Urheilu

Lentopalloilijasta tuli keilaaja – heinolalainen Teppo Ryhänen keilasi pitkään SM-tasolla

Valtakunnan keilailueliittiin kuuluva heinolalainen Teppo Ryhänen on viettänyt viime aikoina hiljaiseloa urheilun suhteen. Vuonna 2016 leikattu olkapää on kuntoutunut, ja veri vetää edelleen suurten turnausten äärelle.

Kertaalleen Suomen suurimman keilakilpailun Ballmasters Openin finaalissa pelannut Ryhänen mielii uusia tuon tempun.

– Yksi mieleenpainuvin kilpailu oli, kun pääsin Ballmasters Openin finaaliin. Taisi olla vuonna 2011. Itse finaali ei sujunut hyvin, mutta pelkästään se, että pääsi pelaamaan maailman parhaita vastaan, on yksi parhaista muistoista. Sen vuoksi tarkoitus on osallistua vuoden vaihteessa Ballmasters Openin 50-vuotis juhlakilpailuun, mietiskelee 43-vuotias Ryhänen.

Yksitoista kolmensadan sarjaa

Finaalipaikka Suomen kovimmassa turnauksessa ei ole ainoa kilpailu, joka on jäänyt Ryhäsen mieleen pitkän uran varrelta. Toinen mieleenpainuva tapaus sattui vuoden 2013 Ilvesjahdin finaalissa Heinolassa.

– Heitin kolmesatasen finaalin viimeiseen sarjaan ja voitin lopulta koko kisan. Viimeiseen sarjaan asti finaalia johtanut Henrik Ahonen pelasi viereisellä rataparilla ja sai kahdeksan kaatoa jonoon sarjan alusta. Häneltä jäi viimeisiin ruutuihin muutama keila pystyyn, ja minä onnistuin kaatamaan kaikki. Voitto irtosi neljällä pisteellä.

Noita keilaajan unelmia, 12 perättäisen kaadon eli 300:n pisteen sarjoja Ryhänen on tehnyt yksitoista, joista ensimmäinen näki päivänvalon Talissa vuonna 2009. Viimeisin syntyi viime keväänä samassa paikassa Firma EM -kilpailussa, jossa Ryhänen edusti työpaikkansa Stora Enson joukkuetta.

– Joukkueena meidän tie katkesi semifinaaleissa, mutta yhdeksän sarjan karsintaosuudella olin koko kilpailun paras, ja siihen tulokseen sisältyi yksi kolmesatanen, Ryhänen muistelee.

Lentopallokentiltä keilaradoille

Ryhänen pyöräytti keilapallon ensimmäistä kertaa Heinolan keilahallin radoille kahdeksanvuotiaana.

Vaikka kosketus keilapalloon tapahtui jo kouluiässä, sujui Ryhäsen alkutaival urheilun piirissä lentopallokentillä. Hän edusti aluksi Heinolan Kiiloja ja pelasi myöhemmin ykkössarjassa Lahden Kimmon ja Salppiksen joukkueissa.

Ensimmäinen keilakilpailu Ryhäselle oli Heinolassa pelattu B-tason SM-kilpailu 1998. Ryhänen palkittiin kilpailun joukkueosiossa pronssisella mitalilla keilaseura Tamboxin jäsenenä. Henkilökohtaisessa kisassa hän oli seitsemäs.

Keilaseura Tambox vaihtui myöhemmin lahtelaiseen Torpedokseen, jossa Ryhänen pelasi ykkösdivisioonaa. Keilailun SM-liigaan hän pääsi mukaan vuonna 2012 liittyessään Raumalaisen liigaseura GH.n rivistöön.

Seuraavat kaksi vuotta Ryhänen edusti lahtelaista Bay-keilaseuraa ja pelasi seuran SM-liigajoukkueessa kaksi kautta. Henkilökohtaisella tasolla Ryhänen selvitti tiensä myös SM-finaaleihin kaksi kertaa.

Laji ei katso ikää, vain kättä

Puolet elämästään keilaradoilla viettänyt Ryhänen ei aio haudata keilapalloja komeron nurkkaan, vaan ura jatkuu enemmän tai vähemmän tosissaan.

– Keilailu on urheilulajina haasteellinen. Jos ei onnistu, ei voi kuin syyttää itseään. Vaikka pelaa joukkueessa, niin yksin sen suorituksen joutuu tekemään. Pelialusta muuttuu koko ajan, ja pitää olla hereillä. Keilailu on ongelman ratkaisua koko ajan. Sen lisäksi, että ymmärtää, mitä pitää tehdä, niin pitää myös osata ne korjaukset tehdä. Ja kyse on aina pienistä asioista.

– Keilailu on laji, joka ei katso ikää. Tietty fyysinen kunto pitää olla, mutta tällaiselle vakavasti harrastavalle riittää, että paikat on siinä kunnossa, että pystyy heittämään tuota 7-kiloista palloa. Tarkoitus on jatkaa niin pitkälle kuin pallo kädessä pysyy, arvelee Ryhänen.

Tuomo Seppänen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat