Urheilu

Liikunnan ilo etusijalla - PePon nuorilla monilajinen urheilukoulu

Pertunmaan Ponnistajien aikuisurheilu on kutistunut melko vähiin, mutta nuorisotoimintaa ei ole unohdettu. Säännöllistä toimintaa järjestetään lähinnä salibandyssä ja yleisurheilussa.

Pienessä seurassa junioritoiminnan pullonkaulana on yleensä vetäjäpula. Yleisurheilun osalta PePo on ratkaissut tämän ongelman ostamalla ammattivalmentajan palvelut lahtelaiselta ​Keijo Kylänpäältä​. Hän on vetänyt viikoittain kokoontuvaa yleisurheilukoulua seitsemisen vuotta.

PePon yleisurheilun yhdyshenkilö ​Markku Lettojärvi​ on tyytyväinen järjestelyyn.

– Keijo Kylänpäällä on ammattitaitoa ohjata eri yleisurheilulajissa, ja hänellä on valmiuksia valmentaa aktiivisesti kilpailevia nuoria pidemmällekin. Hän ohjaa myös Hartolan Voiman yleisurheilukoulua, ja teemme seurojen välistä yhteistyötä. Säästämme matkakuluissa, ja nuorille voidaan järjestää yhteisharjoituksia ja -leirejä, joissa on enemmän samanikäisiä treenikavereita, Markku Lettojärvi sanoo.

Viitisentoista osallistujaa

PePon yleisurheilukoulussa käy viitisentoista nuorta. Iältään he ovat pääasiassa kymmenen ja viidentoista vuoden välillä. Joukko on tyttövoittoista niin kuin tällä hetkellä muuallakin.

– Aikoinaan tätä yleisurheilukoulua kävivät muiden muassa ​Veeti Lettojärvi​ ja ​Tobias Honkanen​, jotka ovat menestyneet hyvin kilpaurallaan. Nyt mukana olevat yleisurheilukoululaiset eivät juurikaan kilpaile tai käyvät lähinnä oman ja lähipaikkakuntien kilpailuissa. He käyvät kuitenkin ahkerasti viikoittain harjoituksissa ja haluavat kehittyä eri lajeissa. Päätavoitteena heillä on liikunnan ilo, terveys ja hyvinvointi, Keijo Kylänpää sanoo.

Monilajipohjalla eteenpäin

Urheilukoululaiset eivät ole erikoistuneet yhden lajin harrastajiksi.

– Etenemme monilajipohjaisesti. Voi sanoa, että joka kerta ohjelmassa on juoksua tavalla tai toisella, joko nopeutta tai kestävyyttä kehittäen. Eri lajien tekniikoita käymme läpi monipuolisesti. Laji- tai lajiosaharjoitteita tehdäänkin jollain tavalla ympäri vuoden siinä määrin kuin Kisarannan liikuntasali antaa myöten. Lähtökohta on se, että kaikki kokeilevat kaikkia lajeja. Tavoitteena on liikunnan kipinän sytyttäminen niin, että syntyisi aktiivinen elämäntapa, vaikka kilpailu-uraa ei tulisikaan, Keijo Kylänpää sanoo.

Harjoittelu muuttuu lajipainotteisemmaksi kevättä kohti.

– Kesällä olosuhteet harjoittelulle ovat paljon paremmat. Pertunmaan urheilukenttä kunnostettiin muutama vuosi sitten. Se mahdollistaa hyvin eri lajien läpikäymisen. Kenttäolosuhteissa ulkona pyrimme olemaan niin keväällä kuin syksylläkin aina, kun kelit antavat myöten. Keskikesällä urheilukoulu pitää pienen kesäloman, Keijo Kylänpää sanoo.

Hyvät olosuhteet

Pertunmaalla on Keijo Kylänpään mielestä pieneksi paikkakunnaksi kaikin puolin hyvät olosuhteet harrastaa ja liikkua.

– Harrastaminen ei siitä jää kiinni, jos intoa ja halua löytyy.

Yleisurheilu sopii Keijo Kylänpään mielestä hyvin pienellä paikkakunnalla harrastettavaksi.

– Siinä ei tarvita isoa joukkueellista samanikäisiä harrastajia. Yleisurheilu on hyvä laji nuorelle tai kenelle tahansa sen takia, että siinä tulee monipuolisesti juoksemista, hyppäämistä, heittämistä, kehon hallintaa ynnä muuta. Se antaa valmiuksia lajiin kuin lajiin, myös palloilulajeihin, Keijo Kylänpää sanoo.

Hauskaa yhdessä

Harjoittelun ohella tärkeää yleisurheilukoulussa on se, että nuorilla on hauskaa yhdessä. Näin todistaa myös pari vuotta yleisurheilukoulussa käynyt ​Vivi Syväsalo​.

– Minä tykkään kaikenlaisesta urheilusta. Yleisurheilussa olen kilpaillut melko vähän, mutta täällä yleisurheilukoulussa käyn muun muassa hyvien kavereiden takia. Hauskimpia yleisurheilulajeja minusta ovat heitot, Vivi Syväsalo kertoo.

Yleisurheilun lisäksi Vivi harrastaa muun muassa salibandyä. Hän pelaa Pertunmaan naisten ja tyttöjen joukkueessa, joka osallistuu Mikkelin seudulla pyörivään Puuma-liigaan.

Osmo Kuisma
osmo.kuisma@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme