Uutiset

Paavi antoi Hartolalle bullan vuonna 1398

Vatikaanin arkistosta on löytynyt vanhin tiedossa oleva asiakirja, jossa mainitaan Hartola. Paavi Bonifacius IX antoi 30.11.1398 bullan, jolla myönnettiin vapautuksia katumusharjoituksista niille, jotka kävivät riittävän usein Hartolan kirkossa. Asiakirja varmistaa siis sen, että Hartolassa oli kirkko jo 1300-luvun lopulla ja Hartolan kirkkopitäjällä oli johtava asema Suur-Sysmän alueella.

Hartola-bullan olemassaolo on tiedetty jo 1900-luvun alusta lähtien, mutta bullan on virheellisesti tulkittu koskeneen Hattulan kirkkoa.

- Jotkut tutkijat pitivät epätodennäköisenä, että täällä uskottomien venäläisten rajaseudulla olisi tuohon aikaan voinut olla kirkko, Itä-Hämeen museon johtaja Vesa Järvinen toteaa.

Varmistus Hartola-bullalle saatiin, kun Eva Varis ja Itä-Hämeen kansalaisopiston latinan ryhmä innostuivat Hartolan 230-vuotisseminaarin jälkeen selvittämään asiaa syvemmin. Vatikaanin arkistosta löytyi bullan jäljennös. Alkuperäinen, Roomasta Turun hiippakuntaan lähetetty kirje ei ole säilynyt.

- Vanhaksi asiakirjaksi jäljennös on kirjoitettu harvinaisen selkeällä käsialalla. Etenkin sana Hartola on kirjoitettu niin huolellisesti, ettei siitä voi olla mitään epäselvyyttä, Eva Varis sanoo.

Osmo Kuisma
osmo.kuisma@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat