Uutiset

Käräjäoikeuden tuomio yllätti

Sysmäläinen Markku Nieminen on luopunut koko karjastaan. Hän jatkaa maatilan pitämistä kasvinviljelijänä. Kuva: Armi Salonen

Sysmän kunnanvaltuuston ja -hallituksen jäsen Markku Nieminen (kesk.) piti Päijät-Hämeen käräjäoikeuden antamaa tuomiota törkeästä eläinsuojelurikoksesta isona yllätyksenä.

Niemiselle määrättiin vuoden ehdollinen vankeusrangaistus ja viiden vuoden pituinen eläintenpitokielto. Hän aikoo valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

- Oma näkemykseni on, että en ole laiminlyönyt eläinten hoitoa, vaan tehnyt hoitovirheen. Eläimiä hoidettiin kaksi kertaa päivässä. En hyväksy minkäänlaisia eläinsuojelurikkomuksia.

Tuomion mukaan Nieminen oli tahallaan tai ainakin törkeästä huolimattomuudesta jättänyt naudat liian vähälle hoidolle ja ravinnolle, minkä vuoksi 12 eläintä oli kuollut.

Nieminen sanoo, että hän yritti tehdä karjalleen palveluksen lisäämällä ruokintapaikkoja. Hän vei viime syksynä naudoille tuorerehupaaleja, joista muovi oli osittain poistettu.

Nieminen ei poistanut muovia paalien alaosasta, jotta paalit pysyisivät kasassa. Paaleista kulkeutui muovia nautojen vatsaan, minkä vuoksi niiden pötsin toiminta pysähtyi. Niemisen mukaan tämä aiheutti 12 eläimen nälkiintymisen ja kuoleman.

Nieminen korostaa näkemystään, että nälkiintymisen syynä ei ollut se, että naudoille olisi ollut liian vähän ravintoa tarjolla. Niemisen mukaan eläimet olivat saaneet rehua yhtä paljon kuin aiemminkin.

Käräjäoikeus kiinnitti tuomiossaan huomiota siihen, ettei Nieminen ollut korjannut puutteita kehotuksista huolimatta. Käräjäoikeuden mukaan teko oli jatkunut syksystä 2013 tämän vuoden puolelle saakka. Nieminen sanoo, ettei hän tiedä, mihin tuomion viittaus syksyyn 2013 liittyy. Nieminen sanoo, että ongelmia oli vain muutaman viikon ajan.

Lue lisää keskiviikon Itä-Hämeestä.

Tuija-Leena Luoma
tuija-leena.luoma@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat