Perinteet juontavat 1980-90-lukujen taitteeseen." – MM-pisteistä ajettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1992.

Emilia ja Martina Reimander odottavat viikonlopun kilpailua hyvillä mielin. Sisarukset pitävät reittiä mielenkiintoisena. Kuva: Tuomo Seppänen

Heinolan Komostenkylän motocrossradalla ja sen lähimaastoissa käännetään viikonloppuna kahvaa tosissaan, sillä perjantaista sunnuntaihin ajetaan enduron EM-sarjan kolme viimeistä osakilpailua ja perjantaina sekä lauantaina kilpaillaan lisäksi SM-pisteistä. Mukana on noin 150 kuljettajaa kahdestatoista maasta.

Heinola on profiloitunut kaksipyöräisten arvotapahtumien järjestäjäksi ja Moottorikerho on rutinoitunut kisaisäntä, niin usein ja pitkään MM- ja EM-pisteistä on Komostenkylällä ajettu.

– No usein ja usein. Enduron EM-pisteistä ajetaan vasta toisen kerran ja MM-enduroa on isännöity neljä kertaa, viimeksi vuonna 2016, naurahtaa viikonlopun tapahtuman kilpailunjohtaja Henri Saari.

Komostenkylän motocrossradan varikolla viimeisteltiin EM-enduron näyttämöä viikonlopun kilpailua varten. Kuva: Tuomo Seppänen

Motocross vaihtui enduroon

Perinteet ovat kuitenkin pitkät, ja ne vähän myös velvoittavat.

– Perinteet juontavat 1980-90-lukujen taitteeseen, MM-pisteistä ajettiin ensi kertaa vuonna 1992. Sieltä se on alkanut ja kisojen järjestämiseen on moni kasvanut kiinni, minä itsekin. Aluksi ajettiin motocrossia ja sitten siirryttiin kustannussyistä enduroon, selvittää Saari.

Yksi kipinä kisojen järjestämiseen on ollut sekin, että molemmissa lajeissa on ollut menestyksekkäitä suomalaiskuljettajia ja yleensä paikallisiakin.

– Nyt meillä ei ole paikallista kuskia tavoittelemassa EM-menestystä, mutta vastaavasti useilla suomalaisilla kuljettajilla on hyvät mahdollisuudet EM-mitaleille viikonlopun päätteeksi, hän korostaa.

Loppucrossi ratkaiseet sijoitukset

Heinolan kilpailu on EM-sarjan neljäs ja viimeinen viikonloppu. Edelliset osakilpailut on ajettu Portugalissa, Slovakiassa ja Latviassa. Kisareittiin kuuluu kolme maastokoetta, kaksi Komostenkylässä ja yksi Myllyojalla, jotka ajetaan lauantaina ja sunnuntaina kolmeen kertaan. Maastokokeet ovat pituudeltaan 8–9 minuuttia.

Kisojen järjestämiseen on moni kasvanut kiinni, minä itsekin. Kilpailunjohtaja Henri Saari

Lisäksi reittiin kuuluu pääosin maastossa ajettava siirtymätaival, joka käy Lusissa.

– Maastosiirtymät kuuluvat enduroon, kutsuttiinhan lajia aiemmin luotettavuusajoksi. Siirtymällä ei oteta aikaa, mutta maastoajo pitää sykkeen sopivasti koholla, kertoo Saari.

Yhdelle kierrokselle tulee mittaa yhteensä 55 kilometriä.

Sunnuntaina EM-kilpailijat eivät enää suuntaa maastoon, vaan lopullinen EM-järjestys ratkeaa ”loppucrossissa”, jossa jokainen luokka ajaa keskenään yhden motocrosserän. Kaikilta kolmelta päivältä jaetaan omat EM-pisteet.

Vaihtokauppaa talkoovoimasta

Vaikka kisa ajetaan melko suppealla alueella ja esimerkiksi Komostenkylän radalle pystytetty varikko palvelee koko viikonloppua, on kansainvälisen kilpailun järjestäminen Henri Saaren mukaan aina haastava projekti.

– Kyllä näihinkin järjestelyihin se parisataa henkeä tarvitaan, eikä ole mikään salaisuus, että porukkaa on nykyisin vaikea löytää.

Iso apu löytyy esimerkiksi naapuriseuroista, joiden kanssa käydään eräänlaista vaihtokauppaa.

– Kun me esimerkiksi järjestämme maastokokeen Päitsissä, niin vastaavasti Helsingin Moottorikerhosta tulee sitten porukkaa meille talkoisiin.

Kisojen aattona järjestelyt ovat kilpailunjohtajan mukaan hyvällä mallilla.

– Projekti on iso, ja tällaisessa tulee aina jotain viime hetken asioita eteen, mutta mitään ihmeempää ei onneksi ole ilmaantunut, sanoo Henri Saari.

Juha Hölttä
juha.holtta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme