Urheilu

Kura lensi ja makkara kävi kaupaksi EM-enduron avauspäivänä Heinolassa

Pitkälti talkoovoimin elävän Heinolan EM-enduro ensimmäiset kilometrit sujuivat suomalaiskomennossa.

Roni Kytönen tavoittelee Heinolasta EM-titteliä niin junioreiden E1-luokassa kuin yleiskilpailustakin. Kuva: Sami Lettojärvi

Enduron neliosaisen EM-sarjan huipennuksen kolmen kisapäivän urakka käynnistyi perjantaina Heinolan Komostenkylän motocrossradalta. Euroopan mestarit ovat selvillä sunnuntaina ja EM-pisteiden lisäksi Heinolassa ratkotaan perjantaina ja lauantaina kansallisen SM-kilpailun sijoituksia.

–Ensimmäisenä kisapäivänä aina vähän jännittää miten kaikki toimii. Tässä on mukava kauhun tasapaino tekemisessä. Puolentoista vuoden aikana ihmiset ovat uhranneet paljon vapaa-aikaansa ja monelle tämä on työmäärässä laskettuna tosi iso ponnistus, kilpailunjohtaja Henri Saari kehui vapaaehtoisten asennetta.

Paikallisen Heinolan Moottorikerhon isännöimät kilpailut ovat syntyneet pitkälti talkoovoimin. Ilman kymmeniä käsipareja ja lukemattomia työtunteja Komostenkylän crossiradan läheisyydessä ei kura lentäisi.

Kansainvälisten kilpailujen järjestäminen on seuralle tuttua puuhaa. Kilpailuviikonloppu on Saaren mukaan käynnistynyt ilman suurempia murheita.

Mervi Lehkonen paisteli pyttipannua ja kauppa kävi mukavasti. Kuva: Sami Lettojärvi

"Reilu ilmapiiri"

Vapaaehtoisten panosta on tarvittu esimerkiksi radan toteuttamisessa ja kisakioskien pyörittämisessä. Perjantaina ilmassa leijaili kisabensiinin lisäksi pyttipannun ja kisamakkaran tuoksu.

– Oikein hyvin on ruoka ihmisille maistunut. Mikäs on ulkoilmassa syödessä, pyttipannua paistellut Mervi Lehkonen kertoi.

Tuttujen kautta vapaaehtoiseksi päätynyt Oili Heikka on ollut Heinolan moottoriurheilutapahtumissa mukana kymmenisen vuotta.

– Asiakkaat ovat tällaisessa tapahtumassa tosi reiluja, eivätkä nipota ihan pienestä. Meillä on täällä reilu ilmapiiri työntekijöiden ja asiakkaiden keskuudessa, Heikka kehui.

Roni Kytönen vauhdissa

Kilpailussa on kolme maastokoetta, jotka ajetaan kolmeen kertaan perjantaina ja lauantaina. Sunnuntaina ajetaan loppucrossi. Yleisön on helppo seurata kilpailua, kun kaksi pätkistä ajetaan Komostenkylän motocrossradan läheisyydessä.

Suomalaisittain suurin jännitys kohdistuu junioreiden E1-luokkaan ja yli 250-kuutioisten nelitahtiluokkaan. E1-luokan pisteissä komentoa pitää Roni Kytönen ja yli 250-kuutioisten pyörien piikkipaikalla päristelee Eemil Pohjola. Kytönen kamppailee lisäksi yleiskilpailun voitosta.

Avauspäivänä kärkivauhtia Eero Remeksen kanssa pitänyt Kytönen oli urakkaansa suhteellisen tyytyväinen. Myös Pohjolalla meni lujaa, sillä hän oli omassa luokassaan päivän nopein.

– Reitti on liukas saateesta johtuen, mutta muuten tuntuu hyvältä. Kerran ehdin jo kaatua. Vauhtia piisaa, mutta niin sitä näyttää muillakin riittävän, Kytönen tuumasi.

EM-sarjassa Kytösen jälkeen toisena oleva Salpausselän Moottorikerhon Antti Hänninen ajoi kakkoseksi myös perjantaina.

Atte Salo on mukana kokeilumielessä polvivamman jälkeen. Isä Harri Salo pitää pyörän kunnossa. Kuva: Sami Lettojärvi

Salo vielä fiilistelemässä

Paikallisia kisaajia Heinolassa ei ole paljon. Lahtelainen Atte Salo on mukana enemmän kokeilumielessä kuin hamuamassa palkintosijoja itselleen. Takana on pitkä polven kuntoutus, ja asteittainen paluu takaisin kisapoluille.

– Liukasta on, mutta reitti on hyvä. Yksi isompi kaatuminen sattui matkalla, mutta ei muuta. Nyt ollaan vain fiilistelemässä ja harrastusmielessä, Salo sanoi.

Isä Harri Salo piti varikolla huolta siitä, että pyörä oli hyvässä kunnossa siirryttäessä seuraavalle maastokokeelle. Joskus pyörästä on pitänyt irrottaa jopa kahdeksan kiloa ylimääräistä maa-ainesta, nyt pyörä pysyi suhteellisen siistissä kunnossa.

Kuran pyyhkimiseen tarkoitetun harjan lisäksi varikkopilttuussa on aina varaosat valmiina, jos pyörästä menee esimerkiksi jarrukahva rikki kesken ajon. Renkaat saa vaihtaa päivän päätteeksi, ja homman pitää hoitua vartissa.

– Atte kertoo, jos pyörässä on jotain vikaa ja minä hoidan sen kuntoon, Harri-isä tiivisti.

Lauantaina kilpailu jatkuu aamuyhdeksältä.

Lauri Ilola
lauri.ilola@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme