Urheilu

"Ei paljon paremmalta voisi tuntua" – Roni Kytönen varmisti enduron EM-voiton päivän etuajassa

Heinolan EM-enduron haastavat maastot sopivat suomalaisille. Eemil Pohjola täydensi menestyksekkään päivän oman luokkansa mestaruudella.

Roni Kytönen otti hallittuja ja hallitsemattomia riskejä, jotka varmistivat Euroopan mestaruuden. Kuva: Ronja Koskinen

Heinolassa ajettavan EM-enduron finaaliviikonlopun toinen päivä toi rutkasti suomalaismenestystä. Päivän nimi oli tiukasti EM-sarjan kokonaiskilpailun voitosta kamppaillut Roni Kytönen. Juniorien E1-luokan mestaruuden napannut Kytönen ajoi riskejä kaihtamatta koko sarjan Euroopan mestariksi.

Viimeiselle pätkälle lähdettäessä eroa oli sen verran, ettei tarvinnut enää ihan täysillä tulla. Roni Kytönen

Mestaruus sinetöityi, kun Kytönen nappasi lauantain kisasta osakilpailuvoiton. Pahin haastaja, britti Jed Etheles oli toinen ja piste-ero venähti ratkaisevasti Kytösen eduksi ennen sunnuntain viimeistä kilpailua. Tuore mestari paransi tahtiaan toisena kisapäivänä, sillä perjantain kilpailussa 19-vuotias Kytönen päristeli toiseksi.

– Ei paljon paremmalta voisi tuntua. Voittoa haettiin tänään ja se tuli. Kun mestaruuteen tuli mahdollisuus jo toisena päivänä, niin pitihän se ottaa. Varsinkin loppumatkalla tuli otettua hallittuja ja hallitsemattomia riskejä, Kytönen naureskeli.

Kytösen mestaruus sai avitusta jo ennen Heinolan viikonloppua. Sarjaa johtanut tshekkikuski Kristof Kouble ei pystynyt osallistumaan loukkaantumisen vuoksi finaalikilpailuihin.

"Ei tarvinnut enää ihan täysillä tulla"

Heinolan EM-endurossa kilpaillaan joka päivä erillisistä pisteistä. Lauantaina EM-osakilpailun voittotaistelua käytiin pitkään Antti Hännisen ja ruotsalaisen Albin Norrbin välillä. Kaksikon ero oli kilpailun loppupuolella alle sekunti. Viimeisillä maastokokeilla Kytönen nousi vauhdikkaan ajon ansiosta kärkeen.

Kuljettajat kiersivät kolmea erilaista reittiä niin, että maastokokeita kertyi päivän aikana yhteensä yhdeksän. Maalissa Kytösen ja kakkoseksi tulleen Etchellesin eroksi tuli 15,58 sekuntia.

– Viimeiselle pätkälle lähdettäessä eroa oli sen verran, ettei tarvinnut enää ihan täysillä tulla. Huomenna pääsee nauttimaan loppucrossista ja toivottavasti otetaan vielä joukkuemestaruus, Husqvarnaa ajava Kytönen uumoili.

Pohjola kesti pahan kaatumisenkin

Onnistuneen suomalaispäivän täydensi Eemil Pohjola, joka onnistui varmistamaan yli 250-kuutioisten nelitahtiluokan EM-voiton. Pohjola oli lauantain kokonaistuloksissa kuudes.

– Ei ajopäivänä paras mahdollinen. Ekalla kierroksella vedin pahat lipat ja sen jälkeen vähän kärki karkasi. Toisaalta ei ollut paineita, kun riitti, että ajaa maaliin ehjänä, Pohjola tiivisti.

Eemil Pohjola nappasi luokkansa mestaruuden ja taistelee vielä sunnuntaina yleiskilpailun mitalisijoista. Kuva: Ronja Koskinen

Pohjola taistelee EM-sarjan yleiskilpailun mitalisijoista, minkä vuoksi viimeinen kilpailupäivä on vielä kovaa puristamista.

– Se on vain harmi, että meidän luokka on joka kerta lähtenyt viimeisenä ja rata ehtii mennä aika huonoon kuntoon. Voi olla, että sen vuoksi tulee annettua pientä tasoitusta muille, Pohjola mietti.

Naisten sarjan EM-titteli varmistui sekin lauantaina. Ruotsalainen Hanna Berzelius otti perjantain tapaan täydet osakilpailupisteet ja pääsi juhlimaan samalla mestaruutta. Lauantain kilpailun paras suomalainen oli Janette Mielonen, joka sijoittui kuudenneksi. Ruotsalaiset juhlivat Berzeliuksen johdolla kolmoisvoittoa.

Loppucrossi uusi haaste

Sunnuntaina ajetaan EM-sarjan finaaliviikonlopun erikoisuus. Kisakuskit kamppailevat viimeisistä jaossa olevista pisteistä motocrossradalla. Pyörät ajavat luokittain yhdeksän kierrosta ratkoen kunkin luokan voittajan.

Neljän kisaviikonlopun EM-sarjassa ainoastaan viimeisessä kilpailussa on kyseinen kolmannen päivän erikoisuus.

– En tiedä yhtään, miten crossi sujuu. Olen ajanut yhden SM-crossin ennen tätä. Sitä on kyllä treenattu, mutta kisakokemusta ei juuri ole, Pohjola tuumasi.

Lauri Ilola
lauri.ilola@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme