Uutiset

Päijät-Hämeen klamydialuvut liikkuvat puolessa tuhannessa - seksitaudeista kampanjoidaan vappuviikolla

Kuva: Katja Luoma

Päijät-Hämeessä kampanjoidaan vappuviikolla raskauksien ja seksitautien ehkäisemisestä.

Kumita-kampanja näkyy Lahdessa kauppakeskus Trion terveyskioskissa keskiviikkona ja keskussairaalan pääaulassa torstaina. Vierumäen urheiluopistolla kampanjoitiin tiistaina. Kampanjalla muistutetaan myös vanhempia keskustelemaan seksuaalisuudesta nuorten kanssa.

Päijät-Hämeessä raskaudenkeskeytyksiä tehdään enemmän kuin Suomessa keskimäärin. Niitä tehtiin viime vuonna 207, ja 79 henkilölle toimenpide oli tehty myös aikaisemmin.

60-70 prosenttia Päijät-Hämeessä raskaudenkeskeytyksen tehneistä ei ollut käyttänyt ehkäisyä, kun koko maassa yhtä suuri osuus oli käyttänyt ehkäisyä. Oikein käytettynä kondomi antaa 98 prosentin suojan raskaudenehkäisyssä.

Eniten raskaudenkeskeytyksiä tekevät 20-24-vuotiaat.

Myös klamydiatapauksia on Päijät-Hämeessä vuosittain satoja. Vuonna 2012 niitä oli 489, sitä seuraavana vuonna peräti 606 ja viime vuonna 588.

Päijät-Hämeessä ehkäisyn aloittaja saa kolmen kuukauden aloituspakkauksen maksutta.

Jos epäilee sukupuolitautia, terveydenhuollon ammattilaiseen voi ottaa yhteyttä esimerkiksi hyvis.fi-verkkosivuston kautta. Yhteydenottoon vastataan viikon sisällä.

Kumita-kampanjan järjestävät Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymä, Lahden terveyskioski ja Heinolan terveysneuvonta yhteistyössä Väestöliiton ja SPR:n kanssa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat