Uutiset

Heinola luopuu omalääkäreistä

Terveyskeskuslääkäri Auli Kantele ei pidä väestövastuulääkärin työtä rankkana vaikka työpäivät Heinolassa ovat venyneet iltaan asti. Kuva: Samuli Ikäheimo

Väestövastuu- eli omalääkärijärjestelmä loppuu Heinolassa lokakuussa. Sen jälkeen kuntalaisilla ei enää ole nimettyä lääkäriä.

Tilanne on ollut ongelmallinen, koska väestövastuun kymmenestä alueesta vain viidellä on väestövastuutyötä tekevä lääkäri. Käytännössä puolet heinolalaisista on ollut ilman omaa lääkäriä.

Se ei toimi, että joku pääsee valittamaan ja näyttämään lääkärille pientä vaivaa ja toinen ei pääse lääkäriin ollenkaan, Heinolan kaupungin perusterveydenhuollon ylilääkäri Kirsi Timonen sanoo.

Väestövastuulääkärit tekevät urakkatyötä ja reippaasti normaalia pidempää työpäivää. Esimerkiksi terveyskeskuslääkäri Auli Kanteleen työpäivät ovat venyneet yli kymmentuntisiksi.

Kirsi Timonen kuvaa syksyn muutosta suureksi. Omalääkäreistä luopuminen tarkoittaa myös sitä, että lääkärien vastaanottoajat vähenevät merkittävästi.

Jatkossa pitää Timosen mukaan katsoa entistä tarkemmin, ketkä tarvitsevat lääkärin ammattitaitoa. Hoitajien työpanosta hyödynnetään syksystä lähtien nykyistä enemmän.

Jo nyt osa pitkäaikaissairaitten kontrolleista ohjataan hoitajille.

Taina Kivijärvi
taina.kivijarvi@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat