Uutiset

Euroopan suurin puukerrostalo valmistuu Vantaalle heinolalaisvoimin

Rakennusliike Reposen ja kumppaneiden Heinolaan 2011 tekemä ensimmäinen puukerrostalo oli prototyyppi.

Jotta puukerrostalosta tulisi rakentajalle kannattava bisnes, tulisi kustannustehokkuuden nousta jokaisessa kehitysvaiheessa.

Päästiinkö Euroopan suurimmalla puukerrostyömaalla Vantaalla kakkospesälle?

- Kyllä päästiin. Suurin säästö syntyi, kun rakentamisaika lyheni. Se lyhenee elementtien kokoamisen osalta jopa puoleen, jota pidämme erittäin merkittävänä edistysaskeleena tekniikkamme kannattavuudelle, arvioi toimitusjohtaja Mika Airaksela.

Syynä nopeampaan kokoamiseen on elementtiliitosten määrän putoaminen.

- Tämä puolestaan johtuu elementtitoimittajamme Koskisen Oy:n Vierumäen tehtaiden uudistuksesta. He rakensivat suurelementtilinjan, joka mahdollisti kookkaammat seinäelementit puukerrostaloon.

Myös yhteistyökumppani näkee jatkuvan kehityksen menestyksen ehtona.

- Esijalostus on yhä tärkeämpää. Puukerrosrakentamisessa ei pärjää ainoastaan sahatavaraa ja palkkiratkaisuja valmistamalla, huomauttaa Heinolan VVR-woodin toimitusjohtaja Tero Vesanen.

VVR-Wood tekee Vantaan kohteeseen yhteensä 100 autokuormallista välipohja, -parveke ja porraselementtejä.

7 kerrosta, 186 asuntoa

Puukerrostalon kipukohtia ovat olleet myös paloturvallisuus sekä äänieristys.

Vantaalla myös tämä asia on edennyt harppauksin. Kivistöön tehdään asuntokohtaiset, korkeapainevesisumuun perustuvat sprinklerit.

- Kerrosten välisen "lattiakopinan" olemme taltuttaneet betoniliittorakenteella. Välipohjiin ei tule lainkaan puu-vastaan-puu -rakenteita, Airaksela kuvaa.

Seitsenkerroksinen, 186 asuntoa käsittävä puutalo Helsinki-Vantaan lentoaseman ja kehäradan varrella on haaste myös sijaintinsa vuoksi.

- Melu voi pääkaupunkiseudulla ajoittain vaikuttaa asumismukavuuteen. Koska kyseessä on passiivienergiatalo, käytimme muutenkin nelinkertaisia ikkunoita ja suuria eristevahvuuksia. Ainoa lisäeristys mahdollisen lentomelun vuoksi tuli talon kattoon.

Puukerrostalo valmistuu kesän 2015 asuntomessuihin mennessä.

Syy asuntojen hyvään kysyntään on messujen tuoma julkisuus sekä alueen sijainti.

- Kehärata asemineen on käytännössä valmis. Se avataan liikenteelle asuntomessuihin mennessä. Kivistön asuntoalue on kehäradan sekä Helsinki-Tampere–moottoritien risteyksessä. Myös messuvieraat tulevat käyttämään enimmäkseen kehäjunaa, sillä parkkialueet jäävät varsin kauaksi messuista.

Puukerrostalo 

Esa Arvekari
esa.arvekari@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat