Uutiset

Päijät-Hämeen yhteinen sote ei ole läpihuutojuttu - "Asia ei ole meillä missään hirveässä huudossa"

Heinola ei niele tiistaina esitettyä Päijät-Hämeen sote-sopimusta sellaisenaan, uskoo kaupunginjohtaja Jussi Teittinen. Kuva: Armi Salonen

Valtakunnallista sote-ratkaisua odotellessaan Päijät-Hämeen kunnat ovat rakentaneet omaa sosiaali- ja terveydenhuollon malliaan. Maakunnallinen sote-ohjausryhmä linjasi tiistaina, että kuntien valtuustoilta kysytään kantaa yhteisen hyvinvointikuntayhtymän perustamiseen.

Tarkoituksena on yhdistää kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut valtakunnallisia linjauksia noudattaen. Oma-aloitteisen sote-yhteistyön eteneminen ei kuitenkaan ole Päijät-Hämeessä läpihuutojuttu.

- Perussopimusta kuntien pitää käsitellä tämän vuoden puolella. Sitten nähdään, mitä kukakin lausuu. Asia ei ole meillä missään hirveässä huudossa, sanoo Heinolan kaupunginjohtaja Jussi Teittinen.

"Palveluita pitäisi olla"

Heinolan kaupunginhallitus käsitteli sote-yhteistyötä lokakuussa ja kirjasi muutamia parannusehdotuksia.

- Se, onko niillä mahdollisuus upota perussopimukseen, määrittelee kantamme. Tässä vaiheessa luonnosmalli ei ole ihan sellainen, joka menisi ihan yksi yhteen näkemystemme kanssa. Varmaan kompromissihakuisuutta tarvittaisiin, Teittinen toteaa.

Uudessa sote-kuviossa päättävänä elimenä toimisi kaavailujen mukaan yhtymäkokous.

- Meidän ja muutaman muunkin kunnan näkemys on, että pitäisi mieluummin olla (laajempi) yhtymävaltuusto. Toinen merkittävä asia liittyy päätöksentekomenettelyyn ja äänivaltakokonaisuuteen.

Heinolalla on nykyisin omia erikoissairaanhoidon palveluita, joiden tulevaisuus huolettaa.

- Palveluiden kysyntä ei kuitenkaan katoa, mikä tarkoittaa, että palveluita pitäisi olla, Teittinen katsoo.

Valtiolta vihoviimein ratkaisu?

Sysmän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Eevakaisa Lehtosalo-Lönnberg (kesk.) pitää hyvänä, että valtuustoja kuullaan sote-asiasta.

- Kunnilla on mahdollisuudet mihin tahansa vastauksiin. Aika näyttää, miten sen kanssa käy. Selvää on, että Päijät-Hämeessä pitää sote-asiassa tehdä tiiviisti yhteistyötä. On tärkeää, että kuullaan aidosti kaikkia kuntia.

Hallituksen on määrä kertoa sote-uudistuksesta kello 17.30 alkavassa tiedotustilaisuudessa. Teittinen toivoo, että sote-asiaan saataisiin vihoviimein ratkaisu.

- Se viitoittaa sitä, mihin tulevilla alueilla ylipäätään pitää päästä. Iso odotus on, että vihdoin syntyisi ratkaisu, jonka kanssa pystyisi elämään.

Keskusta ja kokoomus ovat käyneet vääntöä itsehallintoalueiden määrästä. Keskustan vaatimus on 18 aluetta. Kokoomus olisi valmis kompromissina 12 alueeseen.

- Päijät-Hämeen kannalta luvut kuulostavat hyviltä. Tilanne olisi ollut huonompi, jos oltaisiin menty alle kymmeneen. Päijät-Häme on niin keskellä, että ei ole yksinkertaista, mihin suuntaan lähdemme, Lehtosalo-Lönnberg pohtii.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme