Uutiset

Päijät-Hämeen terveyspalveluihin suunnitellaan merkittävää uudistusta

Kuva: Vesa Tapiola

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspalvelut aiotaan koota yhteen. Suunnitelmaa laativa työvaliokunta esittää, että kuntien ja nykyisen Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän palvelut kootaan kaikki samalle hyvinvointikuntayhtymälle. Kuntayhtymä vastaisi yhtä lailla kuntien, sote-yhtymän, Oivan, Aavan ja Työterveys Wellamon nykyisten palveluiden järjestämisestä.

Päijät-Häme olisi Suomessa edelläkävijä koko maakunnan laajuisen sote-yhtymän perustamisessa.

- Uudistus parantaa palveluita ja pääsemme lähemmäs asiakasta. Suunnitelmaa on tehty nimenomaan asiakkaan ehdoilla, sote-työvalikunnan puheenjohtaja Hannu Himanen sanoo.

Kunnat puolestaan edellyttävät, että yhtymän toiminta, talous ja hallinto uudistetaan merkittävällä tavalla.

- Palvelujen kokoamisesta on mittavat taloudelliset edut. Palvelut paranevat, mutta kustannukset putoavat, Himanen sanoo.

Maakunnan yhteisillä sote-palveluilla Päijät-Häme saa myös etulyöntiaseman tulevaan valtakunnalliseen sote-uudistukseen. Päijät-Häme muodostaa yhden valtakunnallisen sote-alueen ja palvelujen saatavuus sekä työpaikat lähellä turvataan.

Käytännössä uudistus ei vaadi erillisen uuden kuntayhtymän perustamista, vaan sote-yhtymän perussopimusta muutetaan vastaamaan uutta toimenkuvaa.

Tarkoitus on, että kunnat siirtävät sote-palvelunsa uudelle kuntayhtymälle heti vuoden 2017 alusta. Nykyinen henkilöstö siirtyisi uuden yhtymän palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

Hannu Himasen mukaan on vielä liian aikaista sanoa, miten palveluiden yhteenkokoaminen näkyy asiakkaille ruohonjuuritasolla, eli muuttuvatko asiointi- ja hoitopaikat jotenkin.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat