Uutiset

Sote-veivaus kiihdyttää ulkoistuksia - Pelko kasvavista terveysmenoista sai kunnat varpailleen

Kuva: ESS

Sote-uudistuksen lähestymistä odotellaan kunnissa epätietoisissa tunnelmissa. Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen kertoo, että uudistuksen valmistelu ja epäselvä eteneminen ovat synnyttäneet epävarmuutta suunniteltujen ratkaisujen käytännön vaikutuksista. Myös sote-uudistusta ennen käynnistetty kuntauudistushanke sekoittaa yhä kuntakenttää ja kuntapäättäjiä.

Kietäväinen kertoo, että uudistusten vaatima valmistelutyö ja moninkertaiset selvityshankkeet ovat syöneet runsaasti kuntien virkamiesten työaikaa, mikä on ollut poissa muun muassa erilaisista elinkeinoelämän kehittämishankkeista.

- Kunnissa vallitsee suuri epävarmuus, hän kiteyttää kentällä vallitsevan ilmapiirin.

Samaan aikaan epävarma tilanne ja huoli esimerkiksi oman terveyskeskuksen säilymisestä on saanut jotkin kunnat käynnistämään erilaisia investointeja ja ulkoistamishankkeita, ennen uudistusten voimaantuloa. Osa kunnista puolestaan odottaa kuntarakenteen ja sote-uudistuksen vaikutusten tarkentumista.

- Moni kunta miettii, että kannattaako ollenkaan tehdä sote-investointeja, kun ei tiedä minkä tyyppistä tuotantokoneistoa tullaan tarvitsemaan.

- Joissain kunnissa, jotka ovat arvelleet että esimerkiksi kuntaliitos on lähivuosina tulossa, ovat saattaneet aloittaa nopeastikin uusia investointeja.

Suunnitellun sote-mallin kuntakohtaisia rahoituslaskelmia esiteltiin julkisuuteen viimein joulukuun alussa. Niiden perusteella osa kunnista saisi tulevaisuudessa merkittäviä säästöjä asukasta kohden laskettuihin vuotuisiin sote-menoihin. Osalle olisi puolestaan lankeamassa huomattavasti nykyistä suuremmat vuosikustannukset.

Laskelmien julkaiseminen ja huoli kulujen kasvusta sekä sote-mallin vaikutuksista sai monet kunnan harkitsemaan sosiaali- ja terveyspalvelujensa kokonaisulkoistamisia, ennen sote-uudistuksen etenemistä seuraavaan vaiheeseen. Useat kunnat eri puolilla maata ovat jo ryhtyneet konkreettisiin toimiin. Esimerkiksi Parkano Pirkanmaalla ja Pyhtää Kymenlaaksossa ovat jo toteuttaneet sote-palvelujensa ulkoistamisen. Päijät-Hämeessä Sysmä valmistelee parhaillaan tarjouspyynnön jättämistä. Keski-Suomessa sijaitseva Jämsä puolestaan päätti tarjouskilpailun aloittamisesta marraskuun alussa.

Kuntien huoli ja pelko sosiaali- ja terveyspalveluista heijastuu selvästi myös terveysbisnestä harjoittavien yritysten puolelle. Elinkeinoelämän etua ajavan EK:n kilpailuasiantuntija Jukka Lehtonen kertoo, että sote-sektorin epävarma tilanne on tarjonnut joillekin terveyspalveluja tarjoaville yrityksille suoranaisen piristysruiskeen.

- Sote-puolen yrityksistä kuulee, että tietyt kunnat ovat saattaneet ryhtyä terveyspalveluiden kokonaisulkoistuksiin, koska ne eivät ole halunneet odotella, vaan ovat varmistaneet että asiat tapahtuvat niiden haluamalla tavalla. Lehtosen mukaan jotkin ulkoistamiseen myönteisesti suhtautuvat kunnat kokevat myös, ettei uusi malli ole jatkossa suotuisa palvelujen ostamiselle yksityisiltä yrityksiltä.

- Jos on kuntia, jotka haluavat toteuttaa palvelut tällä tavalla, voi olla että siellä on koettu että nyt on viimeinen hetki tehdä ratkaisut, Lehtonen kertoo.

Aiheesta lisää lauantain Etelä-Suomen Sanomissa.

Tommi Forsman
tommi.forsman@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat