Uutiset

Erityisryhmät tervetulleita Heinolan kesäteatteriin

Tiina Jaakola toivoo, että kulttuuritapahtumat aukeaisivat helposti myös viittomakielisille. Taustalla tulkki Vilhelmiina Kiviniemi. Kuva: Armi Salonen

Heinolalainen Tiina Jaakola käy paljon erilaisissa kulttuuririennoissa kuten teatterissa ja konserteissa. Jaakola on viittomakielinen kuuro ja näkövammainen. Hän on törmännyt niin hyvään kuin huonoonkin palveluun.

Jaakola pitää tärkeänä, että jokainen asiakas voisi kokea olonsa tervetulleeksi ja ratkaisuja voitaisiin etsiä yhdessä rakentavalla tavalla. Lahden Sibelius-talo on hänestä tässä hyvä esimerkki.

Kun Jaakola osti lippuja Heinolan kesäteatteriin, hän kertoi kulttuuritoimistossa huonosta näöstään ja siitä, miten hänen olisi helpointa seurata nopeatempoista esitystä. Teatteriesityksen tulkkaaminen on vaativaa, ja siihen tarvitaan vuorottelemaan kaksi tulkkia.

Jaakola hämmentyi kun Heinolan kulttuuritoimistossa sanottiin tulkkauksen häiritsevän muuta yleisöä. Hän kertoi, ettei ole muualla törmännyt vastaavaan.

Heinolan kaupungin kulttuurisihteeri Saija Jäppinen kertoo, että keskustelua oli tulkin paikasta. Kulttuuritoimistossa ilmoitettiin, että Jaakolan esittämä tulkkauspaikka ei onnistu mutta hänelle tarjottiin muita vaihtoehtoja.

- Kolme kulttuuritoimiston työntekijää yritti puoli tuntia hakea kompromissia ja tarjoutui lähtemään Jaakolan kanssa kesäteatterille yhdessä etsimään hänelle sopivaa paikkaa, hän selvittää.

Jäppinen toivottaa kaikki erityisryhmät tervetulleeksi kesäteatteriin mutta korostaa, että erityisryhmien sekä tulkkien ja avustajien paikat valitaan niin, että ne toimivat myös muiden katsojien kannalta.

- Heinolan kesäteatterissa on katsomokartat, joihin on merkitty erityisryhmien paikat. Tämän katsomokartan mukaan meidän on elettävä. Teatterissa on myös pelastuskäytävät, jotka on pidettävä avoimina. Ketään ei voida päästää näiden käytävien kohdalle.

Taina Kivijärvi
taina.kivijarvi@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat