Uutiset

Sysmän sote-ulkoistus tuottaa päänvaivaa – "Ongelmaa ei ole aukaistu"

Kuva: Sami Lettojärvi

Päijät-Hämeen sote-yhtymän jäsenkuntien enemmistö on aikeissa koota palveluiden järjestämisvastuun uudelle hyvinvointikuntayhtymälle. Palveluiden yhdistämistä selvittänyt ohjausryhmä päätti marraskuun alussa lähettää asian kuntiin lausuntokierrokselle.

Perussopimusta on jo ehditty käsitellä Asikkalan valtuustossa, joka hyväksyi sen lähes sellaisenaan. Valtuusto edellytti, että sopimus muutetaan vastaamaan uuden kuntalain vaatimuksia muun muassa alijäämän kattamisen osalta.

Sysmä vastustaa kiivaasti esitettyä sopimusta. Kunnanhallituksen mielestä yhtymäkokous ei sovi päätöksentekoelimeksi, koska suurin kunta Lahti voisi yksin torjua muunlaiset esitykset kuin mitä se itse kannattaa.

Sysmä on päättänyt ulkoistaa sote-palvelunsa Attendo Terveyspalvelut oy:lle vuoden 2017 alusta. Maan hallituksen tehtävä on ratkoa sopimuksiin liittyviä juridisia ongelmia, sanoo maakunnallisen sote-ohjausryhmän puheenjohtaja Mika Kari (sd.).

– Jokaisen kunnan on lain mukaan kuuluttava sote-alueeseen. Asiakkaat eivät ole vain sysmäläisiä kuntalaisia vaan keitä tahansa sote-alueen kuntalaisia. Tätä ongelmaa ei ole aukaistu.

Sysmän solmima sopimus on kymmenvuotinen ja lisäksi siihen sisältyy kaksi viiden vuoden optiojaksoa.

– Omat sopimukset sote-alueiden sisällä eivät edesauta yhteisen rakenteen synnyttämistä, Kari toteaa.

Terveysyhtymän jäsenkunnat voivat muuttaa perussopimusta, vaikka yksittäiset kunnat haraisivat vastaan. Marraskuun alussa Sysmän ja Heinolan edustajat kritisoivat sopimusta. Kari kehottaa kuntia etsimään kompromisseja, joiden avulla asiassa voitaisiin päästä eteenpäin.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat