Jääkiekko

Yhdeksän kertaa yhdellä maalilla hävinnyt Peliitat taistelee suorasta säilymisestä – ylivoima toimii, kahden maalin johdossa pelaaminen ei

Pelaajien suuri vaihtuvuus on tuonut oman haasteensa heinolalaisjoukkueen arkeen. Maalivahti Jasper Patrikainen voi seilata Peliittojen ja Pelicansin välillä runkosarjan loppuun asti.

Peliitoissa 17 Mestis-ottelua pelannut maalivahti Jasper Patrikainen aukoi keskiviikkona Pelicansin Liiga-joukkueen luukkua Isku Areenalla. Siirtosääntöjen mukaan Patrikainen voi liikkua Mestiksen ja Liigan välillä runkosarjan päättymiseen saakka. Kuva: Tuomo Seppänen

Mestiksen sarjajumboksi valahtaneen Heinolan Peliittojen kuluva kausi on ollut kirvelevien tappioiden sävyttämä. Runkosarjan 30 ottelusta peräti 18 on päättynyt heinolalaisjoukkueen tappioon varsinaisella peliajalla.

Runkosarjan jäljellä olevissa 20 ottelussa Peliitat taistelee sarjapaikkansa puolesta. Pudotuspeliviiva on karannut jo 19 pisteen päähän, mutta kymppisijaan eli viimeisen suoran säilyjän paikkaan eroa on vain neljä pistettä.

– Tämä kausi klaarataan tuloksellisesti niin hyvin kuin vain suinkin on mahdollista. Minimitavoite on se, ettemme joudu pelaamaan karsintoja. Loppukaudelle pyrimme rakentamaan tuloksellisesti nousevaa trendiä, toteaa Peliittojen päävalmentaja Vesa Petäjä.

Kaikkiaan Peliitat on kärsinyt 20 häviötä, joista peräti yhdeksän on tullut yhden maalin erolla vastustajaan. Kahden maalin johtoasemasta heinolalaiset ovat taipuneet tappioon seitsemän kertaa.

– Pelien sisällä on tapahtunut suuria ailahduksia. Haastavilla hetkillä on ollut vaikeuksia pysyä kiinni sovituissa toimintatavoissa, kun peli ja tunne ovat vieneet liikaa mukanaan. Tietynlainen kylmyys on puuttunut, analysoi aiemmin Pelicansin A- ja B-junioreita valmentanut Petäjä.

Ylivoima on tuottanut tulosta

Pelaajaliikenteestä, pelikielloista ja loukkaantumisista johtuneet kokoonpanomuutokset ovat varmasti osasyy pelien sisällä tapahtuneeseen ailahteluun. Peliittojen kokoonpanossa on nähty tällä kaudella peräti 42 eri pelaajaa.

– Onhan tämä ihan erilaista valmennusta kuin mitä olen nuorten parissa tehnyt. Vaihtuvuus on suurta ja tuo omat haasteensa. Voin rehellisesti myöntää, että kauden alussa emme onnistuneet saamaan joukkuepeliä kuosiin. Nyt olemme vähän paremmassa tilanteessa, mutta töitä riittää edelleen.

Petäjän mainitsema parempi tilanne on konkretisoitunut tulokseksi viime aikojen kotiotteluissa. Heinolalaiset ovat raapineet viidestä edellisestä Versowood-areenassa pelatusta kamppailusta neljä voittoa. Yhdeksästä ensimmäisestä kotiottelusta joukkue voitti vain yhden.

Sarjassa toiseksi vähiten maaleja (83) tehnyt Peliitta-pumppu on iskenyt osumistaan yli kolmanneksen (30) ylivoimalla. Reilusti yli kyykkyviinilukemien yltävä ylivoimatehokkuus (27,5 prosenttia) on Mestiksen toiseksi paras.

– Meillä on joukkueessa pelaajia, joilla on hyviä ominaisuuksia ylivoimapelaamiseen, huomauttaa Petäjä ja nostaa esiin Mestiksen joulukuun tähdistökentälliseen valitun puolustaja Aapo Aholan (5+15), joka on tehnyt viidestä maalistaan neljä ylivoimalla.

Pelaajasiirtojen sääntöviidakko

Peliittojen, Pelicansin Liiga-joukkueen ja lahtelaisseuran A-nuorten välinen pelaajaliikenne on ollut aktiivista läpi kauden. Sarjasäännöissä Mestis-joukkueen yhden kauden lainapelaajien määrä on rajoitettu 20:een.

Petäjän mukaan Peliittojen muutamaa jäljellä olevaa lainapaikkaa pidetään jemmassa yksittäisille A-nuorissa pelaaville pelaajille.

Mestiksen siirtoikkuna sulkeutuu helmikuun puolivälissä, jonka jälkeen joukkueet voivat liikutella vielä viittä erikseen nimettyä A-juniori-ikäistä pelaajaa, jotka ovat pelanneet aiemmin vähintään kaksi Mestis-peliä.

Aikuispelaajat voivat jatkaa pelaamista Mestiksessä vielä siirtorajan jälkeen ja siirtyä myöhemmin takaisin omaan emoseuraansa, mutta sen jälkeen liikkuminen ei ole enää mahdollista.

Jotta siirtosäännöt eivät olisi liian selkeät, maalivahdit saavat sahata seurojen välillä rajattomasti runkosarjan loppuun asti. Tämä on hyvä asia alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Suomea edustaneelle Jasper Patrikaiselle. Peliittojen maalia 17 Mestis-ottelussa vartioinut Patrikainen, 19, jatkaa ainakin toistaiseksi kauttaan Pelicansin Liiga-joukkueessa Atte Tolvasen aisaparina.

Mikäli torjuntavastuuta ei Tolvasen takana irtoa, Patrikainen pääsee pelaamaan miesten pelejä Heinolassa. Nuoren lupauksen jäädyttäminen luukkuvahdiksi olisi silkkaa tyhmyyttä.

– Meillä on hyvä keskusteluyhteys Lahteen ja pyrimme rakentamaan sellaisen paketin, että Jasperille saadaan vähintään yksi peli viikkoon, vakuuttaa Petäjä.

Peliitat–RoKi, Mestistä Heinolan Versowood-areenassa perjantaina kello 18.30.

Aleksi Sammalisto
aleksi.sammalisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat