Urheilu

Heinolassa suksille noussut Vilma Nissinen hakee paikkaa maailmancupiin

Heinolan kirkonkylässä, Myrskykaaren varrella lapsuutensa viettänyt Vilma Nissinen nostettiin suksien päälle jo kolmevuotiaana. Tuolloin isä kiikutti jälkikasvunsa Messilän laskettelurinteeseen.

Tänään tämä 21-vuotias neitokainen asuu Vuokatissa, hyppää itse suksien päälle ja treenaa sekä kilpailee maastohiihdossa Suomen hiihtomaajoukkueen jäsenenä.

Urheilulukio Vuokatissa

Monipuolisen liikunnan parissa lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt Vilma muutti seitsemänvuotiaana Hyrynsalmelle ja muistaa Heinolaa lämmöllä.

Haluaisin olla sellainen yleishiihtäjä, joka pystyisi sprinteissäkin pärjäämään. Vilma Nissinen

– Kiva lapsuus mulla oli Heinolassa, ja paljon hyviä muistoja. Olin jo silloin paljon mukana urheilussa. Käytiin yleisurheiluhommissa, ja niissä Nesteen hiihdoissa olin mukana. Aika monipuolisesti harrastelin, mutten ollut mukana kilpaurheilussa sen enempää, Nissinen muistelee ja kertaa hurahtamisensa maastohiihtoon.

– Laskettelua harrastin aina sinne 11 ikävuoteen asti. Sitten minua kysyttiin mukaan Ylä-Kainuun hiihtoviestiin, kun minä olin pärjännyt hyvin koulun hiihdoissa. Pärjäsin tuossa viestissä hyvin ja innostuin siitä ja aloin käymään Hyrynsalmella hiihtokoulussa.

Tuosta kilpailusta syttyi kipinä, joka viitoitti Vilman tien kohti ammattimaista hiihtouraa.

– Olen nyt asunut täällä Vuokatissa seitsemän vuotta. Kävin alkuun urheilulukion, ja sen jälkeen olen toiminut ammattiurheilijana, ja aloitin nyt ammattikorkeakoulussa monimuotolinjalla liiketalouden opinnot sillä lailla, että voin niitä suorittaa verkossa silloin kun kerkeän.

Suomen Cupissa hyvä avaus

Vilma Nissinen on päässyt pokkaamaan jo muutaman aikuisten SM-mitalin. Vuonna 2017 tuli hopeaa ja tänä vuonna pronssia viestistä Vuokatti Ski Teamin jäsenenä.

Viimeisin hyvä hiihto oli tämän vuoden hiihdon Suomen Cup -avauksen pronssitila Vuokatin hangilta. Nissisen kukistivat sprintissä vain maajoukkueen A-tason hiihtäjättäret Anne Kyllönen ja Laura Mononen.

Vaikka sprintissä kulki hyvin, siintää Vilman mielessä menestyminen pidemmillä matkoilla.

– Kyllä normaalimatkat on enempi minun päätavoite. Haluaisin olla sellainen yleishiihtäjä, joka pystyisi sprinteissäkin pärjäämään. Perinteinen tyyli oli ainakin viime vuonna vahvempi, mutta kyllä minä yritän kumpaakin tyyliä viedä käsi kädessä eteenpäin, painottaa Nissinen, joka valittiin hiihtoliiton haastajaryhmään 2018.

Tavoitteena A-ryhmä

Tälle kaudelle haastajaryhmä nivottiin yhteen A-maajoukkueen kanssa, ja nämä ryhmät harjoittelevat pääsääntöisesti yhdessä. Joukkueen parhaat ovat kuitenkin niin sanottujA A-statuksen urheilijoita, jotka ovat etusijalla muun muassa maailmancup-kisoja ajatellen. A-status ja maailmancup siintävät Nissisenkin mielessä.

– Se on lähivuosien tavoite, että pääsisi siihen maajoukkueporukkaan, joka kiertää maailmancupin kisoja. Siinä on meillä naisilla erittäin kovaa kilpailua. Minun pitää vielä vauhtia nostaa, että siihen porukkaan pääsisi. Meillä alkaa parin viikon päästä ekat maailmancup-katsastukset, ja siitä mennään viikko kerrallaan eteenpäin. Mitä kovempi on kyyti, sitä varmemmin pääsee mukaan seuraavaan cup-kisaan mukaan, summaa hiihtäjätär tietäen keinot tason nostoon.

– Kyllä se on perustason nosto kaikilla osa-alueilla. Nyt on keskitytty voimaan, nopeuteen ja sellaiseen suorituskykyyn, että pystyy hiihtämään kovaa. Puhdas kestävyyskunto on sellainen paketti, jota on kokonaisuutena vietävä eteenpäin.

Risto Pohjanen
risto.pohjanen@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme