Uutiset

Päijät-Hämeessä lähtenyt 700:lle uusi Ikihyvä-kysely

Kuva: Sami Lettojärvi

Päijät-Hämeessä vuonna 2002 aloitettu Ikihyvä-hanke jatkuu uudella kyselyllä. Vanhempi tutkija, valtiotieteiden tohtori Ilkka Haapola Helsingin yliopistosta kertoo, että postiin on juuri laitettu yli 700 kyselylomaketta. Niiden avulla toivotaan saatavan tietoa ikääntyvien terveyspalveluiden käytöstä.

Päijät-Hämeen Ikihyvä-seurantatutkimus alkoi vuonna 2002, jolloin kyselyissä oli mukana noin 2 800 henkilöä Päijät-Hämeen kunnista ja lisäksi Pukkilasta ja Iitistä. Kymmenen vuotta myöhemmin mukana oli vielä runsaat 1 700 henkilöä.

Vanhimmat Ikihyvään osallistuneet olivat 1920- ja 1930-luvuilla syntyneitä. Vanhin ikäryhmä on sittemmin harventunut ja nyt kyselyn saa – osittain myös kustannussyistä – nuorin tutkittavana ollut ryhmä. Suurin osa sen jäsenistä kuuluu suuriin ikäluokkiin ja on juuri päässyt eläkkeelle.

Haapolan mukaan kyselyssä toivotaan nyt tietoa, miten paljon ikääntyvät käyttävät yksityisen ja miten paljon julkisen sektorin terveyspalveluita. Samoin tiedustellaan, mitkä seikat ovat vaikuttaneet palveluiden valintaan.

– Kyselyllä selvitetään tutkittavien elämäntilanteessa ja terveydessä tapahtuneita muutoksia edellisen vuonna 2012 toteutetun tiedonkeruun jälkeen. Tavoitteena on myös selvittää aiempaa tarkemmin, mitä mieltä suuret ikäluokat ovat julkisista ja yksityisistä terveyspalveluista ja mitä he ovat valmiit maksamaan saadakseen palvelut nopeasti ja vaivattomasti.

Tutkimuksessa hyödynnetään myös Ikihyvässä jo aiemmin kerättyä tutkimusaineistoa niihin tutkittavien suostumuksella yhdistettäviä rekisteritietoja Kansaneläkelaitoksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rekistereistä.

Kyselyn tulokset valmistuvat ensi vuonna. Muun muassa Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymä sekä Lahden kaupunki saavat niistä tietoa, joka auttaa palveluiden suunnittelussa. Tietoja voidaan käyttää hyväksi myös valtakunnallisesti.

Vanhempi tutkija Ilkka Haapola toivoo, että noin 15-sivuisen kyselylomakkeen saajat palauttavat paperit takaisin marraskuun aikana tai ainakin itsenäisyyspäivään mennessä.

Hän uskoo, että kyselylomakkeista saadaan täytettynä takaisin noin 500 kappaletta.

– Ikihyvään osallistuneet ovat olleet hyvin aktiivisia vastaajia.

Marja-Liisa Aidantausta
marja-liisa.aidantausta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat