Uutiset

Turvapaikkahakemukset: Mitä selvempi tapaus, sitä nopeampi päätös

Ahmed Barakat joutui odottamaan turvapaikkapäätöstä vain 11 päivää. Päätöksen nopeus yllätti hakijankin. Kuva: Sami Kuusivirta

Keskimääräinen turvapaikkahakemuksen käsittelyaika on 4 kuukautta. Nyt päätöksiä on alkanut tippua vastaanottokeskuksiin ympäri Päijät-Hämettä. Eniten myönteisiä päätöksiä on Vääksyn vastaanottokeskuksessa.

- Tämä on meillekin uutta, ja näitä päätöksiä tulee vauhdilla. Teemme parhaillaan ohjeistusta kotouttamista varten, sillä Asikkalassahan ei kaikkia palveluja ole, kertoo Vääksyn vastaanottokeskuksen johtaja Marko Lehto.

Taloudelliset syyt eivät riitä turvapaikkaan

Perinteisesti turvapaikkahakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Nyt Maahanmuuttovirasto on kuitenkin joutunut muuttamaan käsittelyjärjestystä jonkin verran.

Maahanmuuttovirastosta kerrotaan, että ensimmäisenä käsitellään selvästi myönteiset tai selvästi kielteiset päätökset. Viraston mukaan on turha odotuttaa hakijoita vastaanottokeskuksissa. Mitä selvempi päätös, sitä nopeammin se tulee.

Selvästi myönteisen päätöksen saa, jos on perusteltu syy epäillä vainoa lähtömaassa. Selvästi kielteisen taas, jos turvapaikkaa haetaan taloudellisista syistä.

Näin kävi esimerkiksi kesällä, kun albaniasta tulleet hakijat yrittivät saada paikan taloudellisiin syihin vedoten.

Heinolassa päätökset kielteisiä

Kielteisen päätöksen saaneet voivat valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen tai lähteä takaisin kotimaahan. Poliisi avustaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita paluussa tarvittaessa.

Heinolan vastaanottokeskuksessa kaikki tähän mennessä saadut turvapaikkapäätökset ovat olleet kielteisiä. Siitä ei vielä ole varmuutta, lähtevätkö kaikki kolme kielteisen päätöksen saanutta takaisin.

- Kaikki heistä ei vielä ole ehtinyt käydä sosiaalipalvelun ohjaajan kanssa juttelemassa, kertoo Heinolan vastaanottokeskuksen johtaja Juha-Pekka Liljander.

Kaikkien syksyllä tulleiden turvapaikanhakijoiden hakemukset saadaan käsiteltyä kesään mennessä.

Laura Hallamaa
laura.hallamaa@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat