Urheilu

Vähän erilainen enskapäivä

Enduro: Enduron EM-sarja päättyi Heinolan motocross-radalla Roni Kytösahon pokatessa EM-kultaa.

Enduron EM-sarja päättyi sunnuntaina Heinolassa. Järjestäjien arvion mukaan kilpailuja seurasi viikonlopun aikana paikan päällä yhteensä noin 3 000 katsojaa.

Päätöspäivänä kilpailtiin endurolle epätyypillisesti Komostenkylän motocross-radalla.

Sysmäläinen Jyri Mannila on itsekin enduro-miehiä, mutta tällä kertaa hän oli radan varressa kannustusjoukoissa yleisen luokan EM-kullan jo lauantaina varmistaneen Roni Kytösen -kannatuspaita yllään.

– Roni on tuttu kaveri, joten piti tulla kannustamaan, jotta tulisi hyvä tulos. Ja tulihan se, koska Roni on vain niin pirkuleen kova kuski, Mannila sanoi.

Nautin tästä hommasta ihan täysillä. Enduron Euroopan mestari Roni Kytönen

Komostenkylän motocross-rata sopii Mannilan mukaan mainiosti myös enduroon.

– Onhan tämä vähän erilaista, mutta yleisölle on hienoa, että koko ajan näkee. Ja kilpailijoista huomaa, että ne jotka osaa ajaa kovaa, ajaa kovaa myös motocross-radalla.

Tuore Euroopan mestari Kytönen herkutteli sunnuntaina erävoittoon vailla paineita. Mestari paljasti, että sunnuntain crossi-päivälle laadittu sotasuunnitelma piti kutinsa.

– Sain hyvän lähdön, joten pääsin keulaan ja pystyin ajamaan omaa ajoani koko erän, mikä oli helpon tuntuinen. Ajoin rennosti, eikä virheitä tullut, joten oli hyvä päivä, Kytönen tiivisti.

Kytönen ajaa edelleen välillä motocrossia, joten hänellä ei ollut vaikeuksia muuttaa asetuksia motocrossiin sopiviksi.

– Kaikkihan tällaisesta ei tykkää, mutta minusta tämä oli hieno lopetus. Kisa oli muutenkin mukava ja pätkät olivat hienoja, Kytönen sanoi.

Juniorien E1-luokassa ajavalla Kytösellä ei ollut aikeita mittaviin mestaruusjuhliin, vaikka nuori kuljettaja nappasi myös yleisen luokan mestaruuden.

– Onhan tämä yleisen mestaruus aika kova juttu, joten ehkä tässä voi illalla saunan lämmittää, mutta tiistaina lähdetään jo Tshekkeihin seuraavaan MM-osakilpailuun, omassa luokassaan MM-sarjassa kolmantena ja junioreiden yleisen luokan viidentenä MM-sarjassa oleva Kytönen sanoi.

– MM-sarjassa taso on kovempi ja reitit haastavampia. Vielä on kaksi osakilpailua ja olisihan se hienoa päästä mitaleille, vaikka voitto onkin jo karannut.

19-vuotias jämsäläinen ajaa tällä hetkellä täysipäiväisesti enduroa. Tulevaisuuden tavoitteet ovat selvät.

– Unelma-ammattihan tämä on aina ollut ja siihen pyritään, että pääsisin vielä palkkapaikalle, vaikka kilpailu on kovaa ja niitä paikkoja vain rajallinen määrä. Maailmanmestaruus on ollut tavoitteena ihan pienestä saakka ja sitä kohti mennään vuosi kerrallaan.

Kytönen ei kuitenkaan ole pyörän päällä vain mestaruuksia tai tallipaikkoja metsästämässä.

– Ei näin paljoa voisi ajaakaan, jos tämä ei olisi mukavaa. Ajaminen ja kilpailutilanteet maistuvat tosi hyvin. Nautin tästä hommasta ihan täysillä.

Sunnuntaina Kytösen jälkeen toiseksi kovinta vauhtia piti Suomen Roni Salin. Kolmanneksi ajoi Ruotsin Robert Friberg.

Heinolan viikonlopun kokonaistuloksissa Kytönen oli ykkönen, Saksan Jed Etchells toinen ja Antti Hänninen kolmas.

Janne Pussila
janne.pussila@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat