Uutiset

Keskusta suurin viidessä Päijät-Hämeen kunnassa

Eevakaisa Lehtosalo-Lönnberg oli keskustan äänikuningatar Sysmässä ja Hartolassa. Tällä kertaa se ei riittänyt pestiin eduskunnassa. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahtea ympäröivien perussuomalaisten kuntien muuri murtui neljän vuoden takaisesta. Päijäthämäläisistä kunnista viidessä, Hartolassa, Sysmässä, Hämeenkoskella, Asikkalassa ja Orimattilassa, keskusta nousi vaalisunnuntaina suurimmaksi puolueeksi. Sysmässä peräti 45 prosenttia antoi äänensä keskustalaiselle ehdokkaalle.

Päijät-Hämeen kunnista Hartolassa keskustan kannatus nousi suhteessa eniten, 12,3 prosenttiyksikköä. Hartolalaisista 38,5 prosenttia antoi äänensä keskustalaiselle ehdokkaalle.

Sysmässä keskustan ääniharava oli Eevakaisa Lehtosalo-Lönnberg. Hän keräsi isoimman äänipotin myös Hartolasta. Kansanedustajan pestiin hänen saamansa äänet eivät kuitenkaan riittäneet.

Hämeenkoskella ja Hollolassa eniten ääniä sai Juha Rehula (kesk.), Asikkalassa ääniharava oli Hilkka Kemppi (kesk.).

Neljän vuoden takaisissa eduskuntavaaleissa ykköseksi kaikissa Lahden ympäristökunnissa kivunnut perussuomalaiset sai edelleen eniten ääniä Hollolassa ja Kärkölässä. Hollolassa perussuomalaisten ääniharavia olivat 1 179 ääntä hollolalaisilta saanut istuva kansanedustaja Anne Louhelainen (ps.) ja uutena eduskuntaan noussut Jari Ronkainen (ps.). Hän sai hollolalaisäänestäjiltä 1 048 ääntä. Kärkölästä Ronkainen sai ääniä eniten, 220, ja Louhelainen neljänneksi eniten, 148.

SDP oli suurin puolue Lahdessa, Nastolassa ja Heinolassa. Nastolan ääniharava oli 827 ääntä saanut Pasi Karjalainen (sd.). Heinolassa demarien kannatus putosi 8,8 prosenttiyksikköä, mutta puolue piti niukasti ykköspaikan 22,7 prosentin osuudella ennen kokoomusta. Heinolasta eniten ääniä keräsi Kirsi-Maarit Lehtimäki (sd.)

Kokoomus kipusi suurimmaksi Padasjoella 21,3 prosentin kannatuksella. Eniten ääniä sai kuitekin sosiaalidemokraattien Ville Skinnari (sd.).

Heidi Malin
heidi.malin@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat