Uutiset

Aito Taimen lähtee taisteluun Päijänteen taimenkantojen elvyttämiseksi

Näin komea on nelikiloinen Päijänteen taimen. Kuva: ESS

Päijänteen vaelluskalakannat ovat kehnot, mutta Aito Taimen ry aikoo ryhtyä toimiin niiden elvyttämiseksi. Yhdistys päätti sunnuntaina perustaa sitä varten kokonaan oman osaston, jonka toimialue ulotetaan Vaajakoskelta Vuolenkoskelle asti eli koko Päijänteen, Ruotsalaisen ja Konniveden alueelle.

Tutkija Jukka Syrjänen totesi sunnuntain tilaisuudessa, että Päijänteellä ei riitä sukukypsiä nousukaloja edes nykyisille vapaille kutualueille. Syönnösvaelluksen tehneitä järvitaimenia nousee kudulla vuosittain enintään sata kappaletta.

Tilannetta ei pidetä silti toivottomana, sillä puroissa elää yhä pieniä paikallisia taimenkantoja. Alustavien tutkimustulosten mukaan niissä olisi jäljellä myös alkuperäistä kantaa.

Aito Taimen ry aikoo tehdä taimenkantojen parantamiseksi laajaa yhteistyötä sekä käyttää hyväksi tutkimustietoa ja onnistuneita elvytysesimerkkejä niin Suomesta kuin Ruotsistakin.

Jukka Syrjänen kertoi, että 20 vuotta sitten järvien tilanne oli yhtä huono Ruotsissa ja Suomessa. Sen jälkeen vaelluskalakannat on saatu elvytettyä elinvoimaisiksi Ruotsissa, mutta Suomessa siinä ei ole vielä onnistuttu.

Esimerkkiä Vesijärvestä

Aito Taimen ry aikoo edistää ja lisätä kestävää kalastusta, virtavesikunnostuksia, istutuksia ja kalatietoutta. Tarkoitus on luoda yhteistyötä kaikkien Päijänteen toimijoiden ympärille.

- Positiivista mallia ei tarvitse kaukaa hakea, sillä Vesijärvi on hieno esimerkki järven kokonaisvaltaisen tilan parantamisesta yhteistyön avulla, kertoo Juha-Pekka Saarelainen, joka oli yksi sunnuntain tilaisuuden koollekutsujista Janne Arposen ja Aito Taimen ry:n kanssa.

Päijänteen vedenlaatu on saatu jo palautettua hyvään kuntoon. Vaelluskalojen tilanteen parantaminen onnistuu parhaiten kunnostamalla pienvirtavesiä.

Saarelainen on huolissaan myös siitä, että Suomessa kalastetaan edelleen liian pieniä lohikaloja. Kun esimerkiksi 1960-luvulla saaliiksi saatujen järvitaimenten keskikoko oli yli neljä kiloa, viime vuonna sellaisella kalalla olisi tullut kolmanneksi erälehden kalastuskilpailussa.

Aito Taimen ry:n perustivat vuolenkoskelaiset kalastajat alun perin parantamaan purojen, virtojen ja vesistöjen tilaa jalokalojen elinolojen turvaamiseksi.

Sunnuntain tilaisuuteen oli kutsuttu huolestuneiden kalamiesten lisäksi tutkijoita, mökkiläisiä ja kalastusviranomaisia.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat